stoineff

4 съвета при избора на система за видеонаблюдение – какво, защо, как…

video-sistemi-za-nabludenie

С тези 4 отговора на често задавани въпроси ще се опитаме да обобщим най-важното, което трябва да знаете за охранителните системи.

1. Защо изобщо ми е да ползвам система за видеонаблюдение?

Охранителните системи са изключително полезни за поставяне на места, където има ценна собственост, за охраняване на даден обект, сграда, помещение, стока или терен. Така рискът от извършването на кражби, вандализъм или други неприятни прояви намалява значително, защото никой потенциален „извършител” не би желал да бъде заснет. Все пак властите разполагат с достатъчно добра техника и софтуер, чрез които с помощта на заснет видео запис ще могат да разпознаят извършителя и съответно той да понесе наказателна отговорност. Така, че ако искате да сведете до минимум рискът от извършване на престъпление или кражба на територията на ваш обект – системите за видеонаблюдение са най-доброто решение.

2. Защо ми е система? Обикновена камера няма ли да върши работа?

Нито обикновена видео камера, нито уеб камера, а още повече камера на смарт устройство (например смартфон) би свършила работа. Първо, не е удобна за поставяне на места, където обикновено се фиксират специално пригодените камери за наблюдение. Втори недостатък е обхватът. При обикновените камери той е много малък. Ограничението в капацитета за запис следващ проблем. Най-важното – качеството… За селфита и заснемане на пейзажи и др. подобни може да са идеални камерите на телефоните, но за целите на охраняване определено не са препоръчителни. Много по-скъпо и почти невъзможно да се води постоянен запис. С две думи: „Мисията невъзможна”… Дори няма място за сравнение. Ето защо най-доброто решение, когато искате видеонаблюдение е да използвате специално създадени за това камери, защото те са пригодени именно за тези условия.

3. Има най-различни камери, как да избера?

Обикновено камерите се делят на два основни вида – обикновени CCTV и IP камери. Ако направите малко проучване ще разберете, че CCTV камерите са едни от най-купуваните и евтините на пазара, но причината за многобройните покупки не се дължи основно на ниската им цена, а на времето за навлизане на пазара. CCTV камерите са първите, които се появяват на пазара и за времето си биват с най-добро качество. В последствие се подобряват, но въпреки това, ако ги сравним с новите, модернизирани и много по-напредничави IP камери, CCTV камерите предлагат по-лошо качество на картината, в сравнение с IP камерите. IP камерите набират все по-голяма популярност с времето и скоро дори може да изместят CCTV камерите по продажби. Причината е, че въпреки малко по-високата цена, потребителите определено оценяват високите им качества като много по-висока резолюция, качество на картината, цветове, начин за конфигурация, достъпност и т.н.
Друга основна черта за избор, това е формата на камерите – като според формата, различните камери имат своите предимства и недостатъци.
Нека не забравяме и предназначението им. По този критерий камерите също се делят на два вида – такива за външно ползване и такива за вътрешно ползване, а параметрите им са съобразени с условията в суровата външна среда или в дадено помещение.

4. Как да свържа самата система?

Няколко са основните неща в една система за видеонаблюдение, с които трябва да разполагате. Това са камерите, устройството за записване (видео рекордер), както и окабеляването, чрез което да свържете камерите към записващото устройство и електрическата мрежа (за да се захранват). Не забравяйте за подходящ захранващ блок за камерите, както и за твърдия диск за съхранение на записи, който да монтирате в DVR/NVR-a. Също има и някои други детайли, които зависят от типа камера, която сте избрали.
Ако ще гледате видеонаблюдението отдалечено, се уверете, че разполагате с подходящ рутер и не забравяйте да проверите дали интернет адресът ви е статичен. В случай, че не е, просто се свържете с интернет доставчика си.
В общи линии това са четирите най-важни пояснения за начинаещите, които желаят да се възползват от предимствата на системите за видеонаблюдение. Ако все пак имате въпроси, или изпитвате затруднения, може би най-удачният вариант е да се свържете със специализираните фирми за доставка и монтаж на видеонаблюдение.
Вижте още детайли за видео системите в специализирания сайт на SSTS.


related

Технологии 4431254298667634874

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item