stoineff

Какво ще се случва с наемите на апартаментите през 2016 г.

Собственици на жилища в София са започнали да искат плащане на наема на по-малки вноски всяка седмица вместо само веднъж месечно, казват столични брокери. 

По този начин те по-рано разбират кои от квартирантите нямат намерение да се издължават редовно.
Какво ще се случва с наемите на апартаментите през 2016 г.

Според Наско Атанасов от една от компаниите за недвижимости колкото по-голяма става сумата, толкова по-трудно се плаща. При седмично издължаване на наема парите ще се събират по-лесно, смята той. „От друга страна, по такъв начин наемодателят още в първите 1-2 неплащания по-лесно може да потърси начин да се отърве от квартиранта. Друг е въпросът, че дори с перфектни договори, процедурата по изваждането на наемател от жилище може да отнеме месеци”, обяснява брокерът. По думите му за това собствениците най-често си запазват партидите за ток на свое име и при неплащане на наема го прекъсват.

Тихомир Цаков от друга фирма прогнозира, че седмичното плащане на наема ще става все по-популярно. „Отделно хората ще търсят по-големи депозити, за да се застраховат от нелоялни наематели”, прогнозира той.

„Собствениците си правят сметката с депозитите да покрият поне един неплатен наем и висящи сметки За това все по-често се искат по 2 наема в депозит”, обяснява Наско Атанасов.

„По 2 депозита обикновено искат даващите под наем луксозни имоти”, казва Йорданка Рангелова - мениджър в брокерска компания за недвижими имоти. Според нея обаче не е удачно да се плаща наем всяка седмица, защото заплатите у нас се плащат месечно.

Част от брокерите очакват през 2016 г. лек ръст на наемите на жилищата, а други - застой. „От 2015 г. предлагането на квартири е по-малко от търсенето, затова тенденцията за ръст на наемите ще продължи. През последните 2 години в София можеше да се намери нещо за 350-400 лв. Сега вече е невъзможно обзаведено жилище да се наеме под 450 лв.”, смята Йорданка Рангелова.
През последната година много апартаменти, основно в големите градове бяха купени с цел инвестиция. Има вероятност голяма част от тях да започнат да се дават под наем. За това не очаквам покачване на наемите.

Пазарът ще остане нормален прогнозира Добромир Ганев от друга фирма за недвижимости. „Ще продължават да се търсят главно обзаведени апартаменти. В момента едва в 2 от 10 случая квартирантите се интересуват от жилища без мебели”, поясни той.

„Наемателите гледат жилището да не е с мебели от времето на соца и в 90% от случаите искат то да е изцяло обзаведено. Когато е евтино, държат да е чисто и поддържано”, обяснява Мая Иванова от една от най-големите компании в бранша. Според нея в момента има голям дефицит на квартири.

related

новини бг 535698856875798602

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item