stoineff

Бежанците донесоха малария, туберкулоза и отдавна забравени болести в Европа

Вариолата е особено опасна инфекция, ликвидирана от 1977 година в целия свят. Единствената ефикасна борба с нея е била профилактиката с високоефективна противовариолна ваксина. В наши дни вариолата не се среща.


Бежанците от Либия донесоха със себе си болести, които не са срещани в Дания от


 десетилетия, а самите мигранти рискуват да станат жертви на непривични за организма им северноевропейски вируси.

Двама бежанци от Либия пренесоха в Дания дифтерит - инфекциозно заболяване, предаващо се по респираторен път. Последният случай на болестта в страната е бил преди 18 години - през 1998 година.

Дифтеритът е бактериално заболяване, което се счита за особено заразно и смъртоносно, като се разпространява при кашлица и кихане и чрез контакт с личните вещи на болния.

Metroexpress отбелязва, че след "нашествието на мигрантите", лекарите в Дания все по-често поставят такива диагнози като малария и туберколоза, за които в кралството бяха забравили отдавна.

За това положение отчасти са виновни и властите в страната, понеже макар обичайна международна практика да е да се проверява здравето на желаещите убежище, датчаните пренебрегват тази мярка.

Изданието отбелязва, че и самите бежанци могат да станат жертви на местните инфекции, срещу които те нямат никакъв имунитет за разлика от ваксинираното коренно население. На почти 20 000 бежанци в Дания не са извършвани ваксинации през 2015 година.

От страните в ЕС - Норвегия, Германия и Холандия също започнаха да проверяват здравето на мигрантите. Прегледите на мигрантите показаха, че те пренасят със себе си голям брой екзотични болести, пише Metroexpress.

Междувременно, в Италия 27 бежанци бяха диагностицирани с Лаймска болест, а медиците се опасяват, че свинският грип, жертва на който станаха 117 души в Иран и Турция, може да проникне в Европа чрез мигрантите.

Ръководителят на програмата за ваксинация Роб Батлър предупреди, че в Европа отново се връщат болести като морбили, която е причина за смъртта на 150 000 души по целия свят.

related

Свят 3367649790798715926

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item