stoineff

Традиции за Китайската Нова Година

Chinese-new-Year


Днес в Китай честват настъпването на новата година. За празника и традициите около трапезата разказва foodpanda.


По време на 16-дневния фестивал и в навечерието на Нова година, храната се оказва от изключително символно значение за китайците. Не е важно само как е приготвена и каква е, но и начинът, по който се сервира. Най-често на трапезата присъстват пролетни рулца, кнедли, ниангао и риба. Всъщност тя е от изключително важно значение. На китайски "риба" звучи като "излишък". Китайците винаги искат да имат излишък в края на годината, защото мислят, че ако те са успели да спасят нещо в края на годината, могат да направят повече през следващата година.

Рибите могат да бъдат приготвени по различни начини, като например изваряване, на пара и на скара. Най-известните китайски рибни ястия включват морски дракон, специален вид риба с кисело зеле и люти чушлета, риба в оцетен сос, варена риба с пикантен бульон.
Според традиции на север от река Яндзъ, в чинията на всеки трябва да остане по малко парче от рибата, като символ на излишък. В други области се вярва, че главата и опашката на рибата не трябва да се ядат, като израз на надежда, че годината ще започне и завърши с излишък. Когато бъде сервирана на масата, ако е голяма риба, главата и трябва да сочи към най-възрастния, като старейшина и в знак на уважение. Той е и първият, който може да се наслади на ястието. Рибата не трябва да се мести. Хората, за които остане месото откъм опашката и главата, трябва да пият заедно, като поверие за щастие и късмет.
Тези обичаи са наблюдавани в оживен и весел дух, изпълнен със смях и закачки.

related

Свят 1669336233915599737

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item