stoineff

Великата китайска храна - оризовите спагети

Оризовите спагети – вековната Китайска храна


Спагетите са едни от най-разпространените храни в света. Приготвянето и презентирането им зависи от страната, в която ги консумираме. Всяка националност има свое име за тестения специалитет. В Италия са обединени под името паста, в България са известни като спагети, а в Китай и азиатската кухня, като нуудълс. foodpanda, разказва за многовековната история на оризовите спагети.
Според някои източници, историята на нуудълс започва от Китай. Оризът и производните му са сред най-консумираните храни в Китай. Ако се върнем назад в северните и южните династии, оризът и спагетите са били сред първите включени в готварската книга Shi Ci (буквално "храни и напитки"). В династията Сонг, оризовите спагети са били наричани също "оризови кабели", тъй като външният им вид е наподобявал точно това.
В китайската провинция Юнан, те са се превърнали в деликатес, тъй като местните са търсили и пробвали различни рецепти, за да подобрят вкусовите качества на ястието. От гледна точка на приготвянето им се оказва, че търпят всякакви термични обработки – могат да бъдат охладявани, задушавани, пържени, варени. За различният аромат и вкус са използвали различни подправки, както и добавки, като свинско месо, змиорки и морси дарове.
В България тази храна става все по широкоразпространена и въпреки азиатския си произход, българите все повече я харесват и консумират. Според проучване българските потребители са широко отворени да тестват и експериментират с различни вкусове и кухни, а нуудълсите го доказват.

related

Любопитно 943884895249553532

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item