stoineff

Дете откри древен и непознат град на маите

15-годишен канадец от Квебек е авторът на голямо археологическо откритие, съобщава „Журнал дьо Манреал“. 

Запаленият по историята младеж е открил неизвестен досега град на маите... благодарение на звездите.


Древният град, който младежът е нарекъл „Каак чи“ (Огнена уста), се намира в отдалечен и недостъпен район на полуостров Юкатан, в сърцето на мексиканската джунгла.
Завладеният от историята на маите младеж проучил 22 съзвездия от древния Кодекс на маите, съхраняван в Мадрид, и открил, че ако свърже върху картата звездите от съзвездията, мястото на всяка от тях отговаря на мястото на 117 града на маите.
„Не разбирах защо маите са строили градовете си далече от реките, на неплодородни места в планините. Трябваше да има друга причина и тъй като те са обожавали звездите, реших да проверя тази хипотеза. Бях силно изненадан, че най-блестящите звезди отговаряха на най-големите радове на маите“, разказва Уилям Гадури. Нито един учен не е правил досега връзка между звездите и градовете на маите.
Голямото откритие дошло при проучването на 23-ото съзвездие, познато на маите. Той е съставено от 3 звезди, но на земната картата отговарят само два града. И така, според теорията на момчето, там някъде трябвало да има 118-и град на древната цивилизация.
Споделих откритието си с канадската космическа агенция, която ми предостави много сателитни снимки на НАСА и на японската агенция ЯКСА, продължава откривателят.
Започнал да търси със снимките мистериозния град на маите. През януари получил потвърждение, че в района, определен от третата звезда, има 86-метрова пирамида и трийсетина видими сгради – общата площ на града, свързан с алеи и улици, е 80 на 120 км.
Освен откритието на неизвестния досега град, се оказва, че той е и един от петте най-големи.
Младежът е получил покана да участва в разкопките заедно с научния екип. Това е кулминацията на тригодишната ми работа и сбъдване на моя мечта, казва момчето.

related

новини 3266111330017302459

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item