stoineff

Предотвратяването на терористичен акт е много трудно


Засилени мерки за сигурност на Летище София през лятото. 

Такива се предвиждат не само у нас. Във Франция започва Евро 2016. Там има съмнения, че нещо може да се случи и затова също полицията е нащрек.

У нас патрули ще спират автомобили по тяхна преценка и ще проверяват документите на шофьорите. Колите ще бъдат претърсвани за съмнителни пакети, в които може да има взривни вещества. От МВР уверяват, че няма конкретен сигнал за заплаха за страната ни и това е превантивна мярка, съобщава Нова телевизия.

„Дори и да има информация за заплаха, тя не може да бъде обявена с цел да не се всява паника. Това са временни мерки, които предполагат обезопасяване на района. Конкретни заплахи има за държави от Европа, а България е европейска страна, така че подобни мерки са необходими”, коментира експертът по сигурността Славчо Велков.

„По принцип много трудно се предотвратява терористичен акт. Това, което наблюдавахме в „Сарафово”, бе ликвидиране на последствия, а не предотвратяване. Без съмнение важната фаза е превенцията. Това е голямото майсторство – да има достатъчно информация и да не се стигне до инциденти”, заяви той.

По думите му не трябва да се сравняваме с Франция и европейското първенство, което предстои. Там ще се стекат хора от цял свят, което предполага улеснение на терористични актове. Ще има струпване на много хора и ВИП персони.

„Заплахата има реален характер. Друг е въпросът дали има конкретна информация или не. Предприетите мерки поне говорят, че службите за сигурност си вършат работата. Друг е въпросът доколко ще бъдат ефективни, тъй като една част от тях имат показен характер и целта е чисто психологическа”, смята Велков.

related

новини бг 6326522669392665528

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item