stoineff

Влиянието на фолклора в модата

Влиянието на фолклора в модата

Българският фолклор е един от най-добре запазения в света.

 Той е тясно свързан с нашето съществуване, традиции, начин на мислете и художествено схващане. От две години фолклорът и етно мотивите станаха източник на идеи в работата на творци и дизайнери, проследиха от yaza. Въпреки че, днес се работи в съответствие с модерна визия и с помощта на широка гама от стилове, методите и съвременните технологии се връщат към етно фолк мотивите, които с лекота се интегрират в съвременното пространство.
И до днес, носиите отразяват етническа идентичност. В миналото хората са правели своите дрехи от нулата. Първо са засявали лен и коноп, след това за обработвали необработените влакна, за да се направи прежда за тъкане. Във всеки дом, това е било обичайно занимание през есента и зимата. След това се преминава към украсата с бродерии. Хората създавали своята бродерия с различни природни и геометрични символи като днес разпознаваме над 200 вида и техники, характерни за различни региони и култури.
Днес тези визии са възродени в архитектурата, в обзавеждането като все повече се налага бита и уюта от миналото и разбира се, в модата.
Все повече творци, които изработват бижута, вплитат модерна визия с етно елементи, които са същевременно елегантни, но и носещи носталгия. Ще откриете гривни, обеци, колиета от различни региони.
При облеклата, етно мотивите се вплитат от пижамите, през бизнес облеклото, до булчинските рокли. Ценното е, че родните дизайнери, изработват бродериите на ръка и им придават уникалност.
През 2015 година са изработени около 16 000 модели на дрехи и бижута, вдъхновени от българския фолклор.
Фолклорът има много дълга история в България и заема трайно място в сърцата и кръвта ни.

related

Любопитно 6710264666605500427

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item