stoineff

Как се променят вкусовете ни към храната


Днес е международния ден на детето, който всички малчугани очакват с нетърпение. 

Води началото си от 1925 година когато се провежда Световната конференция по въпросите за детското здраве в Женева. По този повод foodpanda разгледа как се променят нашите вкусове през годините- от деца до като станем големи хора. Разпознаваме 5 основни вкуса- сладко, кисело, солено, горчиво и лютиво, които нашите мозъци разчитат различно през етапите на израстване.

В действителност, децата са ултра-чувствителни, когато става въпрос за храна, особено с интересен цвят и текстура. Това е причината те да се впечатляват от цветни бонбони, шоколад, сладолед и да са най-големите любители на сладкишите.

В юношеството си обаче, при хората се обостря и обонянието. Тогава те са по-склонни да се хранят с готвени ястия, добре подправени и ухаещи вкусно. В тази възрастова група са и най-големите консуматори на пици, картофи и други апетитни неща за бързо хранене.
Децата и юношите ядат по-малко плодове и зеленчуци от тези, който са над 20 годишна възраст. На възраст 20+ се забелязва повишена консумация на месо, зеленчуци и плодове. Тогава се проявяват и идеите за здравословно хранене, диети, веганство и т.н

С напредване на възрастта, нашите вкусови рецептори спират регенериращо, и чувството ни за мирис притъпява. Поради тази причина много тийнеджъри, които не са обичали риба заради мириса, с напредване на възрастта започват да я консумират.

На възраст 40 + намираме най- верните фенове на месото, ориза, картофите и като цяло варивата.

Всеки човек има индивидуално развити вкусови рецептори, определящи се от така наречените „пъпки“, които имат постоянен цикъл от две седмици на раждане, смърт и прераждане. Помислете си какво сте обичали като деца и какво не и дали това се е променило с вашето израстване.

related

новини 6634876151402212216

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Акумулатори

Графичен и лого дизайн (gd-8)

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item