stoineff

Кой е крив и кой – прав: клиенти vs. застрахователни компании

Кой е крив и кой – прав: клиенти vs. застрахователни компании
Препирните, придружени от обвинения в измама и безкрайни, драматични оплаквания – независимо дали са основателни или са просто следствие от неразбирателство и липса на адекватна комуникация между страните, са станали толкова характерни за нашенския нрав, че един евентуален патент върху тях би бил напълно оправдан. Дали наистина в спора се ражда истината? Трудно бихме могли да отговорим, но съдейки по горчивия опит – по-скоро не. На фона на общата картина е неприятно, когато подобни ситуации възпрепятстват създаването на бизнес отношения и партньорство и тъжно, когато подриват авторитета на успешна компания. За съжаление застрахователната сфера е сред най-силно засегнатите от постоянните спорове и неуредици между клиенти и застрахователни компании (понякога и застрахователни брокери).

Решение?

Трудно е да се определи една причина за разногласията, затова ще разгледаме най-често срещаните ситуации, в които застраховател и потребител са изправени един срещу друг (проблемите най-често са свързани с автомобилни застраховки), за да определим какво биха могли да направят и двете страни в отделните случаи и изобщо кой е правият и кой - кривият.
„Не ме пускат да си отида”
Или когато процедурите по прекратяване на полица ви изглеждат мудни и затормозяващи. Особено за недоволните от обслужването клиентите, които желаят да сменят застрахователя. Най-често се случва с Гражданска отговорност, а тя, като задължителна според държавата, не може да бъде прекратена без изричното писмено искане на клиента. В този смисъл например обаждане по телефона не е достатъчно – трябва лицето да удостовери самоличността си, не забравяйте, че това е договор! За да прекратите полица е необходимо:
·         Подаване на писмено искане в офис на застрахователя.
Или
·               Изчакване да изтече гратисния период на вноската – полицата автоматично се прекратява.
 „Скръндзи! Не ми изплащат щетите”
Един от най-драматичните спорове и неразгадаем, когато трябва да се определи виновникът в него – изплащането на щети по Гражданска отговорност и Автокаско. Най-често споровете от това естество завършват в съда, освен ако нямате доверен застрахователен брокер, който да ви представлява като юридическо лице. Отказите на застрахователните компании са разнообразни, но най-популярен е отказ поради констатация на шофьора като виновен за щетите. За аргумент служи дори и употребата на неподходящи според сезона или нерегламентирани в договора гуми, затова най-добре при подписване на полица се запознайте подробно с условията или си намерете доверен брокер, който ще ви ги разясни в детайли, за да сте подготвени да се защитите, ако наистина нямате вина.
„Колата ми е стара
Друга много дъвкана и предъвквана тема са проблемите с по-стари автомобили. Може да е несправедливо, но имайте предвид, че застрахователите нямат особен интерес да поемат грижата за кола, предразположена към повреди. Дори и да са коректна фирма, това би им струвало скъпо, затова и някои от тях не сключват полица за автомобил над 10 години, а други предлагат много по-малко отстъпки за така наречените „стари коли”.
„Какъв е тоя сервиз, каква е тая експертна оценка?”

Сред най-големите спорове между потребители и застрахователни компании е въпросът за сервиза. Съществува и дилема от страна на клиентите – дали да ползват сервиза на компанията (ако застрахователното предложени го предлага) или случаен. Въпреки липсата на доверие към първия, поради страх от измами, е препоръчително да се възползвате от тази услуга. Ако сте сключили договор с успешна и доказала се на пазара фирма, препоръчаният от тях сервиз ще се погрижат за щетите на автомобила ви коректно – все пак изпълнява задължение пред юридическо лице (застрахователя). Може да изглежда по-скъпо, но парите отиват за качествен ремонт, докато в случайните сервизи съществува много по-голям риск да останете измамени.

related

новини 7712225388505739103

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item