stoineff

Единият от терористите които се взривиха в Истанбул е пуснат от Пловдивския апелативен съд


Единият от атентаторите, които окъпаха в кръв летище „Ататюрк“ в Истанбул - чеченецът Ахмед Раджапович Чатаев, е стар познат на българските власти и е бил в България. Ето и историята му:

Терориста чеченец Ахмед Чатаев, който трябваше да бъде екстрадиран в Русия, е освободен на 21.07 2011 година от Пловдивския апелативен съд. Магистратите отмениха решението на Хасковския съд, с което бе постановено Чатаев да бъде предаден на руските власти. Още в началото на заседанието прокурорът Мариян Попов хвърля "бомба" в залата, като заяви, че магистратите от първата инстанция са нарушили редица европейски норми и решението им нарушава Конвенцията за бежанците. Реакцията му изненада както тричленния състав на съда, който явно се готвеше за тежка битка, така и адвоката на чеченеца Веско Георгиев. Защитникът вече се готвеше да сезира съда в Страсбург за нарушенията, а Чатаев се готвеше за огромни финансови претенции.
Ахмед Чатаев постави в патова ситуация българското правосъдие. Русия поиска да бъде екстрадиран заради обвинения във финансиране на терористична група. В същото време Чатаев от 2003 г. има статут на политически бежанец в Австрия, откъдето изпратиха 3 вербални ноти до външното ни министерство.
Преди седмица Окръжният съд в Хасково постанови екстрадицията на Чатаев. И на двете инстанции бяха представени писма от различни правозащитни организации, които от години следят съдбата на Чатаев, включително и от "Амнести интернешънъл".


Чеченецът бе арестуван в края на май на ГКПП Капитан Андреево на път за Турция.
Нашите го задържали заради заповед на Интерпол
от август 2008 г., с която бил обявен за международно издирване. Руската прокуратура го обвинява, че е финансирал с близо $12 000 терористични формирования в Турция. През 2010 г. бил арестуван в Украйна, но Европейският съд по правата на човека в Страсбург не позволил на правителството да го екстрадира.


"Чатаев е инвалид 2-ра група. В руски концлагер са му отрязали ръката

и са го измъчвали с ток, горили са ръцете му с проводници",

се казва в обръщение на правозащитници от цял свят до Апелативния съд. То е подписано от шестима души - Виктория Пупко, президент на фонда "Анна Политковская", Надежда Банчик, член на "Международна амнистия" - САЩ, Давид Кудиков, писател и член на ПЕН-клуба във Великобритания, Майрбек Тарамов, директор на Чеченския правозащитен център в Швеция, Елена Маглеванная, активист на правозащитното движение във Финландия и от естонския є колега Майю Пладо.
Чатаев успял да избяга през Азербайджан във Виена, където получил политическо убежище. Там живеят двете му съпруги и четирите им деца. Според адвоката му в момента чеченецът чака още две деца от двете си жени. С какво точно се занимава Чатаев във Виена, не се знае. Той обаче има голямо влияние в чеченската общност, тъй като е заемал висок пост в едно от правителствата на Ичкерия. На 6 юли десетки чеченци се събраха пред българското посолство в австрийската столица, скандирайки "Свобода за политическия бежанец Ахмед Чатаев!" и "България да не става съучастник в престъпление!".


Според Москва обаче Ахмед Чатаев, известен и като Шатаев, финансира подготвянето и осъществяването на терористични акции в Русия.



През 2000 година е ранен в ръката и стомаха в сражение между руската армия и сепаратисти


от Урус-Мартан. По данни на руското вътрешно министерство, когато Чатаев е задържан в Украйна, в мобилния му телефон са открити снимки на убити хора и инструкции за диверсионна дейност. Още тогава са направени постъпки за екстрадирането му в Русия, но Киев се съобразява с дадения му статут на бежанец и отказва репатриране.
"След раняването, вместо да бъде отведен в болница, той попада в ръцете на специалните служби. Доколкото е известно, те са го измъчвали, даже и с ток, без да обръщат внимание на тежките му рани. По-късно му ампутират ръката", пише в комюнике на правозащитната организация "Амнести интернешънъл".


Пред пловдивския съд Чатаев заяви, че няма отношение към престъпленията, в които руснаците го обвиняват, а по времето, когато те са извършени, той е бил в Азербайджан.

Чатаев, който се самовзриви на аеропорта, е роден през 1980 г. и се издирва от 2008 г. Има данни, че след тази година той се е укривал и е живял в Западна Европа. Според неофициална информация е бил част от групировката на Доку Умаров "Кавказки емират", а след смъртта му и разпадането на неговите милиции става част от "Ислямска държава".

При опит да излезе от България в Турция Чатаев е задържан от българските служби. През 2011 г. Пловдивският апелативен съд (ПАС) не допусна екстрадицията на чеченеца в Русия по искане на тамошните съдебни власти, напомня БГНЕС.

По отношение на Чатаев има образувано наказателно дело в автономната Чеченска република за това, че в периода от 1999 г. до 18.10.2007 г. на нейна територия и на територията на Австрия умишлено е извършил престъпления – "участие във въоръжена групировка и вербуване на лица за извършване на престъпление от терористичен характер и финансиране на тероризма".

Възраженията на Чатаев срещу предаването му, посочени в жалбата тогава, са, че има статут на политически бежанец, признат от правителството на Австрия, както и че със свое решение Европейският съд за правата на човека не е допуснал екстрадирането на подсъдимия.

ПАС тогава приема, че даденият на Чатаев статут според Конвенцията за статута на бежанците от една държава има екстериториално действие по отношение на всички други страни от тази конвенция, т.е. - валиден е за тях. След решението на пловдивските магистрати дирите му се губят.

related

Свят 2673954462257426617

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item