stoineff

Pokemon GO може да достигне приходи от 4 милиарда годишно

pokemon-go

Успехът на Pokemon GO и увеличението на пазарната капитализация на Nintendo със 17 млрд. 


долара само за седмица ще доведе до още по-силен подтик от страна на инвеститорите за промяна в стратегията на японската компания, съобщава Reuters.

Pokemon GO е на път да се превърне в първата игра, която да направи годишни приходи от над 4 млрд. долара, сочи проучване на Macquarie Research.


Досега Nintendo неотменно е заявявала, че главният ѝ фокус е в бизнеса с конзоли, а игрите за смартфони са просто начин да накарат повече хора да купуват конзоли и да играят игри на тях.
Неочакваният огромен успех на Pokemon GO отваря вратата за промяна в тази тактика. Освен Pokemon компанията разполага и с други популярни франчайзи като Super Mario и Legend of Zelda, които биха могли да доведат до също толкова голям интерес, ако получат достъп до разширената реалност, в която се развива действието на Pokemon GO. Подобно на Pokemon тези франчайзи са лесно разпознаваеми и вече са продали милиони бройки физически копия от игрите си за конзоли, което поставя въпроса докъде може да достигне популярността на Nintendo, ако развие вселени във виртуалната реалност и за тях.

Нов фокус


Сет Фишър, основател и главен инвеститор в Oasis Management, е един от най-известните хедж фонд мениджъри и дългогодишен малък акционер в Nintendo, който обаче се слави със своите изявления за компанията. Пред Reuters той заявява, че се надява от компанията да осъзнаят каква сила се крие в смартфоните и в резултат на това да променят изцяло бизнес стратегията си. "Моите усилия ще идат за това Nintendo да смени фокуса си и да монетизира останалите над 4000 патента за мобилен гейминг, с които разполага. Смятам, че могат да правят между 300 и 600 млн. долара годишно само от лицензи", допълва той.

Според Серкан Тото, основател на консултантската фирма за игри Kantan Games, Nintento няма да се възприеме като нещо повече от производител на конзоли. "За тях мобилните игри са като заведение за бързо хранене – нещо, което правиш, докато чакаш автобуса, но не и нещо, в което те биха вложили време и усилия", казва той. В динамичната среда, в която попадна Nintendo след пускането на Pokemon GO, нещата могат все пак да се променят. От излизането си насам играта кара милиони хора да обикалят квартали, градове и дори държави, за да намерят нови покемони, а след това и да тичат, за да се измътят яйцата, съдържащи любимите им създания.

Просто производител на конзоли. Засега


Президентът на Nintendo Сатору Ивата каза още миналата година, че насочването към смартфон игрите не е защото от компанията са загубили ентусиазма и вярата си в бизнеса с конзоли, като така свали очакванията за големи промени в продуктите и насоката на компанията. Въпреки това разликите в положението между тази и миналата година са несравними, след като дори и най-оптимистичните фенове на Nintendo и Pokemon не очакваха играта да се превърне в глобален феномен. Една от възможностите за монетизиране е създаването на устройство, което да вибрира, когато наблизо има покемон, без да се налага играчите постоянно да наблюдават какво се случва около тях.

Pokemon GO е разработка на Nintendo, дъщерната компания на Google Niantic и Pokemon Company.

 Nintendo държи една трета от Pokemon Company, а двете компании имат дялове в Niantic.


related

новини 1239656329828877514

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item