stoineff

Акциите на "Левски" са прехвърлени безвъзмездно на Спас Русев

спас-русев-левски

Акциите на "Левски" са прехвърлени безвъзмездно на Спас Русев. Бизнесменът Спас Русев официално е новият собственик на Левски.


Това бе обявено на Общото събрание на "сините", което продължава в НДК.

Кой е Спас Русев?


Името му се свързва, както с първите българи забогатели веднага след падането на комунизма, така и с правителството на НДСВ, начело със Симеон Сакскобургготски и по-специално с дошлия от Лондон финансов министър – Милен Велчев.

Русев обаче фактически не участва в напрегнатия политически живот в България. Не застава начело на партии и не заема държавни постове.

Спас Русев е от Перник, роден е на 4 юни 1954 г. Той е един от онези българи, които забогатяват непосредствено след краха на комунизма. От 1991 г. живее в Лондон, но голяма част от бизнес интересите му са свързани с България.

В политиката става известен с връзките си с президента Желю Желев, на когото е съветник от 1991 г. до 1992 г.

Русев е съосновател и председател на борда на една от най-успешните български ИТ компании - „Tелелинк” ЕАД - водещ системен интегратор в Източна Европа. Председател е и на „Либерис Медиа Груп България”.


С името на Спас Русев се свързват множество големи приватизационни сделки и придобивания от по-новата българска история. Той съветва водещи компании при стъпването им на български пазар, като американската Motorola, швейцарската Electrowatt и гръцката Intralot.

През 2012 г. Русев купува хотел „Радисън Блу” в центъра на София, а през 2013 г. придобива и столичния „Хилтън” за 24 млн. евро.

В най-емблематичното си публично изказване бизнесменът многозначително заявява: „Мога да се обадя, на който и да е политик в България”.

Друг случай, когато той влиза в прожектора на медиите, предизвиквайки скандал, е гостуване в предаването „Тази неделя” на bTV, където заявява: „Като грешка отчитам, че заведох Иван Тодоров на среща с Бойко Борисов. С него обаче не бяхме чак толкова близки.”

Иначе в английската столица Русев е известен като филантроп. С жена си Диляна Русев са страстни колекционери на книги и съвременно изкуство. Заможното семейство подкрепя млади художници, организира изложби и културни събития.

Спас Русев е и сред големите покровители на Института за съвременно изкуство във Великобритания. Негова страст е създаването на уникална колекция от първи издания на книги на Нобелови лауреати.

През 2015-та Русев подаде най-добра оферта на търга, организиран от „ВТБ Капитал”, за продажбата на акциите на БТК. Общата стойност на сделката е 730 млн. евро. В сделката за БТК Спас Русев участва като представител на миноритарните акционери в дружеството.

related

Спортни новини 3310461098782684017

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item