stoineff

Психотерапия при панически атаки

Психотерапия при панически атаки



Хората с панически атаки се чувстват неспособни да се справят с ежедневието си – на помощ идва психотерапията.


Все по-чести са оплакванията от панически атаки, а без психотерапия те трудно се повлияват. Дали те се дължат на натрупан стрес или се касае за конкретен емоционален проблем, понякога остава загадка, но мерки трябва да се вземат, категорични са специалистите.


Причината за тежкия ефект от паническите атаки е, че пациентите започват да се чувстват неспособни да се справят с ежедневието, защото провокиращите фактори понякога са безобидни, а силният страх ги принуждава да търсят начини да избягат от ситуациите, предизвикващи атаки. Възможно е те да започнат да се увеличават и да бъдат все по-неочаквани, което задълбочава положението. При всеки, който е обхванат от панически атаки, симптомите се изразяват в различна степен. Винаги обаче са съвкупност от силна тревожност и физически дискомфорт, предизвикан от страха, който обикновено е свързан с мисли за фатален изход.


При панически атаки се налага психотерапия. Подходът е индивидуален и се прилага заедно с лекарствена терапия. Не подценявайте професионализма на експерта, на когото ще се доверите, за да се потвърдят очакванията ви относно ефекта от лечението. Важно е също така, в консултациите пациентът да взима активно участие, да съдейства на психотерапевта и да работи усърдно върху себе си. За съжаление, паническите атаки се отключват само за миг, а отстраняването им е продължителен процес, потвърждава и експерта Анна Тодорова


По време на назначената психотерапия при панически атаки не бива да изпитваме срам от страха си, защото той ни е заложен още по рождение. Той спомага на организма да се мобилизира при обстоятелства, когато това е необходимо. Без него, ние не бихме могли да се спасим, да опазим живота си. Мислете за страха като за нужния баланс по отношение на нашата сигурност, не се обвинявайте, че на този етап не можете да го управлявате.


Проблематичните състояния, свързани със страха, са описани още от Фройд. От тогава до днес механизмите за овладяването му са значително подобрени. Първата задача на психотерапевта е да подаде „инструменти“, с които пациентът да почувства, че владее страха. На по-късен етап се прави анализ на субективните представи и усещанията за реалността, които са причина за паническите атаки, за да се надмогне симптоматиката окончателно.Основната цел на психотерапията при панически атаки е, да се насочи потърпевшият към себепознание, което ще му е полезно за бъдеще време. При всички случаи е съществено търсенето на корена на проблема, отколкото заличаването на неговите признаци.

Ако установите добра връзка със специалиста по психотерапия при панически атаки, резултатите няма да закъснеят. Имайте предвид, че той не може да носи отговорност за решаването на вашите трудности, вие дори ги познавате по-отблизо и неговите възможности се простират само до изваждането на потенциала ви наяве, не са свързани с прекалена намеса и натрапване на определени модели.

related

психология 3580396672989444197

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item