stoineff

Ето как да живееш щастлив живот


Димитрий Димитриев дава 100 абсолютно точни и кратки, насоки, които могат да ни помогнат да  живеем щастливо. 


От 2010 година, когато напуснах корпоративните сфери, всеки мой ден е изпълнен с пътешествия, удоволствия и постижения в интересни за мен сфери. Аз с нетърпение чакам всеки следващ ден и затова искам да споделя с вас моите мисли по този повод,

Това е списък със 100 принципа, които ме водят, за да преживея живота си пълноценно. В този момент, когато започнете да се ръководите от тези ориентири, всичко наоколо ще стане по пълноценно, интересно и ярко. Вие ще започнете истински да живеете.




  1. Всеки ден е нов старт. Не се привързвайте към това, което е станало вчера, оня ден или по-рано. Днес е нов ден и дори по-рано да не е било всичко както трябва, то вие непременно ще опитвате отново и отново.
  2. Бъдете себе си. Престанете да се опитвате да угаждате на другите и да бъдете някой друг. Много по-интересно е да живеете своята неповторима версия, а не да се опитвате да бъдете дубликат на някого.
  3. Престанете да се оплаквате. Да не бъдем като куче, което лае, но не хапе. Престанете да се оплаквате от проблемите си и започвайте да действате за тяхното решаване.
  4. Бъдете активни. Не чакайте някой да направи нещо за вас, вместо това самите вие пристъпете към осъществяването на замисленото.
  5. Вместо да мислите „какво щеше да стане, ако“ мислете „следващия път“. Престанете да мислите за неща, които не можете да промените или за това, което ви прави нещастни. Вместо това се концентрирайте върху действия за важни неща в живота ви. Това е и най-конструктивното действие, което можете да извършите в дадения момент.
  6. Концентрирайте се върху „Какво“, а не „Как“. Фокусирайте се върху това, което искате, преди да решите как ще го постигнете. Ако сте отворени за нови възможности и сте готови да действате – всичко е възможно.
  7. Създавайте възможности. Можете да чакате да се появят възможности или да се опитате сами да ги създадете.
  8. Живейте по-съзнателно. Престанете да бъдете зомби, което се движи по един и същ маршрут и яде една и съща храна. Наслаждавайте се! Опитвайте се да почувствате полъха на вятъра, песента на птица, наслаждавайте се на храната.
  9. Поемете отговорност за издигането си. Вие и само вие решавате как да изживеете живота си – десетки часове в социалните мрежи са по-малко продуктивни отколкото да се обучавате през това време. В крайна сметка успява този, който е по-любознателен и се пробва в различни сфери.
  10. Познайте себе си. Опитайте се да си дадете честен отговор за това, което искате. Абстрахирайте се от общественото мнение, което ви насажда желанието да имате мерцедес, макар в действителност да искате да живеете цялото лято в палатка на брега на морето.
  11. Определете призванието си. Вашите ценности са ориентир за избора на призвание в живота. Разберете какво е важно за вас и въз основа на това определете основния вектор за движение напред.
  12. Живейте в съответствие с призванието си. Пред очите ми на бяла дъска е написан въпроса: „Какво правя?“ Често се натъквам на него през работното си време и се опитвам да разбера доколко това, което правя в момента съответства на това, към какво се стремя в живота си.
  13. Определете житейските принципи и действайте спрямо тях.
  14. Изучавайте ценностите си. Ценностите са това, което ви прави истински. За някого ценности могат да бъдат приятелите, за други семейството и материалното благополучие.
  15. Фокусирайте се върху най-високата точка. Баща ми винаги казваше: „Прави всичко добре, лошото само ще се получи“. Старайте се да действате по най-добрия начин при решаването на кой да е проблем.
  16. Проектирайте своят идеален живот. Какъв е идеалния ви живот? Създайте го. В началото оценете какво имате в дадения момент, след това си задайте въпроса какво си струва да се добави, за да сте максимално удовлетворен от 4 главни съставляващи – здраве, материално състояние, социално участие и духовно развитие. Когато определите какво ви е необходимо, веднага пристъпете към действие. Много удивително е, че такава дреболия като смяна на посудата в къщи или покупката на люлеещ се стол, може да донесе радост в живота ви.
  17. Престанете да държите живота си „на пауза“. Да живееш истински означава да си щастлив по всички показатели. Защо да градите кариера и да принасяте в жертва личния си живот? Често се отдаваме на нещо заради друго нещо и не си представяме по друг начин по нататъшния си път. Всички успели и щастливи мои приятели постигат баланса и максимума веднага и навсякъде, една сфера допълва друга. Ако искате да отидете в Третяковската галерия, не отлагайте това от година на година – направете го колкото се може по-скоро. Пуснете паузата от важното и желаното и откраднете време за нужното.
  18. Водете си дневник. В него записвайте вашите ценности, принципи и планове, размишлявайте на страниците му. По-нататък той ще стане отправна точка за размисли над най-важните събития.
  19. Съставете си списък с цели.
  20. Поставете си цели за 1, 3, 5 и 10 години. Колкото по-точни са целите, толкова по-добре. Целите ни в кратко-, средно- и дългосрочен план допълват и спомагат постигането им една на друга.
  21. Предприемайте действия за постигане на целите и мечтите. Създайте си списък от действия със своя стратегия и непосредствени стъпки.
  22. Създайте си списък от желания.
  23. Не правете нищо просто защото трябва. Всяка задача трябва да има смисъл. Не се страхувайте да се откажете от нещо, ако не е включено във вашия план.
  24. Правете това, което ви харесва. Защо да отлагате ходенето на театър, риболов или пътешествие за времето, когато ще се пенсионирате? Поглезете се. Отделете време и енергия за нещо, което ще ви изпълни.
  25. Определете своята страст, голямо желание на живота ви. Ако имахте неограничени ресурси и никакви задължения, какво бихте направили? Страстта е да следвате пътя си, без да се вторачвате в проблемите. Удивително е колко малко хора знаят или се опитват да определят призванието си в този кратък живот.
  26. Създайте кариера от призванието си. Напуснете най-после омразната си работа. Ако правите това, което не обичате, то просто продавате душата си много евтино.
  27. Превърнете призванието си в пари. Вие може да попитате, окей – да допуснем,че моята страст е градинарството, как мога от това да направя кариера и пари?! В наши дни е пълно с варианти за монетизация на призванието - блогове, видео клипове, платени курсове и т.н. Единственото, което много често спира хората е това, че приходите са бъдещето, но повярвайте на опита ми, тези приходи (при грамотен подход) ще надвишат очакванията ви.
  28. Понасяйте критика.  Критиката е това, което може да ви научи да бъдете по-добър. Не се разстройвайте, ако ви правят забележки – възприемайте ги като знак, че трябва нещо да промените и да станете по-добра версия на самия себе си.
  29. Бъдете позитивни. Чашата действително е наполовина пълна. Възприемайте живота като приключение и игра. Излъчвайте оптимизъм и се усмихвайте.
  30. Не говорете лошо за другите. Ако нещо не ви харесва в друг човек – кажете му го в лицето. Във всички други случаи не казвайте нищо.
  31. Поставете се на чуждото място. Опитайте се да видите живота от позицията на другия човек. Възможно днес сутринта да ви е обидил портиера, но защо го е направил?! Вероятно никой не му обръща внимание, смятат го за обслужващ и ненужен персонал и въобще не ценят труда му. Помислете как да направите така, че следващия път той да ви посрещне с усмивка.
  32. Бъдете състрадателен. Действително бъдете съпричастен към чуждите проблеми.
  33. Развивайте безусловна вяра в себе си. Вярата в себе си е когато продължавате да се движите напред дори когато всички ви разубеждават. Анализирайте своите неголеми победи, спомнете си как сте плували срещу течението, спомнете си удоволствието от това, че сте били прави, а останалите – не. Ако нещо сте замислили – бъдете уверени, че ще го постигнете.
  34. Забравете нещастното минало.
  35. Прощавайте на тези, които искат прошка. Не задържайте злоба към хората, а знаейки слабостите им, ги приемете такива, каквито са.
  36. Оставете само важното. Разберете, нещата като слава, статус, признание са временни. Това всичко ще си дойде, ако сте концентрирани върху самореализацията си, а не върху социалното признание.
  37. Прекратете отношенията, които не ви помагат. Изхвърлете от своето обкръжение хората, които внасят в живота ви ненужен песимизъм.
  38. Прекарвайте повече време с хора, които ви вдъхновяват и поддържат. Опитайте се да създадете кръг от съмишленици. Действително е много хубаво, когато заедно сте измислили нещо и вече след 10 минути сте започнали да го реализирате.
  39. Изградете искрени отношения с хората около вас (непознати, семейство, любими). Отделете време за укрепване и подобряване на отношенията си.
  40. Върнете се към стар приятел. Каквото и да казваме – броя на приятелите е неограничен. Срещайте се и с хора от вашето минало.
  41. Насрочете си ден на щедростта. Помислете какво от това, което можете да направите днес, ще подобри света макар и с трохичка. Най-добрият начин да си подобрите настроението е като правите добро на околните.
  42. Помагайте на хората, когато са в нужда. Възприемайте тази стъпка като дългосрочна инвестиция. Някога и вие неочаквано ще получите помощ.
  43. Ходете на срещи.
  44. Влюбете се.
  45. Направете преглед на живота си. Един път в седмицата, в месец, на 3-6 месеца – анализирайте своите успехи и постигане на целта. Коригирайте действията си в зависимост от получените резултати.
  46. Не протакайте. Избавете се от навика да протакате приемането на решение. 9 от 10 възможности се изпускат от протакане.
  47. Помагайте на напълно непознати хора. Един познат американец дошъл от САЩ, за да помогне на напълно непознат човек да се пребори с болестта си. Това и определило бъдещата му съдба.
  48. Медитирайте.
  49. Завържете нови познанства. Няма да престана да повтарям, че новите възможности се появяват благодарение на новите запознанства. Не се страхувайте да се намесите в интересуващия ви кръг от хора и да се сприятелите с тях.
  50. Създавайте здрави отношения.
  51. Станете свой съветник от бъдещето. Представете себе си след 10 години и мислено помолете за съвет. Как бихте постъпили, ако бяхте с 10 години по-мъдър?
  52. Напишете писмо до бъдещия себе си. Неотдавна препрочетох едно такова писмо и стаята ми бе огласена от гръмогласен смях от моята наивност и неопитност. Мисля, че Аз след 5-10 години ще се смея още по-гръмко на днешния Аз.
  53. Изхвърлете излишното. Изхвърлете излишното от бюрото си, от дома си, от увлеченията си, от живота. Освободете място за по-важни неща.
  54. Продължавайте да се учите. Не един път съм казвал в блога си, че се учудвам на това, че хората престават да се учат, след като са завършили някакво учебно заведение. Да се учиш – това не означава да залягаш над книгите, вие можете да се учите да шофирате, да танцувате, на риторика и т. н. Главната цел е да държите мозъка под постоянно напрежение.
  55. Развивайте се. Старайте се да видите слабите си страни и да ги развивате. Ако сте много притеснителен, тренирайте да бъдете по контактен. Вървете срещу страха.
  56. Правете си постоянно ъпгрейд. Задълбочавайте вече получените знания и опит, станете експерт в повече сфери.
  57. Постоянно опитвайте нещо ново. Не можете да си представите още колко нови и интересни неща можете да преживеете и да почувствате (например някакъв нов вид масаж).
  58. Пътешествайте. Отдръпнете се от рутинните си действия – работа – дом, дом – работа. Открийте за себе си нови места, които са доста дори в собствения ви град. За мен всяко пътешествие е винаги нещо ново.
  59. Не стойте на едно място. Винаги живейте динамично и се постарайте да се обвържите с кредити и ремонти колкото се може по-късно.
  60. Бъдете най-добрия в това, което правите. Когато разбрах, че съм добър в корпоративната сфера, но далеч не звезда, напуснах и навлязох в сфера, където шансовете ми да стана най-добрия бяха много по-големи. Ако сте намерили призванието си – станете най-добрия там.
  61. Разчупете границите. Поставете си максимално невъзможна цел – постигнете замисленото и си измислете нещо още по-невъзможно. Всички ваши блокажи са от това, че някой някога ви е казал какво е възможно и какво не.
  62. Опитвайте необичайни идеи.
  63. Създайте си местенце за вдъхновение. Това може да е ъгълче, в което се намират вашите вдъхновяващи вещи (книги, снимки, видео), това може да бъде парк, кафени и какво ли още не. Създайте си свой собствен рай.
  64. Дръжте се така както си представяте идеалния себе си.
  65. Създавайте си роли в живота. Опитайте как бихте действали ако бяхте Бил Гейтс, Майкъл Джордан или някаква друга знаменита и успешна личност.
  66. Намерете си ментор или гуру. Изучавайте живота на своя гуру и се постарайте да не правите неговите грешки. Съветвайте се с по-опитните.
  67. Намерете своите неподозирани по-рано силни страни.
  68. Увеличавайте своята съзнателност.
  69. Помолете да ви критикуват конструктивно и съветват. От страни винаги се вижда по-добре.
  70. Опитайте се да създадете поток от пасивен доход. Това може да бъде % в банка, доход от наем, аренда или нещо друго. Пасивният доход ще ви даде възможност да бъдете свободен да експериментирате в живота и да изграждате това, което искате, а не това, което трябва.
  71. Помагайте на другите да живеят колкото се може по-добре. Ако виждате, че можете да помогнете на човек да подобри живота си – обезателно му помогнете да намери правилния път.
  72. Създайте семейство и отгледайте деца.
  73. Подобрявайте света. В света има много неща, които могат да се подобрят – да се помага на бедните, болните, лишените от възможността да живеят нормално.
  74. Участвайте в хуманитарна програма за помощ.
  75. Отдавайте повече, отколкото получавате. Когато вие постоянно давате повече – с времето започвате да получавате повече в замяна.
  76. Старайте се да видите цялата картина. Фокусирайте се на 20%, които генерират 80% резултат.
  77. Нека крайната ви цел бъде ясна. Каква е крайната ви цел? Наистина ли това, което правите ви придвижва към целта? Докато мислите за нещата, които ви придвижват към крайната ви цел – вие сте на верния път.
  78. Винаги се старайте да намерите пътя 20/80. Минимум усилия, но максимум резултати.
  79. Определете приоритетите си. Понякога е по-лесно да се движиш по инерция и не е лесно да превключиш на по-важна задача, но именно това свойство прави живота ни много по-ефективен.
  80. Наслаждавайте се на момента.Спрете се. Огледайте се. Благодарете на съдбата за удоволствието, което изпитвате в дадения момент.
  81. Получавайте удоволствие от дреболии. Чашка кафе сутринта, 15 минутен дневен сън, приятен разговор със скъп човек – всичко това може да бъде между другото, но вие се постарайте да обърнете внимание на дребните, но приятни моменти.
  82. Правете почивки. Може да е 15 минути или 15 дни. Животът не е маратон, а разходка, носеща удоволствие.
  83. Постарайте се да избягвате взаимно изключващи се цели.
  84. Фокусирайте се върху изграждането. Замене интересен процеса на изграждане – създаване на игра, нов бизнес и т.н., когато правиш от нищо нещо.
  85. Не осъждайте околните. Уважавайте другите такива, каквито са.
  86. Единственият човек, когото трябва да променяте сте вие. Концентрирайте се върху развитието си и израстването си, а не на промяната на околните.
  87. Бъдете благодарни за всеки изживян ден.
  88. Изразявайте благодарността си на скъпите за вас хора.
  89. Веселете се. Имам приятели, които се смеят без да спират – с тях забравям за всичко. Позволете си такъв експеримент.
  90. Бъдете сред природата по-често.
  91. Винаги има избор. От всяка ситуация винаги има няколко изхода.
  92. Смейте се често и високо.
  93. Бъдете готови за промени— това е същността на живота.
  94. Бъдете готови за разочарования — това е част от живота.
  95. Не се страхувайте да грешите. Приемайте грешките като уроци, но се старайте да не повтаряте един и същи урок няколко пъти.
  96. Не се страхувайте да рискувате. Рискът е, когато всичките ви сетива са на границата и вие ще ги опознаете.
  97. Борете се със страховете си. Някой от великите умове беше съветвал всеки ден да правим нещо, от което се страхуваме. Това не е лесно, но е важно.
  98. Занимавайте се с физически натоварвания и упражнения. Не позволявайте на тялото си да се отпуска.
  99. Развивайте интуицията си и я следвайте, дори ако логиката ви казва друго.
  100. Обичайте себе си.
  101. Обичайте другите.




Автор:Дмитрий Дмитриев

И като завършек няколко съвета от "Интервю" - Когато се почувствате тъжни, или нещастни прочетете пак тази статия. Ако пък я споделите с ваши приятели може да направите някои от тях щастливи.

related

новини 5109210761601405919

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item