stoineff

Съвършеният учител

най-мъдрия-учител

Един човек много искал да придобие мъдрост и духовно извисяване.

 Той четял, изучавал древни книги и религии, размишлявал. Минали години в усъвършенстване и той достигнал високо ниво по пътя на мъдростта и знанието. Станал известен сред хората. Те започнали да се допитват до него, да го търсят за съвет и за помощ.

Но той не се задоволявал с постигнатото и решил, че трябва да продължи по пътя на духовното си израстване.
„Все още има много неща, които мога да науча“ - мислел си човекът. - „Колко хубаво би било, ако мога да срещна някой по-мъдър от мен и да усвоя всички негови знания...“

Не щеш ли, минало малко време и съдбата изпречила на пътя му един много мъдър човек, който също търсел някой, от когото да вземе знания и мъдрост.

Зарадвали и се двамата мъдреци на срещата и решили да си помогнат един на друг, да споделят целия си житейски опит и познание.

Но един ден, вторият мъдрец извършил неразумна и глупава постъпка. И първият си казал: „Явно не е толкова мъдър, за колкото го мислех. Какво мога да науча от човек, който допуска такива глупави грешки...?“

И така, решил да се раздели с него и продължил да търси по-мъдър и просветен човек.

Година след година, човекът продължавал да търси своя съвършен учител. Много хора срещнал в живота си, но всички се оказвали недостатъчно знаещи и духовно извисени. Но той не се отказвал. Обикалял близки и далечни земи. И търсел ли търсел.

Докато един ден срещнал своя стар приятел, когото изоставил. И какво да види. Мъдрецът бил заобиколен от стотици ученици и последователи, които слушали със затаен дъх неговите думи и го гледали с признателност и страхопочитание.

Едва изчакал да се разотидат учениците и веднага отишъл при стария си познайник.

- Но как успя да постигнеш това? Кой беше твоят учител през цялото това време?

- Знаеш ли, стари приятелю, след като пътищата ни се разделиха, аз спрях да търся някой, който да е по-мъдър от мен. Просто се учех от всеки, с когото ме срещаше съдбата, независимо дали беше глупав или мъдър. И разбрах, че животът е най-съвършеният учител.

related

новини 759307646029813600

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item