stoineff

Храни, които ще ни избавят от депресията

храни-срущу-депресия
Няма нужда да посягаме към синтетичните витамини, а още по-малко към антидепресантите, когато известно време сме в меланхолично настроение или в нищо не е в състояние да ни усмихне.

Най-лесният и приятен начин да се спасим от усещането за тревога, раздразнителност и перманентна умора е като консумираме определени храни. Наричат ги природни антидепресанти заради способността им да повишават концентрацията на хормоните на щастието – ендорфин, серотонин, допамин. Техният синтез се нарушава най-често при инфекциозни, вирусни и ендокринни заболявания. Докато ендорфините влияят върху кратковременните състояния на еуфория и радост, серотонинът създава „фон” на щастието и дълготрайна удовлетвореност. Допаминът отговаря за дейностите, които „събуждат тръпката” и е важен за мотивацията.

Серотонинът е важен не само за доброто настроение, но и за вътрешните органи. Например, той регулира работата на стомашно-чревния тракт, а според лекарите стомашните проблеми са пряко обвързани с депресията. Серотонинът действа в тясна връзка с допамина и с ГАМК (гама-аминомаслена киселина), която отговаря за процеса на релаксация. Недостатъкът на всяко от тези вещества се отразява на настроението.

Лакомства за оптимисти


Щастието „мигрира” от стомаха към мозъка в три случая. Първо, когато консумираме продукти, подпомагащи изработването на хормоните, които отговарят за емоционалната настройка. Второ, когато хапваме храни с високо съдържание на витамини от групата В. И трето, ако в менюто ни преобладават продукти с нисък гликемичен индекс – например, ябълки, портокали, боб, соя, пълнозърнест хляб.

Портокали, мандарини, райска ябълка


Те се смятат за „най-щастливите” плодове. Реално представляват витаминна бомба (богати са на витамини от групата В и най-вече на витамин В6), а освен това са мощно средство от арсенала на цветотерапията. Съдържащият се в цитрусите витамин С помага за успокояване на нервите, особено при жените – смята се, че именно този витамин се „отмива” от организма около и по време на менструация.

Сирене


Съгласно системата на продуктите за щастие Moodfood, разработена в Лондон, и без сирене може да се постигне щастие, но би било доста трудно. Сиренето е богато на белтъци и аминикиселините триптофан и L-фенилаланин, които карат мозъка да изработва ендорфини – хормоните на удоволствието. Класацията на щастливите „сирена” оглавява типът рокфор.

Зелени листни зеленчуци


Зелените листни зеленчуци влияят на изработката на серотонин, а освен това съдържат много антиоксиданти, минерали и флавоноиди. Спанакът и зелето са особено полезни, тъй като са богати на лутеин – вещество, предотвратяващо загубата на зрение в резултат на дегенеративно промени в ретината. Лутеинът също така понижава съдържание на лошия холестерол в кръвта. В зелените листни зеленчуци има и много фолиева киселина, която спасява от депресия и влияе благотворно на нервната система. Недостигът от нея може да доведе до хронична умора и тревожност.

Банани


Витамин В6, който се съдържа в бананите, подпомага синтеза на серотонин. Лекарите обясняват, че хората с депресия страдат от дефицит на този витамин. В бананите има също голямо количество витамин С и жизнено необходими минерали като фосфор, желязо, калий, калций и манган.

Макарони от твърди сортове пшеница


Те зареждат с енергия, без да повишават нивото на кръвната захар.

Риба и морски дарове


Имат антидепресивен ефект благодарение на високото съдържание на витамините А, D, РР, В12, В2, както и на фосфор, белтъци и цинк. Помагат да се избавим от раздразнителността, повишават работоспособността, подобряват настроението. Морските дарове не само снабдяват организма с незаменими мастни киселини, но и заставят мозъка да изработва ендорфини. Морската риба (най-вече сьомга, скумрия, херинга, сардина) е богата на омега 3-мастни киселини и е чудесно средство срещу депресия.

Нетлъсто месо


Мазното месо не носи никакви ползи, а за да бъде изведено от организма, се хаби много енергия. Това обяснява факта, че любителите на тлъстите пържоли често се оплакват от сънливост и вялост. Крехкото телешко обаче има способността да създава усещане за радост. Нивото на ендорфините се увеличава и при консумация на пилешко и пуешко, заради съдържание на споменатите вече аминокислини триптофан и L-фенилаланин.

Домати, моркови


Колкото по-ярки са зеленчуците, толкова по-добре. На първо място са доматите и зеленчуците (не по-малко полезен е сокът от тях). Доматите са богати на ликопен – отличен антиоксидант, който помага за нормализация както на сърдечносъдовата система, така и на настроението. Прекрасно повдигат настроението чушките, царевицата и цвеклото.

Растителни масла


Отдавна е доказано, че дефицитът от мазнини в организма води до нервност и гняв. Диетите с ниско съдържание на мазнини няма да ви направят щастливи, дори ако килограмите ви намаляват. Растителните мазнини подобряват дейността на сърцето и дават жизнена енергия. Освен обичайния зехтин, особено полезни са ореховото и тиквеното олио. Те са природни източници на витамини, минерали и микроелементи, притежават ценни диетични и лечебни свойства, съдържат полиненанситени мастни киселини, които подобряват обмяната на веществата. Зеленчуковата салата с натурални растителни масла дава енергия и осигурява добро самочувствие и настроение.

Овесени ядки


Ако започвате деня си с купичка овесени ядки с кисело мляко, ще намалите риска от депресия многократно. Овесените ядки са богати на куп витамини и минерали, сред които особено важен е витамин В1 (тиамин), наричан витамин на оптимизма, благодарение на които ще са ефикасни срещу безсъние, извеждат токсините от организма и зареждат с енергия.

Шоколад


Всеизвестно е, че черният шоколад стимулира изработката на ендорфини, поради което може да се твърди, че въздейства на мозъчния център на удоволствията и поддържа тонуса в организма. Изследвания, направени от френски учени, показват че любителките на шоколада раждат щастливи деца.

related

новини 4580805909316265741

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item