stoineff

Големите аномалии и редките промени на времето са характерни за март месец. Вижте прогнозата :

Днес преваляванията ще продължат, но вече ще са на по-малко места и по-слаби. През деня на места и облачността временно ще се разкъса и намалее. Вятърът ще бъде до умерен от северозапад, в Източна България и по долината на Струма временно силен от север.

Максималните температури, в по-голямата част от страната, ще бъдат между 6° и 11°, малко по-високи в крайните северозападни и югозападни райони. Атмосферното налягане ще бъде малко по-ниско от средното за месеца, през деня ще се повиши и към края на деня вече ще е малко над средното. Над Черноморието ще бъде предимно облачно и на места ще превали дъжд. Ще духа до умерен до силен северен вятър. Максимални температури между 9° и 11°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала В планините ще духа умерен до силен североизточен вятър. Ще бъде предимно облачно и на много места ще превалява сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра – около минус 3°.
vremeto-prez-mart

В неделя на места в страната ще превали – в равнините слаб дъжд, в планините и планинските райони – сняг. Дневните температури ще са между 5° и 10°, а сутрешните – предимно между 0° и 5°. В източните райони ще духа до умерен северен вятър. В понеделник и вторник ще се задържи предимно облачно. Ще има превалявания, на повече места и по-съществени през първия ден. Сутрешните температури ще са между минус 2° и 3°, а дневните – без особена промяна, предимно между 5° и 10°, малко по-високи в крайните югозападни райони, където са възможни и разкъсвания на облачността. През второто десетдневие на месец март времето ще се задържи променливо, динамично, с температури близки и по-ниски от обичайните. След временно спиране на валежите и относително повишение на температурите, още към 13 март отново ще завали и температурите ще се понижат. Има вероятност за създаване на валежна обстановка и за значителни валежи, които в Северна България и високите полета ще са предимно от сняг, а в Южна България и по Черноморието от дъжд. С прекъсвания ще превалява до края на периода. Средната месечна температура ще бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 6 и 9 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 2 градуса. И през третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена. В началото на периода валежите ще спрат и температурите относително ще се повишат. В средата и края на десетдневието отново ще има валежи и временно понижение на температурите.

 В климатичната справка на НИМХ-БАН се посочва, че през март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините по 3-4 дни вали сняг.
 Март е месец характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни - около и над 30 градуса. Според астрономическата справка в началото на март слънцето изгрява в 7 часа и 2 минути, и залязва в 18 часа и 16 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 14 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 11 минути, и залязва в 19 часа и 52 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 41 минути.


related

новини бг 6117282693647885666

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item