stoineff

Атентат в метрото на Санкт Петербург! Над 10 са убити има и много ранени!

атентат-санкт-петербург

Взрив е станал във влак на станция „Садовая“ в метрото на Санкт Петербург.

За момента няма данни за пострадали българи в Санкт Петербург, каза генералният ни консул в града Светлозар Панов. „Официалните власти, с които поддържаме връзка, не разполагат с подобни данни”, уточни той. Градът е отцепен в централната част и никой не може да се приближи, каза още Панов. Около 500 живеят в Петербург.



Руската главна прокуратура определи събитието като терористичен акт. Съобщенията за други взривове или бомби се оказаха неверни.


Според местния сайт „Фонтанка“ има загинали и ранени, според източник на ТАСС жертвите са 9, станцията е силно задимена, ранените са поне 50. Хоспитализирани са 25 човека. Порталът „Piter ТВ“ съобщава за взрив на станция „Сенная“ (това са две станции една до друга, на които става прекачване от една на друга линия), а телевизия „Санкт-Петербург“ съобщи за взрив на станция „Технологически институт“ (това е следващата станция след „Сенная“). Според "Интерфакс" взривът е един и е станал в тунела веднага след потеглянето на влака. Взривното устройство е било пълно с поразяващи елементи. Местните служби разглеждат случилото се като терористичен акт. Съдейки по изказването на президента Владимир Путин взривът е бил един, като все още се разглеждат различни версии, но най-вероятно става дума за атентат. Путин съобщи, че е получил докладите на специалните служби за взрива. "Вече разговарях с ръководителите на специалните служби, с директора на Федералната служба за сигурност (ФСС), каза той на среща с беларуския си колега Александър Лукашенко.

Руският президент увери, че "правоохранителните органи и спецслужбите работят и полагат всички усилия да установят причините и да направят пълна оценка на случилото се".
"Градските власти, а ако трябва и федералните, ще вземат всички необходими мерки, за да окажат подкрепа на семействата на загиналите и пострадалите наши граждани", добави той.
Руското правителство разглежда всички възможни причини за взрива в метрото в Санкт Петербург, включително тероризъм, каза Путин, цитиран от Ройтерс. Премиерът Дмитрий Медведев също изказа съболезнования към близките на загиналите.

Смята се, че експлозията е причинена от самоделна бомба, съдържаща шрапнел, съобщи РИА Новости.


По-късно бе съобщено, че на станция "Площадь восстания" е открито още едно взривно устройство, което не се е активирало. На място бе изпратен екип саньори. Оказа, че става дума за безстопанствен багаж.

Градският транспорт в града започна да работи безплатно (важи и за такситата). На летище "Пулково" е засилена охраната. В града са пуснати автобуси, които да извозват пътниците на метрото.

Facebook активира функцията "На сигурно място съм". В Туитър веднага се появиха хаштагове Моля се за Петербург - #PrayforSaintPetersburg.

Всички станции на метрото бяха затворени.


На учениците им е препоръчано да останат в училищата и да не се прибират засега по домовете.
Семействата на загиналите ще получат застраховка от по 2,025 милиона рубли (малко над 31 000 евро), съобщи Националния съюз на застрахователите.

Засега не е поел отговорност за атентата.


Българският президент Румен Радев изпрати съболезнователно писмо, в което изрази съпричастност към Русия. Министрите на външните работи на страните от ЕС на заседанието си в Люксембург следят новините от Санкт Петербург, където избухна взрив в метрото, и изразиха своята солидарност с народа на Русия, предаде ТАСС. "Следим новините от Санкт Петербург заедно с всички външни министри от Евросъюза. Ммислено сме с целия народ на Русия", заяви ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.
Правителството на Германия изрази съболезнования на семействата на загиналите при взрива в метрото на Санкт Петербург, предаде ТАСС. "До нас достигат ужасяващи новини от Санкт Петербург. Изразяваме съболезнования на всички пострадали и техните роднини", написа в Туитър говорителят на кабинета Щефен Зайберт.

7 часа преди атентата в Инстаграм се е появило предупреждение:

"Отдавна не е имало терористични актове. Днес ще има. Очаквайте днес". Този текст е качило в Instragram момиче в профил negodovanye на потребителка с името Katy Rubanova.
Камери за наблюдение са уловили кадри с предполагаемия организатор на взрива, предаде Интерфакс

related

терор 5953747794543744732

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item