stoineff

Къде се намира рая?

rai

Живял едно време човек. Човек като всички други. Минали години, дошло му времето и човекът трябвало да напусне този свят. Разбрал, че е умрял, огледал се и много се учудил. Тялото му лежало на леглото, а у него останала само една душа. Голичка, прозрачна и всичко се виждало като на длан. Разстроил се човекът – без тяло станало някак си неприятно и неуютно. Всички мисли плавали в душата му като разноцветни рибки. Всичките му спомени лежали на дъното на душата му – взимай и разглеждай. Сред тези спомени имало красиви и хубави, такива, които ти е приятно да разгледаш. Но имало и такива, от които на самия човек да му стане страшно и противно. Опитал се да изхвърли от душата си лошите спомени, но не се получило. Тогава той се постарал да сложи отгоре по-симпатичните спомени. И тръгнал по определената му пътека.

Бог само погледнал човека и нищо не казал. Човекът решил, че Бог в бързината не е забелязал другите му спомени, зарадвал се и се отправил в Рая, тъй като Бог не затворил вратите на Рая пред него.

Минало време, трудно може да се каже колко, тъй като там, където попаднал човекът, времето вървяло не както на Земята. И човекът се върнал назад, към Бог.


- Защо се върна? – попитал го Бог. – Аз не ти затворих вратите на Рая.


- Господи, не ми е добре в Твоя Рай. – казал човекът. – Страхувам се да направя и крачка – малко е хубавото в моята душа и не може да се прикрият глупостите, които съм вършил. Страхувам се, че всички виждат колко съм лош.

- А какво искаш? – попитал Бог, защото Той е творец на времето и има от него достатъчно, за да отговори на всеки.

- Ти си могъщ и милосърден - казал човекът. - Ти видя каква е душата ми, но не ме спря, когато се опитвах да скрия греховете си. Съжали ме, прибери от душата ми всичко лошо.

- Аз очаквах съвсем друга молба, - отговорил Бог. – Но ще направя това, което искаш.

И Бог взел от душата му всичко, от което се срамувал човекът. Премахнал от паметта му предателствата и измените, страхливостта и подлостите, лъжите и клеветите, алчността и мързела. Но забравяйки за ненавистта, човекът забравил и за любовта, забравяйки за своите падения, забравил и за своите полети. Душата стояла пред Бог празна – много по-празна от мига, когато човекът се появил на света.

Но Бог бил милосърден и върнал всичко обратно в душата. И тогава човекът отново попитал:

- Какво да правя, Господи? Ако доброто и злото в мен са така преплетени, къде да ходя? В ада ли?

- Върни се в Рая, - отговорил Творецът, - Аз не съм създавал нищо друго освен Рая, а ада ти го носиш в себе си.


И човекът се върнал в Рая, но минало време и той отново застанал пред Бог.

- Господи! – казал човека. – Не ми е добре в Твоя Рай. Ти си могъщ и милосърден. Съжали ме и ми прости греховете.

- Аз очаквах съвсем друга молба, - отговорил Бог. – Но ще направя така, както искаш.

И Бог простил всичко, което човекът бил извършил. И човекът се върнал в Рая. Но минало време и той отново се върнал и застанал пред Бога.

- Какво искаш сега? – попитал Бог.

- Господи! – казал човекът. – Не ми е добре в Твоя Рай. Ти си всемогъщ и милосърден и ми прости. Но аз сам не мога да си простя. Помогни ми!

- Очаквах такава молба, - отговорил Бог. – Но това е камъкът, който не мога да помръдна..

related

новини 7973829483964108734

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item