stoineff

Намерете своята страст – онова, в което ще горите, заради което няма да спите

mravka

Един разгневен баща довел двамата си малки синове при Сенека и го помолил за съвет:

– Не ме слушат каквото и да им говоря! Затова съм тук, при теб, като последен шанс – ти си мъдър, моля те, поговори им!
Сенека вдигнал вежди:
– В какво се са провинили децата?
– Изпратихме ги при скъп учител – заговорил бащата – да се учат, а те не се стараят хич! Отлагат всичко, не искат сутринта да стават, все някой иска да си доспива! Та те не оценяват какво правим за тях! Такива ли са всички подрастващи днес, а?
– Ще се учудиш, драги – отвърнал Сенека, – колко много хора се държат така, макар че отдавна вече не са деца. – След това философът се обърнал към момчетата: – Разбирам, че на разсъмване, когато трябва да напуснете леглото и да отидете при учителя си, се оплаквате и се мотаете, така ли?
– Така е – рекло по-голямото. – Но толкова е хубаво да полежиш, изобщо не ни се става...
– Тогава защо не си помислите, че има животни, които по цял ден се излежават – като котката например, ако я оставиш, не ще помръдне от топлото и уютно кътче. Нима не сте поне малко благодарни, че сте човеци от плът и кръв, че можете да се учите, да се изправяте срещу предизвикателствата, за които сте родени?

Умълчали се децата, а Сенека продължил:

– Не мисля, че е удоволствие голям човек безцелно да се излежава. Казвате, че било хубаво... Е, аз пък не мисля така. Мога още сега да ви издам една тайна, която с времето и сами ще откриете: човек не е роден на този свят, за да се чувства просто „хубаво“ от своята почивка. Делата могат да ви донесат повече облаги! И котката дори се труди! Не виждате ли – растенията, птиците, мравките и паяците и пчелите, и те следват своите задачи, а вие не сте готови да си свършите работата като човешки същества, така ли?
– Но ние спим, защото сме изморени... – казало по-малкото момче.
– Съгласен съм, има умора, но за съня, точно както и за храната, е важно да не се прекалява. Без храна човек загива, ала и с преяждане не ще живее дълго. Така че тайната е – всичко с мярка!
Кимнали децата, а Сенека довършил:
– И не на последно място, младежи, намерете своята страст – онова, в което ще горите, заради което няма да спите, а ще желаете постоянно да му се отдавате, онова, за което ще си казвате „по-добре да не ям и да спя, отколкото да отложа труда си“!
С тези думи философът отпратил бащата и децата му и се заел без отлагане със своите задачи.


related

новини 2379561781541252879

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item