stoineff

„Трейс“ ще прави пробива на бул. „Тодор Каблешков“ до Paradise Mall

На 25 януари 2018 г. Столична община се спря на компанията „Трейс Груп Холд“ АД да изпълни дейностите по новия участък от бул. „Тодор Каблешков“ между улиците „Луи Айер“ и „Емилиян Станев“ и преустройството между бул. „България“ и ул. „Луи Айер“, както и около Paradise Mall. Повече от година продължи процедурата, за да се стигне до това решение. То не е обжалвано и договорът с „Трейс Груп Холд“ АД ще се подпише скоро.

Според офертата на дружеството, за 167 дни ще се извършят строителните дейности, на стойност 10.2 млн. лева. Столична община ще плати от своя бюджет предстоящите строителни работи. Проектът предвиждаше пределни разходи от 10.9 млн. лева.

Строителният надзор на проекта ще се извършва от компанията „Риск Инженеринг“ АД, която беше предпочетена през септември 2017 г., а договорът ѝ без ДДС е за 114 970 лв.

rekonstrukciya-trace

Фирмата „Трейс Груп Холд“ АД трябва да започне през март и след около 5 – 6 месеца да завърши през есента работата си.


Според проекта ще се създаде ново северно платно на бул. „Тодор Каблешков“ в участъка между ул. „Луи Айер“ и ул. „Емилиян Станев“ с ширина 10.5 метра. Все още продължава отчуждаването на имотите, през които ще минава южното платно. Новият участък ще бъде с по две платна за всяка посока. Булевардът ще се удължи с 1.5 км и кварталите „Манастирски ливади“ и „Кръстова вада“ ще бъдат пряко свързани. Краят на булеварда сега завършва малко след ул. „Луи Айер“ и автомобилният поток минава покрай Южния парк, но след изграждането на новото трасе в южните райони на София той ще бъде намален.

Ще се разширят и платната за движение по трасето от бул. „Тодор Каблешков“ между бул. „България“ и ул. „Луи Айер“ и между ул. „Емилиян Станев“ до бул. „Черни връх“ – паркинга пред Paradise Mall, като от 10.5 метра те ще станат 12 метра.

Още през 2007 г., когато кмет беше Бойко Борисов, Столична община обяви че разширяването и продължаването на бул. „Тодор Каблешков“ ще е с предимство, и в програмата за развитие на столицата беше предвидено на следващата година това да стане в участъка от ул. „Луи Айер“ до бул. „Черни връх“. През 2009 г. трябваше да бъде завършено продължението до бул. „Симеоновско шосе“. Няколко години подред общината включваше в капиталовата си програма проекта за булеварда, а през 2010 се отказа. Досега единствено се изградиха ВиК мрежите под бъдещия път.

И през ноември 2016 г. беше обявена обществена поръчка за проекта, но се забави заради подадени жалби. Свои оферти предложиха 11 фирми. ДЗЗД „Инфрам София 2017“ (включващо „Джи Пи груп“ АД и „Трансконсулт 22“ ООД) направи предложение да извърши проекта за 9 273 373 лева, което беше и най-ниската оферта, но остана на трето място поради срока за изпълнение и доста по неблагоприятно качество на изпълнение.

Класиралата се на второ място по ценово предложение фирма „ПСТ груп“ – 9 750 976 лева, беше с най-добра техническа оценка, но отпадна в края поради констатирани от оценяващата комисия на общината нередности в цената. Така първо стана дружеството „Трейс Груп Холд“ АД, което е предложило 10 180 925 лв. за осъществяването на проекта.

Предложения за осъществяването на проекта заявиха и: консорциумът „Щрабаг ИКП“ („Щрабаг“ ЕАД, „Инжконсултпроект“ ООД), обединението „Геопът Каблешков“ („Геострой“ АД, „Пътстрой-92“ АД, „Пътища и съоръжения“ ЕАД), „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, обединението „Софийски булеварди“ („Венков Инженеринг“ ООД, „БГ Нова“ АД, „Екип 2000 Котов и Сие“ СД, както и „Металком инвест“ ЕООД), „Агромах“ ЕООД, сдружението „Тодор Каблешков 2017“ („Актив Билдинг Инк“, „Пиринстройинженеринг“, „Проджект планинг Енд Мениджмънт“ и „Лъки роуд“ ЕООД), консорциумът „Хидро – Виа ТК“ („Хидрострой“ АД и „Виа План“ ЕООД). С най-висока ценова оферта беше „ИСА 2000“ ЕООД, но отпада защото не е потвърдила удължаването на срока на предложението.

Статутът на бул. „Тодор Каблешков“ е градска магистрала и според Общия устройствен план на столицата трябва да съедини кв. „Овча купел“ с бул. „Цариградско шосе“. В тази зона се предвижда да се създаде трамвайна линия и велосипедна алея, но остават само четирите автомобилни ленти

Вижте още статии на stolica.bg

related

София 927455611008182790

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item