stoineff

Засаждане на овощните растения

овощна градина

За обозначаване на терена за овощна градина са необходими канап (сезал), рулетка (метър), колове с дължина 1.5-2 метра и спомагателни колчета. Най-напред се прокарва права ивица, която да върви успоредно на лентата на съседния парцел. Разстоянието от оградата следва да бъде равно на половината междуредовата дистанция. По тази права ивица се засаждат дърветата от първия ред. В началото на правата ивица се маркира ъгъл от 90 градуса чрез сезал, върху който са разграфени страни с 3.5 и 5 метра. След очертаване на четириъглника по периферията му се маркиратт областите на растенията като се забива по едно колче. Чрез обозначаване между колчетата от два реда се разграфяват областите на дръвчетата в целия овощник. Маркира се най-бързо от трима човека, като двама обозначават, а третият поставя колчетата.

На нериголовано място ямките се изкопават 2-3 месеца преди засаждането. Когато земята е риголвана, ямите се правят преди засаждането. Когато се правят дупки на нериглвана площ, почвата от горния слой се изхвърля на една страна. При засаждането на дъното първо се насипва богатия с хумос и хранителни вещества слой пръст, а след това, почвата, която не е толкова хранителна, но не е и пълна със семена от плевели. През цялата година тази почва остава чиста от трева и от неприятели, което благоприятства растежа на младите дървета.

Ямките на риголваната почва може да са с по-малки размери (60х30х30), но на нериголвана трябва да са по-дълбоки (100х100х70), а на камениста почва дори до 100 см. Преди засаждането на дъното на ямката се хвърлят от 30 до 80 грама калиев сулфат и от 30 до 40 грама суперфосфат. Преди засаждането корените на всяко дръвче се оглеждат. При ваденето, съхранението и превоза много от корените се нараняват и повреждат. Деформираните корени се изрязват до здрава дървесина, напречно на направлението на корена. Тънките влакнести корени, обаче, с които дръвчето ще започне да се храни на първо време, не се изрязват. Раните се заглаждат с нож.

Източник: presata.com

related

новини бг 1040830641394754035

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item