stoineff

Почивай в мир Марадона - adios

 Почина легендарният аржентински футболист Диего Армандо Марадона, съобщава вестник Clarín.

Той e издъхнал тази сутрин в дома си в град Тигре вследствие на сърдечен арест.

60-годишният Марадона се възстановяваше след операция от субдурален мозъчен кръвоизлив, която му е била направена на 30 октомври. На 11 ноември той е бил изписан от лечебното заведение.

Въпреки че хирургическата интервенция е преминала успешно, по данни на лекуващия го лекар по време на престоя си в болницата бившият футболист е имал проблеми с алкохолната абстиненция. Първоначално той е бил приет в клиниката със симптоми на депресия, анемия и дехидратация.


Диего Армандо Марадона един от най-големите и обичани, но и противоречиви звезди на футбола.

Той е най-добрият футболист на XX век по гласуване на официалния сайт на ФИФА. Най-добрият футболист на световни първенства, според вестник "Таймс". Вторият сред най-добрите играчи в историята на футбола по версия на списание "Плакар" (Бразилия) от 1999 г. Второ място сред най-добрите футболисти на XX век според най-реномираните списания. Той е първият притежател на почетна "Златна топка" на "Франс футбол". Член на Залата на славата на италианския футбол в номинацията "Най-добър чуждестранен играч".

Кой е Диего Армандо Марадона? 

Считан за един от най-големите футболисти за всички времена, Диего Марадона игра професионален футбол 21 година, а най-големият му успех безспорно дойде през 1986 година. Тогава той почти собственоръчно прави Аржентина световен шампион, а именно тогава той вкарва и всеизвестния гол с Божията ръка, останал в съзнанието на феновете и до ден днешен. 

Кариерата му започва в Архентина Хуниорс преди да премине в Бока Хуниорс, а оттам директно в Барселона. Той прекара на "Камп Ноу" две години преди да премине в любимия си Наполи - отборът, в който Марадона оставя най-ярката си следя на клубно равнище. 

През 1994 година той отбелязва последния си гол за Аржентина при победата с 2:1 над Гърция на Световното първенство в САЩ. Дни по-късно "гаучосите" трябва да играят срещу България, но Марадона е изваден от Мондиала заради наличието на забраненото вещество "ефедрин" в кръвта му. 

В кариерата си той записва 588 мача и 312 гола (на клубно равнище), а за Аржентина - 91 мача и 34 попадения. Той има 9 големи трофея на клубно ниво в Бока, Барселона и Наполи, както и 1 световна титла с Аржентина. Той печели шампионата на планетата и с младежката селекция на "гаучосите" през 1979 година.

related

Спорт 1478014642005199899

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item