stoineff

Пътят на Челси към втората титла от Шампионска Лига

 


Макар отбора на Челси дълги години да бе в сянката на големите грандове на Висшата Лига, като Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Арсенал, през последните две десетилетия сините от Лондон бетонираха своето място, като един от най-добрите анлгийски клубове. Съответно, през последните 20 години тима на Челси спечели английската Висша Лига 5 пъти, ФА Къп 5 пъти, като освен това отбора от Западен Лондон спечели Шампионска Лига 2 пъти.

Първия успех на сините в най-комерсиалния европейски клубен турнир по футбол дойде през 2012-та, докато втората титла на Челси от Шампионска Лига бе спечелена през 2021-ва година. Това се случи след паметен успех над Манчестър Сити с 1:0 във финала игран в град Порто, Португалия, като единственото попадения в срещата бе дело на младия германски нападател Кай Хаверц, който се разписа в края на първото полувреме. Но, поглеждайки назад към пътя на сините от Лондон в триумфалния за тях сезон 2020/2021 в ШЛ виждаме, че те показаха класа и постоянство в своята игра от самото начало.

Съответно, Челси попадна в Група Е, където бяха още отборите на Севиля, Красодар и Рен, като възпитаниците на тогавашния треньор на отбора Франк Лампард бяха очевиден фаворит. След нулево равенство в първата среща в групата, тима на Челси започна наказателна акция, която бе отбелязана с четири поредни победи и равенство 1:1 в заключителния мач на отбора с руския тим Краснодар. Това означаваше, че отбора воден от Лампард завърши на първо място с актив от 14 точки благодарение на 4 победи и 2 равенства, както и голова разлика от 14:2.

Всичко това свиделстваше за стабилната игра в защита на отбора и сериозната резултатност в преден план, като само френския таран Оливие Жиру заби цели 5 гола в груповата фаза. Блестящото представяне на Челси до този момент със сигурност е оказало и своето влияние върху конкретните коефициенти за залагане за шампион на Шампионска Лига за съответния сезон. Именно това блестящо представяне отреди на клуба от Лондон сблъсък с много труден съперник в лицето на испанския гранд Атлетико Мадрид на осминафиналите.


Но въпреки големите очаквания за оспорван двубой, Челси продължи напред без особено проблеми след успех с 1:0 в Мадрид и последвала победа с 2:0 в Лондон. Така, на четвъртфиналите сините от Лондон трябваше да премерят сили с тима на Порто, като подобна на първата среща с Атлетико, Челси до голяма степен си осигури класирането напред след успех с 2:0 насред Ещадио до Драгао в Португалия. В мача реванш игран на анлгийска земя пък Порто накара домакините да потреперят за кратък период от време след късен гол и краен резултат 1:0 за португалския отбор.

Така, на полуфиналите Челси трябваше да се изправи срещу най-голямото си предизвикателство до момента Реал Мадрид. Първата среща играна на испанска земя завърши при равенство 1:1, което остави голямата интрига за реванша в Лондон. Но в крайна сметка Челси взе своето след успех над Реал Мадрид с 2:0, което означаваше, че финала на турнира ще бъде изцяло английски. И този анлгийски финал бе спечелен от сините от Лондон с минимален, но напълно достатъчен резултат от 1:0.

Като цяло, през победния сезон 2020/2021 в Шампионска Лига отбора на Челси показа зрялост и изключително постоянство в своите изяви, въпреки треньорската рокада в средата на сезона.



related

Спорт 1239541483342739505

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item