stoineff

Какво се случва с тялото на жената по време на раждане

Раждането на дете е важно, трогателно, незабравимо събитие в живота на всяка жена. Още първата минута, в която тя гушне бебето си, забравя за наскоро преживяното мъчение – раждането.

А раждането е неприятен, понякога продължителен процес, който изисква физическа и емоционална сила. Няма особено ясен ред на събитията, показващи началото на раждането. Всяка родилка извървява своя път. Има жени, които изпитват прилив на енергия преди раждането. Други се чувстват летаргични, липсва прилив на енергия. А трети може да не забележат дори кога им са изтекли водите.

В идеалния случай раждането започва след пълното формиране на плода, когато той вече има всичко необходимо, за да живее самостоятелно извън утробата на майката. За предстоящото раждане говори отварянето и разширяването на шийката на матката в резултат на контракции, които са ритмични контракции на мускулите на матката. В началото на раждането те са 10-25 секунди през 15-20 минути. А при пиковата активност са за 2-3 минути на всеки 60 секунди. Чрез контракциите бебето се движи по родовия канал.  Затова е важно жената да диша правилно както по време на, така и след контракциите.

Интересен факт е, че раждането не винаги започва с изтичането на водите. Сюжет, който сме гледали по много филми. Околоплодният мехур може да започне да се разкъсва бавно и бременната  да не забележи изтичането на водите.

Гинеколозите твърдят, че изтичането на околоплодните води не винаги означава, че женското тяло е готово за раждане. Но, ако се случи да изтекат водите, независимо в кой месец е бременна, жената веднага трябва да потърси лекар. Резултати показват, че ¾ от жените раждат за 24 часа след изтичане на околоплодната течност. И повече от половината не се нуждаят от стимулация. Ако водите са изтекли, времето за износване е минало, а жената няма контракции, тогава се прилага стимулация. Преждевременното изтичане на водата, преди определения срок, може да застраши живота на майката и детето.

За начало на раждането може да говори течение у жената в розово или червено. Що се отнася до отварянето на матката, то може да започне както две седмици преди раждането, така и час преди него.  Това се следи от акушер гинеколог. Първото разширение на шийката на матката може да достигне 3-4см, а в активния момент на раждането тя да е напълно разширена – между 10 и 12 см.


Ако раждането протича през женския родов канал, това е естествено раждане. Ако за бременната е противопоказно да ражда сама, налага са оперативна намеса – така нареченото цезарово сечение. Най-често гинеколозите не позволяват естествено раждане, ако бъдещите майки са диагностицирани с автоимунни заболявания, заболявания на дихателната или сърдечната система, при захарен диабет, астма, тумори и др.

Никой лекар не може с точност да определи кога и колко бързо ще роди жената, дали ще е лесно или не. В общи линии, като навременни се определят ражданията между 38-42 седмица от акушерския термин. Преждевременно е от 28-37 седмици. Ако са изтекли повече от 42 седмици, раждането се нарича късно, което също може да е опасно за майката и за детето. И след консултация с гинеколог, се прилага стимулация на матката за по-бързо раждане.

Раждането е естествен процес и не бива жената да се страхува от него. Природата се е погрижила да намали болката и да премахне страховете. По време на раждането тялото на жената произвежда ендорфини – хормони на щастието, които действат болкоуспокояващо. А, за да се разсеят страховете на бъдещата родилка, добре е тя да поговори с гинеколог, който ще даде отговори на нейните въпроси.

related

новини 3575965472506453988

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item