stoineff

Спално бельо – ето как да запазим цвета му

 

При закупуване на спално бельо, много хора избират да е цветно и с по-ярки цветове. Разбира се, класика си остава бялото бельо за спане, но пък цветното изглежда толкова красиво. Но след първото или второто пране идва голямото разочарование. Красивите цветове стават бледи и дори размазани.




Но това не е всички, понякога боите са токсични и вредни - може да се появи алергия. Това се случва, ако продуктът е нискокачествен.

Как да избегнем тези проблеми, като спазваме някои правила, ни съветват колегите от https://vihvp.bg.

Правило 1

Дали цветът се измива от тъканта или не, зависи от това как спалното бельо се боядисва. Някои производители оцветяват нишката, от която материята се изработва. Този метод твърдо фиксира цветовата гама.

Други производители поставят директно щампа  върху материите за производство на спално бельо.. В този случай ефективността на оцветяване зависи от качеството на оцветителите. За целта проверете качеството като леко потъркате с влажна кърпа - при наличие на следи от боя, не го купувайте.

Правило 2

След закупуване на продукта, важно е да се спазват правилата за пране от етикета.

Погледнете препоръчителната температура за пране. Опитните домакини знаят колко е важно да се пере при определената температура на водата. В противен случай може да развалите не само цвета, но и размера на бельото. Ако имате спално бельо със силни щампи - перете при температура под 40 градуса.

Проверете прането за устойчивост на цвета преди зареждане в пералната машина. Вземете калъфка за възглавница от комплекта и я накиснете в чиста, топла вода. Ако след няколко минути водата промени цвета си, това означава, че тъканта пуска. Вземете мерки. Използвайте прах за цветно пране. Или специален перилен прах за фиксиране на цвета.. За щастие сега изборът е огромен.

Важно е да се знае - при пране на спалното бельо у дома е необходимо да се спазва правилната доза на перилните продукти. В противен случай  то може да бъде повредено.

Правило 3

Ето един добър съвет! Ако забележите, че водата е оцветена по време на пране, изплакнете със специален разтвор. Лимонената киселина и оцетът имат свойства за фиксиране на цветовете върху тъканта. Накиснете спалното бельо в оцет или лимонена киселина. За литър вода са достатъчни две супени лъжици.

Спасете цвета на спалното бельо с обикновена сол. Тя се добавя в пералнята. 2 супени лъжици на 20 литра вода са достатъчни. Солта маха мръсотията и елиминира миризмите. А и най-важното – фиксира цветовете. Ето защо, тя може да замени при слабо замърсяване перилните препарати.

 

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item