stoineff

Каква е причината за появата на глаукома?

 Офталмолозите определят глаукомата като сбор от невродегенеративни заболявания, които прогресивно намаляват зрението. Уврежда се оптичния нерв, което от своя страна води до загуба на зрението. Точно оптичният нерв се грижи за предаването на информацията от очите до човешкия мозък. Увреждането възпрепятства протичането на част от сигналите и така се намалява зрението.

Според специалистите, споделят от buhal.bg, науката познава остра и хронична форма на заболяването.

В предишни години се смяташе, че отговорни за увреждането на оптичния нерв са високите нива на вътреочно налягане. Днес е ясно, че високото вътреочно налягане е един от рисковите фактори, но не и основен. Съществуват още редица фактори, които могат да причинят подобно увреждане дори и при хора с нормално налягане, което да доведе до слепота.

За момента не е познато ефикасно лечение на глаукома. Операция и лечение с медикаменти могат да спрат развитието на заболяването и да забавят загубата на зрението. Офталмолозите трябва да определят вида на глаукомата, за да се назначи подходяща терапия, която да спре прогресирането на заболяването.



Когато глаукомата е неконтролирана и нелекувана, пациентът констатира проблеми с периферното виждане. Ненавременното диагностициране на заболяването може да доведе до необратима загуба на зрението.

За съжаление, глаукомата не се характеризира с конкретни симптоми и болки, преди да стане факт дразнеща загуба на зрение. Точно затова често заболяването не се диагностицира навреме. Едва когато оптичният нерв е безвъзвратно увреден, се появява определена степен загуба на зрението и лекарите се насочват към диагностициране на глаукомата.

Основните симптоми са виждането на цветни кръгове около предмети, излъчващи светлина, замъглено виждане, болка в областта на окото, гадене, дори повръщане. Ако забелязвате у себе си подобни симптоми, незабавно се консултирайте с офталмолог.

Промените, които настъпват в следствие на заболяването, са доста бавни и пациентът не може да забележи промени в качеството на виждане. Когато глаукомата прогресира, се забелязват увреждания в периферното зрение. Дори и пациента да не може да ги усети, офталмологът ще ги открие.

 

related

новини 8014199741339426584

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item