stoineff

Какво е потребителски кредит? Какви са нашите права?

Потребителският кредит, известен също като свободно достъпен кредит, е вид личен заем, при който заемодател отпуска кредит на кредитоискателя за финансиране на придобиването на стоки, продукти, услуги, дейности и др.



Потребителските заеми се отпускат от кредитни институции и финансови институции. Те обикновено са решението, когато кандидатът по някаква причина трябва да разполага с определена сума пари повече или по-малко веднага.

Формата на изплащане на потребителския кредит обикновено е на вноски, чрез месечни плащания, и те се отличават от другите видове кредити - например ипотечни - защото срокът им на падеж е сравнително кратък.

Друга характеристика на потребителските кредити е, че те могат да бъдат поискани по по-лесен начин, в някои случаи дори и онлайн.

Какви са ни правата  при получаване на потребителски кредит

- Задължително е договорът между потребителя и заемодателя да бъде изготвен в писмена форма и копие да бъде предоставено на потребителя.

- Кредитните условия, спазени в договора, не могат да бъдат променяни в ущърб на правата на потребителя през целия срок на договора.

- В случай, че се предоставят лични гаранции като обезпечение за потребителски кредит, кредиторът може да изиска тази гаранция в случай, че вноските не се погасяват в срок.

- Ако потребителят плати повече от една вноска от дълга или целия дълг, заемодателят е длъжен да намали лихвите и комисионната според платената сума.

- Заемодателят не може да поиска от потребителя да плати под друго име поради предплащане. По-скоро не можете да правите удръжки в плащанията. Но в случай, че плащанията не са извършени навреме, може да бъде поискана лихва за забава, без тази сума да надвишава 30% от договорната лихва.

Познаването на правата ни и действането в съответствие със закона при получаване на потребителски кредит ще избегне нашите материални и психологически загуби.

Потребителските кредити са добър вариант, когато имате нужда от пари на заем, но винаги трябва да се стараете да бъде максимално отговорни.

related

Стоки и услуги 6355034345104302472

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item