stoineff

Семейният бизнес – 3-те водещи предизвикателства в управлението

 


Автор Виктор Врански

Виктор Врански е сертифициран коуч от ICF (Международната Коучинг Федерация) с квалификация PCC (Professional Certified Coach). Притежава дългогодишен опит на ръководни позиции в големи международни компании. Управител е на фирма Вижън Т ЕООД, която е специализирана във вътрешно-организационни тренинги и коучинг за мениджъри и служители. 

Семейният бизнес у нас стартира веднага след началото на прехода към пазарна икономика. Много хора създадоха фирми, в които работеха основно членове на семействата им. Впоследствие някои от тях постигнаха растеж, който наложи наемане на външни хора, но семействата си запазиха собствеността и управлението на бизнеса. Други фирми се ограничиха с дейност, която изцяло се извършва от членове на семействата като например малки магазини, заведения, къщи за гости и т.н. Независимо от мащабите и типа на дейността, семейните фирми срещат сходни предизвикателства в бизнеса, които е важно да се познават и управляват от собствениците. 

Кои са най-често срещаните предизвикателства в управлението на семеен бизнес

Предизвикателство №1 е смесването на семейни и работни взаимоотношения между хората във фирмите. Това често води до компромиси, които вредят на бизнеса. Причината за това е, че натежават семейните отношения, при което се проявява по-толерантно отношение при недостатъци в работата на хора, които са роднини. Тази практика е контрапродуктивна за бизнеса. Недостатъците в работата водят до едни и същи негативни последствия, независимо кой ги допуска. Затова добрият подход е да има ясно установени правила, че в работата си във фирмата всеки се третира единствено и само като служител, независимо дали е член на семейството или не. 

Предизвикателство №2 е назначаването на ръководни позиции на членове на семейството, които нямат нужния опит или качества за тях. Например често се случва деца на собственици да стават мениджъри в семейни фирми веднага щом завършат университетското си образование. Реално те нямат никаква подготовка и опит в ръководството на хора и процеси, което често води до проблемни ситуации за бизнеса. А в случай че екипите, които ръководят се състоят от служители, които не са членове на семейството, това неминуемо води до демотивация сред хората в тях. Добрата практика е при назначенията в семейните фирми фокусът да бъде на първо място върху професионалните качества на хората, вместо върху роднинските връзки. 

Предизвикателство №3 е смяната на поколенията в управлението на бизнеса. У нас има голям брой семейни фирми, които работят от 20 и повече години. В много от тях, основателите на бизнеса, които са го ръководили и развивали през годините имат пораснали децата, които биха могли да поемат управлението на фирмата. На този етап често възникват различни конфликтни ситуации между членовете на семейството. Например децата смятат, че са готови да поемат управлението на бизнеса, но родителите мислят, че те няма да се справят успешно. В резултата на това родителите предпочитат да продължат сами да управляват фирмите. Или родителите желаят да прехвърлят управлението на бизнеса към децата, но последните не искат да поемат тази отговорност. Има и случаи когато родителите формално поставят децата начело на управлението на фирмите, но същевременно не им дават никаква самостоятелност – т.е. те искат всяко нещо да се съгласува с тях и реално те да определят какво да се прави. Смяната на поколенията в управлението на семеен бизнес е неминуем етап във времето. Най-добрата практика е тя да се обмисли достатъчно време преди да настъпи момента за този преход. В това време е важно родителите да инвестират в подготовката на децата си за тази промяна, така че те да развият в достатъчна степен професионални умения за управление на бизнеса. Също така е добре да има преходен период, през който новото поколение да навлезе в нещата – т.е. да се осъществи поетапно предаване на отговорности и задължения. 

Семейният бизнес има свои специфични особености. В основата на тях стоят семейните отношения. Ако последните имат превес, това е предпоставка за проблеми в бизнеса. В управлението на една семейна фирма трябва да се търси баланс между професионални качества и роднински връзки.


related

Стоки и услуги 1357590389105882932

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item