stoineff

ЕМИГРАНТЪТ- КЛАСОВ ВРАГ

       Много статии са писани за емиграцията, но тук се надявам да прочетете една различна гледна точка, тази на самите емигранти. Може би много от вас смятат, че точно ние нямаме право на мнение ''защото сме страхливците, избягали да търсят лесното'', но в тази рубрика ще може да чувате нашия глас за случващото се в   България. Такава е идеята на ''Интервю'', различни виждания ... Дано днес сте готови да чуете и моите.
       Според Агенцията за българите в чужбина, минимум 300 000 емигранти превеждат на роднините си средно по 150 щатски долара,тоест около 4 500 000 долара, това са 18 750 минимални работни заплати в лева. Отделно са сумите, които емигрантите инвестират в имоти или бизнес начинания. В един момент през 2008г. те са достигали близо 2 милиарда евро. Сега в условията на световна криза преводите са намалели с 10-15%, но да не забравяме колко фирми в България фалираха. На този фон "Емиграция''ООД се справя отлично, офиса на тази в фирма/в която работя и аз/ се намира на терминал 1, обикновенно летим с нискобюджетни компании, в повечето случаи/по данни на гореспоменатата агенция/към Испания и Италия.
       Всички данни, които изчетох за да подготвя този материал боравят с думата''около''. Ние емигрантите сме около 2-3 милиона, изпращаме средно около 1,2 милиарда евро, така че точни данни за съжаление няма. Което е доста странно имайки в предвид, че ако сме 3 милиона, значи сме доста голям процент от българското население.
      Странно ми звучи и профила оформен от различни агенции на ''средностатистическия емигрант'', който бил в повечето случаи мъж, средно до високо образован, с идеята да стои ''около''3 години. Е,аз тук такъв не познавам, не казвам че няма /но все пак говорим за емиграцията, като цяло, което предполага, че наблягаме на масовите случаи/.
     Според разните агенции, в Испания е най-голямата българска емигрантска общност в Европа. Пак ще спомена ''около'' 200 000 хиляди по официални данни и 2 пъти повече по неофициални. Профил не мисля, че може да им се оформи, защото това означава някой да си позволи да направи профил на живущите примерно в Пловдив. Има много хора с висше образование, които естествено работят под квалификациите си, но има и много хора със средно образование, които работят и точно по професиите си. Почти всички са семейни/бяха с малки деца, които сега са големи в повечето случаи необразовани/.Тук са бабите им, дядовците, лелите и всички, за които се сетите. Има цели области заселени с хора от определени краища на България. Има градове, в които като се разхождаш и чуваш предимно българска реч, не испанска. Казват, че в един град Гандия, преди е имало 3 000 местни, в момента са 10 000, останалите са българи. Смея да твърдя, че може и да е вярно, защото съм ходила там и наистина от всякъде звучи българска реч, дали са точни цифрите не знам, защото всичко което се отнася до българската емиграция е ''ОКОЛО''. Там дори имат техен представител в общинския съвет.
     Години наред, нито едно правителство не намери подход към нас и всички ние някак си с озлобление мислехме, че на България не и пука за емигрантите въпреки всичките пари, които ежемесечно изпращаме по легални и нелегални канали.
     За себе си, аз открих една друга истина, на всички правителства така им е по-удобно и изгодно. Как щеше правителството да твърди, че безработицата в България е една от най-ниските в Европа, ако всичките ние бяхме там...нали и ние щяхме да сме без работа. И тогава прослувутите ''подобряващи се'' показатели на министър Дянков, щяха звучат меко казано различно. За сведение на четящите, безработицата в Испания е вече близо 20 %, а в България 8-10%.
   Също така чрез нашите спестявания, които инвестираме- увеличаваме размера на чуждестранната валута в страната ни и тези пари подпомагат платежния баланс.По- просто казано НИЕ позакърпваме бюджета. Дано не станем като Таджикистан, страната  в  която положението е достигнало/по данни на МВФ/през 90те години следното:
                                           -работната сила е намаляла с 20 % а потокът преведени пари е достигнал 50% от БВП .
Е, тогава вече може да се прекръстим на Абсурдистан.
         Третата причина, която аз откривам за себе си и смятам, че българските правителстава следват като политика е: ЗАПАЗВАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИМ ПОЗИЦИИ.Да бъдем реалисти, на кого му трябва такава избирателна сила,на кого му е нужен ''ЕЛЕКТОРАТ'' свикнал на високи стандарти и изискващ от управляващите подобни и за България. Ами нали ще ги отсвирим много бързо /и ще си седим както в Белгия почти година без правителство/. Да, ние искаме много, вдигането на мин. работна заплата с 40 лева не ни устройва, ние искаме 400 евро мин. работна заплата. За нас живота под формата на оцеляване е неприемлив и точно защото не го приемаме сме вън от реалитито - ''Оцеляване на Предела'', в което за съжаление участват повечето ни роднини и приятели. Да, всъшност имаме право да гласуваме от чужбина, но нали се сещате, че в Испания имаме едно послство и едно консуство във Валенсия. И в 2те съм ходила, там работят на 2 гишета общо 7 човека целия персонал, малко трудно ще поемат всички желаещи.
       Надявам се, след всичко пречетено да съм убедила поне няколко от вас, че ние не сме ''ония които търсят на хляба мекото''. Не ни гледайте с пренбрежение през Август, когато повечето от нас ще се приберат. Да някой от нас чистят ''кенефи'' и бършат старчески задници, но всичко това е заради родината и хората които обичаме в нея. Познавам погледите, които ме следят в България и зад гърба ми коментират новата кола или скъпия фотоапарат. Но, врага не сме ние. Приемете ни като ваши съюзници, приятели ако щете съратници.
       Нека заедно изградим едно гражданско общество, което ще раздаде червените картони, на когото е необходимо. Нека спрем да вярваме на лъжата, че вече сме европейски граждани,по документи може би сме,но колко от вас се чувстват такива?
      Ще се радвам, ако споделите коментарите си с мен, защото вярвам, че в дискусиите ще намерим верния път.
                               П.П. Данните цитирани по-горе са на Евростат/  статистическа служба към Европейската комисия,която събира информация за страните членки на Е.С./  според тях България е държавата в Е.С.,в която  45% гражданите са заплашени в най-скоро време да паднат под прага на бедност.По-лошото е,че тези хора не просто обедняват ,а следствие на намалените си финансови възможности се самоизолират от обществото.
                                                                                           Мирослава Димитрова

related

медия 2538369333183562145

Публикуване на коментар

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Това е старта на новата рубрика "Задочни репортажи от Испания" на Мирослава Димитрова. Признавам и аз съм критикувал емигрантите без да познавам проблемите им далеч от България.
    Мира, желая ти успех с рубриката и да се научиш сама да постваш репортажите си.. :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Досега опитвах,да се справя сама и в един момент установих,че ти вече си я качил.Благодаря,и си вземам урок.Другия път сама.И малко ми докривя,че и ти си бил от критикарите на емигрантите.Но,знам че сте много ..Аз няма да пиша за проблемите на българите в емиграция, ще пиша за това какво мислим за случващото се при вас,идеята на тази статия е тази,да разберете че и ние имаме право да участваме.

    ОтговорИзтриване
  4. Ми взех си поука от критикарството. Това ме надгради честно казано. Винаги, когато група от хора се поставят под общ знаменател се получават недоразумения. Истината е, че както навън така и в България има и от двата чешита - и качествени хора и мърша..

    ОтговорИзтриване
  5. В това за двата чешита хора си много прав,на моменти-грях ми на душата съм си мислила че всички ''боклуци''са тук,а при вас са останали само умните и възпитани хора.Но от друга страна,живота ме срещна с много хора/от бивши офицери до роми от най бедните видински села/и затова вече не деля на добри и лоши.Ей,така по европейски си казвам,че всички сме еднкави и имаме равни права,ама нещо българското в мен надделява от време на време и бай Ганю излиза.

    ОтговорИзтриване
  6. Само да вметна - деленето на хората по някакъв признак само по себе си е глупаво.
    Дали си емигрант или останал, или пришълец - поне за мен - не е важно. Важно е какъв човек си, а не нещо друго. Виждал съм много от всички видове, работил съм в чужбина (при това на висока позиция с добра заплата), но прецених сам, че не това е моя живот и се върнах.
    Имам много приятели зад граница и въобще не мисля,че са ми врагове. То аз и врагове въобще не мисля,че имам де))).
    Дразня се на някакви дребни хорица (и тук и в чужбина), които ми обясняват колко лошо се живее в България и колко добре се живее "навън". А то - навсякъде е еднакво - ако си кадърен и работлив - и работа има, и пари. Ако си тъп и мързелив - нито едното от двете, даже тази втората категория тук си живее по-лесно. Виждал съм и по-чисти градове от София, виждал съм и доста по-мръснички. Не намерих място в Европа, където хората да харесват бюрокрацията и политиците, навсякъде в това отношение ситуацията е идентична.
    Не понасям, обаче, когато някой пишман емигрант, дето мие чинии ми дава акъл. Тогава леко се нервирам и ставам малко по-зъл)))).
    Но, както отбелязах, тъпаци има навсякъде.

    ОтговорИзтриване
  7. Идеята на този сайт е да събудим заспалото ни гражданско общество,да разтърси и изведем от летаргия мислещите и милеещите българи,нали така?Тогава кому е нужно това деление на вътре и вън живеещите в България,независимо как ще ги назовем-емигранти и местни,бегълци или "герои"?Не е ли достатъчен фактът,че самите управляващи ни непрестанно се опитват да ни внушат такова или подобно разделение,напр.: млади срещу стари,лекари срещу пациенти,учители срещу ученици и родители и т.н противопоставяния? Истината е една и тя ни е завещана още от Кан Кубрат -обединение и сплотяване в името на общите интереси на нацията.Само,че тя някому е неудобна.

    ОтговорИзтриване
  8. Ами Савлена,аз мисля че това деление нужно най-вече на политиците.Нали знаеш максимата РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ.Разединени ние сме по-лесни за управление и подчинение.

    ОтговорИзтриване
  9. Аз мисля , че всички сме БЪЛГАРИ !
    На правителството не му пука нито за местните аборигени , нито за тези , които търсят място под слънцето по света !
    Затова трябва да извоюваме електронно гласуване за всички български граждани ! Емиграцията е голяма сила и според мен правителствата се страхуват от нея .
    Аз пък събирам постинги с гражданска позиция , защото смятам че това е сила !
    http://www.inter-view.info/2011/04/blog-post_6898.html

    ОтговорИзтриване
  10. Да,аз четох още когато ги качи.Дано все поече хора разберат,че гражданската позиция е много важна.

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item