stoineff

Малко за глобалната икономика и малко за частния случай - четиво за уикенда

Тъй като през седмицата почти не намирам време за писане ще се опитам  днес накратко да разкажа какво се случва с глобалната икономика и най-вече с Европа.
Текстът няма претенции за изчерпателност, но поне ще очертае някои тенденции.

На първо време - сухата статистика: петролът продължи бавно да се качва, като достигна 123 долара за барел (Брент) и 113 долара (при лекия суров петрол).
Европейските борси като цяло бяха "зелени", докато Уолстрийт "почервеня" - от една страна заради повишаващия се петрол, а от друга - заради битката за бюджета.
Испания поиска от ЕС финансова помощ (подобно на Гърция и Ирландия), но ситуацията съвсем не е идентична - проблемът е не само финансов, а и политически, заради задаващите се предсрочни избори.
У нас СОФИКС си седи около 440 пункта, като движенията са колебливи и поради сравнително ниските обороти не може да се каже категорично дали пазарът е поел в някаква категорична посока.
Излязоха няколко изследвания и анализи, които (както винаги) си противоречат - една част от анализаторите предричат крах на еврото и еврозоната, докато други са по-скоро оптимисти.

Лично за мен - нафтата поефтиня с около 12 стотинки на литър)))).

Извън стандартните вече политически скандали (Беляне, магистрали, минимална заплата) и у нас не се случи нещо извънредно.
Това, което наблюдавам , обаче, е показателно - поради естеството на работата ми се налага да наемам много хора и в последните месеци се наблюдава тревожната (за мен) тенденция с липсата на хора. Или по-точно на квалифицирани хора. Първо - идват с около 30 % по-малко CV-та (в сравнение с първото тримесечие на 2010 година) и второ - качеството спадна рязко. Все повече са хората, които не могат и не знаят нищо, което е обратно пропорционално на исканията им - най-пресния пример е от вчера, когато една дама заяви, че за по-малко от 4 000 лева на месец не би се хванала да работи, при това с ясното съзнание, че не е достатъчно квалифицирана за джъжността, нито пък успя да ми покаже, че е готова да поеме задължения за определен обем работа.
Без да правя генерални изводи се налага да кажа, че проблемът е повече психологически и че разминаванията в желанието и качествата на кандидатите достига висотите на 2006-та и 2007-ма година.
И тъй като съм свикнал да давам прогнози - една малка прогноза за развитието в близките месеци у нас:
- очаквам много силен туристически сезон, заради проблемите с едни от най-големите туристически дестинации (Египет, Тунис, изобщо арабския свят);
- това би трябвало да доведе до рязък скок на сезонната заетост (пак ще има лошо обслужване);
- приближаващите избори ще ожесточат политическите удари под кръста, от което може да се очакват поредица от полулистки и едновременно картелни проблеми - като премиерът съобщи снощи в Панорама по БНТ цената на тока няма да се вдига, вероятно ще се повиши минималната заплата и минималната пенсия (преди изборите), но от друга страна опозиционерите чрез своите икономически структури ще "ударят" през стоките за първа необходимост (там, където успеят де) - хляб, мляко, колбаси, енергетика и т.н.
- ще се засили битката в търговията на дребно (Лидъл удари по веригите и според мен сега те ще отвърнат на удара), което неминуемо ще е добре за потребителя.
- за съжаление май банките пак ще влязат в депозитна война, което може леко да повдигне цената на депозитите (а от там и на кредитите), но това ще е по-скоро "къс" удар, тъй като глобално се очертава спад до около 3 % годишна лихва по депозитите.

Ей такива неща очаквам, времето ще покаже къде съм познал и къде не. Със сигурност обаче мога да кажа (това в глобален план), че дълговата криза бавно се измества към криза за ликвидността, което само по себе си е крачка напред. (за повече по темата - виж анализа на изпълнителния директор на  PIMCO - Ел- Ериан).

related

Бизнес 7240191986680609706

Публикуване на коментар

  1. Точен анализ, за изминалата седмица. Прогнозите ти най- вероятно ще се сбъднат. За съжаление "лошото обслужване" в България става традиция. Очаквам и браншовите картели да влязат в по остри сблъсъци вече (отново предизборно). Ясно се вижда как определени медии например, застават зад дадени политически сили, тази тенденция вероятно ще се прехвърли и към други икономически сфери. Така на есен вероятно ще ни очакват сложно и силно икономически зависими избори (ще избираме кой местен феодал да защитава нечии картелни интереси - не задължително дори български)...

    ОтговорИзтриване
  2. Все по-често си мисля,че лошото обслужване в България се дължи не толкова на липсата на квалификация,а на лошо възпитание в семейството/или липсата изобщо на такова/.Във Европа,съм виждала долнопробни кръчмета,където персонала няма и средно образование,но е толкова любезен и с желание да ти съдейства,че излизаш с едно приятно чувство...

    ОтговорИзтриване
  3. Хммм, когато се вдига лихвата по кредитите е нормално да се вдига и лихвата по депозитите, но за обратното не съм сигурен. Поне не вижадам логиката, ако успееш да ми я обясниш ще съм ти много благодарен :)

    ОтговорИзтриване
  4. Georgi,
    Първото все пак е лихвата по депозитите.))) Независимо какво знаеш за банковата система банките са търговски дружества, които купуват и продават пари. (У нас важи с пълна сила, защото нямаме ивестиционни банки, а само търговски.)
    Банките купуват пари (от хаселението, от фирмите, от други банки) и ги продават.
    Парите са си стока, особена, но стока.
    И няма как да купуваш стоката по-евтино, отколкото я продаваш.
    Минималният марж между "купува и продава" у нас се движи около 4-5 %. Първо, защото издръжката на една банка е скъпо удоволствие и - второ - защото по закон банките заделят пари на няколко места : във Фонда за защита на влоговете и най-вече за провизии в БНБ.
    Това с провизиите сега е най-гадно, защото срещу всеки кредит, който е станал в 4-та група (по него не е плащано повече от 90-180 дни)банката оставя точно токлова пари в БНБ, но БЕЗ НИКАКВА ЛИХВА, тоест - тези провизии не носят доходност.
    За да може все пак да работи (има специални законови изисквания за ликвидност) - банката трябва да спазва съотношение между привлечени и раздадени средства. И когато много кредити започнат да "гърмят" се провизира яко. Което веднага означава, чв банката трябва да събере повече депозити. А как става това - като предложиш по-добра цена на продавачите на пари (депозитантите) или като вземеш заем от друга банка (най-често от банката-майка, за тези, които имат такава).
    Световната криза накара майките в чужбина да намалят парите за дъщерните банки - и ето ти депозитна война.
    А народецът само това и чака и се започва масов депозитен туризъм.
    В банковата система има бая пари - някъде приблизитело 40 000 000 000 лева (40 милиарда), от които около 28-30 милиарда са на физически лица (има статистика в сайта на БНБ, но за мен депозитите на ЕТ са си депозити на граждани, затова не давам точно число).
    И тъй като сме във валутен борд (не можем да печатаме безразобрно пари и слава Богу)депозитната маса не може да нараства просто ей така. Има една сложна функция между БВП (брутен вътрешен продукт), ниво на инфлация, размер на чуждестранни инвестиции, размер на усвоени еврофондове и т.н. и парите в системата.

    Стана май много дълго и сложно))). Ако ви е интересно ще напиша цял постинг по темата, но в общи линии е това.
    Най-хубавото е, че банковата ни система е здрава, ликвидна и не се очертава фалит на банки, което само по себе си е твърде важно - както за държавата, така и за всеки един от нас.
    Изобщо - финансовата система само на пръв поглед изглежда сложна и неразбираема - в крайна сметка и тя работи на принципа на търсенето и предлагането, като всяка друга търговия.
    А защо се вдигна нивото на "лошите" кредити - пак при проявен итерес от някого - мога да разкажа. Не беше само кризата, имаше и огромен (по мои ощенки над 50 %) субективен фактор, наречен ЛАКОМИЯ,НЕДОБРОСЪВЕСТНОСТ и т.н.))))

    ОтговорИзтриване
  5. Стойнев, плс, оправи печатните грешки, че преди второто кафе не винаги уцелвам правилния клавиш))))).

    ОтговорИзтриване
  6. Алекс, нямам опции за корекция. Мога само да го изтрия, или да премахна съдържанието...

    ОтговорИзтриване
  7. Тогава го оставяме така))))
    Извинявайте, но наистина не го прочетох преди да го постна и има досадни печатни грешчици))).
    Но смисълът не се губи, така че нека си седи)))

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря Ви за изчерпателният отговор, вярно е че не знам много за банковата система като цяло, все пак съм студент втора година :). Това, което сте написали все пак го знаех. Просто в темата се чудех защо ще се вдигнат първо депозитите и след това ще се дигат ливхите кредитите. Но ако сте имали предвид, че в следствие на лошите кредити ще се дигнат депозитите тогава грешно съм ви разбрал извинявам се. И още веднъж благодаря за изчерпателният отговор :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ако някога имаш време,ще се радвам да прочета мнението ти за ликвидността на банките,като цяло.Все си мисля напоследък,че както всичко минава през карти,рано или късно парите като съществуване ще отпаднат,и тогава всички ще изпаднем в някаква виртуална реалност.А ликвидността на парите ни май ще бъде на честна дума.

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item