stoineff

Разхвърляни мисли в началото на уикенда - Варна ли?

Пак командировки.
И другата седмица - отново. Не, че се оплаквам, ама ...
И пак се потвърди онази теза - "Опознай родината, за да обикнеш София".
Ало, столичаните. Ако си мислите, че тук е зле с движението и дупките - беж до Варна. Винаги ме е изумявало недоразумението, наречено улично движение в този град. Преди година-две пейзажът беше направо за снимки на лунни кратери, сега пак е станало така. А за шофьорите - нямам думи, че ще кажа нещо обидно. Просто акълът ми не побира как успяват да си направят яко задръстване с три коли на кръст. Относно уменията им за маневриране - може да се съди по външния вид на колите и липсата на странични огледала.  За паркирането - ако сте виждали как арабин оставя камилата до оазиса - ей така е : спират, където им е кеф (без начение дали някой може да мине и дали запушват някого) и изчезват за часове.
Обаче - за сметка на това - с такситата ситуацията се е подобрила. Цените - направо смешни - 44 стотинки за километър. По този повод се возих основно на такси де. Започнала е някаква неясна битка май, защото всички фирми свалят цените. Как се връзва това икономически - идея нямам. Петролът расте - цените падат. Имам идея, че е врътка, за да фалират повечето, някой да гепи монопола и после - алеле майко. Ама засега е добре.
И една нова мода е плъзнала по Варна - ресторатните са станали кариоке. Поне два посетих. Не го препоръчвам. Някак си да ядеш и да пиеш докато някой вие по микрофона си е живо издевателство над хората. Имам усещането, че колкото по не може да пее някой, толкова повече се опитва. При това на песни, които категорично изискват огромни певчески умения. И точно на третата песен се минава на яка чалга - то не беше Галена, Малена, Малини и Къпини, Азис и Софи Маринова. Няма такава простотия. Не зная това японски почин ли е (в Япония повечето ресторанти са кареоке) , ама на нищо не прилича. Трябва разделение -  за чалга и за нормални. То вярно, че нормалните са малко, ама все пак.
Всички се надяват на як сезон. Много предварителни записвания от Германия и Англия - да живее алкохолния туризъм и производството на нелегален алкохол. Ако Дянков и митниците ги подгонят - бюджета ще се преизпълни, макар че пак не ми се връзва - как правят ол инклузив за 25 евро с включен алкохол, ако не се надяват на водка, забъркана в някое мазе - идея нямам. За качеството на храната, даже не смея и да мисля. Дано не ни съдят за биологична война срещу туристите.
Не зная какво правят новите собственици на "Пикадили", ама щом в тези магазини цигарите свършват, значи нещо не е наред. Или не си плащат навреме на доставчиците или управителите са за уволнение - по-вероятно е първото де.
Продължавам да не разбирам как може втория по големина град (Пловдив, отдавна сте трети, ако не знаете) да няма "синя зона" за паркиране в центъра. По този повод паяците вдигат основно коли с неварненска регистрация, софийските го отнасят най-много (естествено). А общината губи милиони. Пак е врътка, то е ясно, ама варненици сами са си виновни - по-загубен кмет от този едва ли има (и по-обвързан де).
Намаленията по магазините свършиха. Пфу! Миналият път (само преди 20 дни) си взех много готини неща от "Капаска", ама сега вече - тц. Цените по 4. Още ме е яд за едно сако, дето тогава му се двоумих.
Колеги от Варна се оплакаха, че кражбите на части от коли са се вдигнали ужасно - крадат огледала, чистачки, лайсни (спомнете си за шофьорските умения по-горе). Мислех, че тази простотия е свършила отдавна, ама не - гепат като луди. Едно перо за чистачки е 10 лева бе, що трябва да крадете?

Да не се обиждат варненци, ама това си е пошъл провинциализъм))).

Ей такива размисли, с кафето в събота сутрин.

related

Събота сутрин 6187994635716502555

Публикуване на коментар

  1. Разсмя ме,пих си кафето с твоят пътепис.

    ОтговорИзтриване
  2. Немските пенсионери, английските тинейджъри и руската средна класа са единствените чужденци, които ще дойдат да ударят по една гаражна ракийка, или по пет щест... продължаваме да не правим нищо за туризма и България, като туристическа дестинация...

    ОтговорИзтриване
  3. ALEXALEX,пътеписът ти с хумористичен уклон,но за жалост и твърде реалистичен,го изчетох с последното си кафе за деня почти на един дъх.Първо,защото съм от другия голям морски град Бургас(всеизвестноа е надпреварата между тях) и второ,защото имам студентски сантименти и слабост към Варна.Ааа...и трето,защото миналата година през март и аз бях в командировка във Варна и ми бе любопитно да видя има ли аджеба някаква разлика за тази една изтекла година.Но май няма.Не и в по-добра посока.Дупките са станали кратери,а хаосът по кръстовищата и "лептата" на авто-джебчиите май вече са перманентно явление или визитка на града.И тук май е моментът да похваля кмета,общинските съветници и фирми на "най-добрия град за живеене в Б-я"/сиреч Бургас де /за малко по-доброто положение, в което сме. Инвестират се доста средства по благоустрояване на големите и натоварени централни улици и булеварди,като след това се възстановява и инфраструктурата или казано простичко -не газим до ушите в калища поне две години след ремонта.Обаче има едно но...Иде лято,трафикът от автомобили ще набъбне и отново ще настъпи онова трафик-стълпотворение и каляване на нервите,а и уменията/газ-спирачка и т.н.до втръсване/ на водачите на автомобили.Проект за обходни маршрути и средства за тях има,но все още към изпълнението не е пристъпено.Едва ли е от липса на фирми-изпълнители,а по-скоро въпросът опира до това чии са тези фирми и кой лобира за тях.
    Виж откъм намаленията и промоциите не можем да се похвалим. Цените на стоките от първа,че и от втора необходимост са си почти константни и непоклатими,че и несравними с тези в страната,а и в столицата(от 22 до 27 март бях в София и имам наблюдение).Нищо,че има огромни и лъскави табели на витрините за НАМАЛЕНИЕ и ПРОМОЦИЯ.
    Относно другата зачекната тема-туризма,там пък да не говорим..."секс,наркотици,алкохол и чалга" на воля!

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item