stoineff

Черен Великден - малко размисли

Пак загинаха деца. На Великден.
Което само по себе си е ужасно.
Не мислех да пиша по темата, защото е твърде гадно , но прочетох много неща в нета и леко се ядосах - от апокалиптиците, които обясниха, че българите сме прегрешили и Господ ни наказва, до обяснението, че е виновно правителството.
Хайде да си кажа и моята версия, тъй като съм минал около 1 000 000 километра с кола и поне 50 000 километра на мотор и мисля, че опитът ми дава право на мнение.
Виновна е простотията българска. Усещането за безнаказаност и простотията.
Обиколил съм по-голямата част на Европа, но такива простотии като у нас съм виждал само в Албания, Сърбия и Македнония. Имам предвид малоумното каране и вярата, че "това баш на мене няма да ми се случи". Ама се случва, често.
Думата е нетолератност. 
И простотия.
И липса на здрав разум.
Ходил съм до Варна с БМВ 7 , с много настъпване на газта и каране на ръба на риска - точно 4 часа и 7 минути (твърде важна бизнес среща беше, за която ми казаха в последния момент). Усещах се като пребит.
Нормално до Варна стигам за около 5 часа, с нормално каране, без простотии.
Какво ще стане за този 1 час - книга ли ще прочетеш, филм ли ще изгледаш? 
Компексарщина - друга важна дума.
Ако изпреварваш в завой или караш със 150 в града си комплексар, а не мъж.
Селската хитрост - аз съм хитър и на мен ще ми се размине - даже, ако съм пил, даже, ако съм пиян като кирка.
..................................................................................................................................

Бог да прости децата!
Докато не започнем всички, ама ВСИЧКИ, да скачаме на идиотите - няма да се оправим. 
Докато не звъним на полицията, когато виждаме, че някой кара пиян - няма да стане.
Докато не започнем да спазваме ограниченията и правилата - ще има нелепо убити.

Твърде тъпо е!
Не е виновно правителство, дупки или нещо друго - виновни сме всички, че сме се примирили с това, което виждаме всеки ден.

related

Симеоновград 6514747641520108524

Публикуване на коментар

  1. Толкова зле не съм се чувствал доста отдавна. В световен мащаб хората не осъзнават отговорността си зад волана - не само в България. Когато засилиш 1 тон желязо със скорост 160 км./ч. ти си отговорен не само за собствения си живот и за живота на хората които возиш - отговорен си всяка 1 сек. за всеки, с който се разминаваш независимо пешеходец, шофьор, или какъвто и да е участник в движението. Културата ни на шофиране е безобразна...

    ОтговорИзтриване
  2. Бог да прости децата!
    За написаното от теб си прав! Дупките ще изпотрошат колата, дори и да е съобразена скоростта, но не ще отнемат колкова човешки животи...
    Прочетох, че шофьора е с книжка от няма и три месеца. Не знам как е закона в България, но тук има ограничение на скороста за движение/занижена е/ до навършване на година от взимането на книжката. Иначе и тук има доста катастрофи... Испанците са много културни на пътя, но лоши/слаби/ шофьори.

    ОтговорИзтриване
  3. Мир и покой за душите на нелепо погиналите деца,както и съболезнования към близките им!

    ALEXALEX,прав си!Докато ние като общество мълчим и си казваме "пу-пу дано не ми дойде на главата",докато държавните институции и контролни органи бездействуват или пък са безсилни да спрат този безумен хаос и клане по пътищата,до тогава ще продължава да се попълва "черния" списък от инциденти и оная с косата ще ни отнема млади и скъпи животи.Процесът е двупосочен-от въвеждането на здрави и ефективно действуващи закони и наказателни мерки до програма за обучение и в училище,и в детските градини/ако щеш/,така че децата още от малки да се научат ,че трябва да пазиш себе си,но и да пазиш и другите, за да те пазят и теб.Друг е въпросът и с т.нар. технически мерки и средства за "спъване" на автомобилите на младите и неопитни шофьори.Да не говорим пък за още по-строги мерки,като например вграден дрегер за алкохол.Но всичко това би станало освен с голото желание на всички ни,така и с известни инвестиции.Навярно има и още хитринки,които могат да се взаимствуват от т.нар. "добри европейски практики",но едно е ясно-не Бог,съдба или друг ни е виновен,ние сами сме си виновни и безотговорни-към себе си и към децата си.

    ОтговорИзтриване
  4. За българина правила няма.Много сме смели за това,ама докато не се случи едно от тия деца да е нашето.

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item