stoineff

Цената на бензина (или дизела) или кой клати лодката

Цената на горивото и протестите. 
Колкото повече се замислям, толкова повече нещо не ми се връзва.
Зад цялата тази истерия изплуваха едни неща, които леко започнаха да ми напомнят за едни други работи.
Хайде да се подсетим и да видим дали пък няма някаква връзка.

Ще започна с един протест преди десетина години - една болна жена уби детето си (Пепи, Бог да го прости) и улиците на София се напълниха с таксита (с лепенки на Лев Инс), които искаха да бутат правителството на Костов.
Тошо Тошевия вестник "Труд" излезе с извънредно издание с огромни букви "БЪЛГАРИЯ УБИ ДЕТЕ". Ако тогава полицията не се беше свършила работата за има няма 4 часа кой знае каква простотия щеше да настане.
Сега изведнъж се появи някаква нова формация - СИЛА - тръгна по радиа и телевизии и започна да задръства София и големите градове. С искания.
Опс, я една кратка справка, че нещо сте позабравили:
1. Цена на дизел към 29 април 2011 година - 2.48 лева за литър.
2. Цена на дизел към юни 2008 година - 2.78 лева за литър.

Хъм. Някак си 2.48 ми се вижда по-малко от 2.78. Разлика от 30 стотинки. На моя 70 литров резервоар - 20 лева и нагоре. Къде беше СИЛА-та тогава? По времето на Тройната коалиция (Станиша, Догана и Крадлив дедо) - СИЛА нямаше, а цената за крайния потребител - алеле майко.
Не казвам, че цените се ниски. И аз като отида на бензиностанцията тихо припсувам като се завърти брояча. Но в същото време хвърлям по един поглед на световните цени на петрола и някак си отчитам, че цените се катерят.
Тук дебело искам да подчертая, че имам съмнения в ценообразуването на Лукойл. Дебели подозрения. И че не съм член на ГЕРБ. И не съм гласувал за тях.
Обаче колкото не трая Тройната коалиция, Гоцето и другата паплач - идея си нямате.
И все ми се струва, че зад цялата тази истерия има някой. Вероятно червен кхмер (галено така наричам социалисти, царисти, ДПС и Трактористите на Яне).
Защото червените кхмери се опитват да повтарят историята, но забравят , че тя не се повтаря.
Не можеш да се изкъпеш два пъти в една и съща река. А кхмерите се опитват. Постоянно. И се опитват да яхнат уличното недоволство.
Да ги светна, обаче, че улицата може да сваля правителства, но до момента не зная да е свалила цени. Не става.
Цени се свалят с бойкот, не със затваряне на улици. В Чехия, когато преди години рязко вдигнаха цените, чехите просто не зареждаха 1 седмица и бензинджиите клекнаха.
Обаче има разлика, не мислите ли? Всички чехи спряха да зареждат и тръгнаха пеша - това първо, и второ - не запушиха улиците. Така се прави.
Така че, момчета и момичета от СИЛА, хаиде да направим това, а не да запушваме улиците. Защото това с улиците е идея на кхмерите. Искат да бутат правителство - избори се задават. Спомнете си - 2.78 лева за литър нафта!
Всички тези кхмерски номерца вече сме ги гледали, не мислите ли? 
И още едно нещо, което май забравяте - при ареста на Цонев и другите с подкупа имало полицейско насилие. Не казвам, че няма - имаше.
Но когато през 2008 година един миньор, който протестираше беше пребит от полицията , управлявана тогава май от Румен Петков и го дадоха по всички телевизии - блъскаха му главата в асфалта, ако сте забравили - що тогава не се говореше за полицейско насилие? Или протестите пред Парламента, когато пуснаха провокатори и пребиха студентите - и тогава май насилие нямаше. И за мен има разлика - единият е миньор, а другия подкупно говедо, дето окраде всички нас. Не ми е все едно, честно.

Тъпо, другари и другарки, твърде тъпо. Зная, че кхмерите на това разчитат, че хората не помнят, ама аз помня. Много помня и седя и се чудя - тъпи ли сте или сте тъпо манипулирани. Все се надявам да е второто, да се усетите и да не давате на кхмерите напразни надежди.
И по този повод си позволявам да ви припомня един клип, който пусках в блога си в блог.бг, преди да го затрият. Много готин македонски клип. Гледайте го внимателно. Ще го пускам честичко, че имате навик бързо да забравяте.

related

Политика 2231676165216550461

Публикуване на коментар

  1. Отново си прав,само бойкот ще оправи работата.А и революциите никога не избухвали ''спонтанно''обикновенно лодката я клати нечий интерес.

    ОтговорИзтриване
  2. Принципно не взимам страна в политически дебати, но не мога да оправдавам някого заради това, че е по - малко лош от друг. Това не е алтернатива.

    ОтговорИзтриване
  3. Мира - проблемът е не дали съм прав, а че такива неща се опряват с бойкоти, не със задръстване. Онзи ден ми закъсняха 3 бизнес срещи заради тази простотия, работих до 20.30 часа вечерта, за да компенсирам.
    Така само се дразнят и тези, които също искат да протестират. Но за разлика от обикалящите по улиците аз работя, плащам данъци и издържам студент в чужбина. Ако се решат на бойкот - пръв ще ги подкрепя, но така...


    Стойнев - не става дума за оправдяване на нещо, но тези все пак (за жалост, но е така) са единствената реална алтернатива на онези крадливи мошенници. Ще си позволя да цитирам любимия ми Виктор Суворов : "За жалост животът не е борба между доброто и лошото, а между лошото и по-лошото. Затова и аз съм на страната на лошото." Отначало се възмутих на откровения цинизъм, сега изповядвам и аз тази "религия".

    ОтговорИзтриване
  4. Ако ми се налага да избирам между лошо и още по - лошо няма да взема нито едното нито пък ще се примиря. Ще търся нещо по - добро пък ако ще цял живот в търсене да загубя...

    ОтговорИзтриване
  5. alexalex,клипа най ме изкефи,макар че някъде и някога съм го гледала.
    Казваш бойкот-Ок,но от ВСИЧКИ-и малкия потребител, и от фирмените и от прекупвачите!Инак няма смисъл...
    И за "яхването" на човешкото недоволство също си прав.Има и такива явления до болка познати от бг политическата сцена.

    ОтговорИзтриване
  6. Стойнев - за жалост не живеем в най-добрия от възможните светове. И това е част от търсенето, а не от примирението))). За момента - това е, няма по-добро, търся го и аз.
    Но опасността това "недоволство" да го яхнат червените кхмери е огромна. И ако стане - ставам пръв противник на бунта.

    Савлена - клипът го пусках преди парламентаринте избори 2009-та))). А за бойкота - всички. Иначе е безмислено и само правят задръстване, което ми разплаква майката и - честно казано - псувам доста яко.

    ОтговорИзтриване
  7. И все пак,alexalex,ако тръгваме на всеки наш мирен протест с едно на ум/визирам сравнението ти със "Сила"/над високите и неоправдани спекулативни цени,ако вечно се подозираме друг другиму, нима можем да извоюваме и постигнем нещичко?Не става...
    А относно това,че си бил потърпевш от блокажа на кръстовищата - не си единствения, но демокрацията ,а и обществата, стремящи се към нея не са застраховани срещу тези явления.Нещо повече - приемат ги и са съпричастни в името на общото, сиреч социалното и гражданското общество.

    ОтговорИзтриване
  8. Савлена - притеснявам се, че мирният протест ще се превърне в не толкова мирен и то провокиран от лумпени, лузъри или даже откровени провокатори. Това трябва да се избегне.
    Отново казвам, ако сме народ - бойкот на бензиностанциите седмица или две. И сами ще клекнат. Като пречиш на хората да си вършат работата не печелиш нищо, напротив. Защото в това задръстване попаднаха и линейки. Ето това вече не е демокрация, а селяния от тежък вид.
    На улиците - ако ще бутаме правителство. Ако искаме да бутаме цени - слизаме от колите. Две в едно не става, не работи.
    Само че в това задръстване се изхаби два пъти повече бензин, което пак носи печалба на Лукоил. Фен съм на нормалното - бойкот на бензиностанциите. Да ходим пеша, с колела градски транспорт - времето поне е хубаво. повярвай ми - за две седмици и ще се замислят.
    А така е тъпо и няма да постигне нищо, освен, че ще налее вода във воденицата на левите кхмери - я виж Станиша утре ще се пъне, че народът е излязъл на бунт срещу правителството))).

    ОтговорИзтриване
  9. alexalex,това е един пост ,който написах преди време и идеята беше точно бойкот,но по коментарите съдя че почти никой не ме разбра http://mirachopi.blog.bg/politika/2011/03/18/moite-idei-za-protest-djgator-protest.710357
    Иначе тия стачки дето един работи а другите се опитват да протестират са безмислени,или всички или никой.

    ОтговорИзтриване
  10. Мира - не, че не са те разбрали, а не им отърва. За да се постигне нещо, то трябва да се направи смислено, а не просто "юруш на маслините". И отново подчертавам - икономически проблеми се решават с бойкот, политически - със запушване на улици. Когато нещата се съчетаят - или организаторите са тъпи, или са манипулирани (манипулиращи).
    Идеята на румънците да сипват бензин за стотинки е доста по-добра (факт е, че не постигна успех, но не продължи достатъчно дълго). При нас се изроди в псевдополитиканстване и пречене на работещите. В този псевдопртест се изхаби толкова бензин и нафта, че подозирам , че Лукоил потърква доволно ръце и се надява да го правят всеки ден. А червените кхмери могат да кажат :"народът излезе на улиците да протестира". Ей с това никога няма да се солидализирам)))

    ОтговорИзтриване
  11. Лично аз от един месец не карам колата, и не смятам скоро да посетя бензиностанцията. Времето вече е по хубаво, ходим пеша, и дори по този начин не замърсявам и въздуха който дишаме.
    Ходете пеша, бензиностанциите да се оправят!
    А за правителството, може и да не е съвършенно, но не виждам алтернатива, а лично аз не бих подкрепил нито Станишев, нито Царя или Костов, да не говорим за Доган, Волен или шута Янев.

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item