stoineff

Ще има ли нова емиграционна вълна?

Тази статия е в отговор на:http://www.inter-view.info/2011/05/blog-post_23.html
Няма да има скъпи приятели,защото по пътя за чужбина тече вече река,тя не е голяма като Дунав/защото народа ни е малко/,по скоро е като любимата ми река Росица/на места пълноводна и бърза,а на други плитка ,широка и бавна.Няма да ви цитирам данни и статистика,първо защото не са вярни /уж имаше 7 милиона избиратели,пък после се оказа че всичките сме толкова/.И второ, аз отдавна познавам тази река,понякога се давех в нея,друг път бях на плажовете и.
Определено смятам за погрешно мисленето,че точно тези които най-малко се напъват в Бг /работейки малко,не спазват правила и са в кръчмите денонощно/ са най-често говорещите и мислещите за емиграция.Твърде добре са си те там,много хора са били вече навън и още са,такаче на всички е ясно колко и как се работи тук/и как от 8 часа работни,работиш 9/.Та миаля си аз, че в реката сега искат да скочата ПАТРИОТИТЕ.
ПЛЪХОВЕТЕ/авантюристите/напуснаха първи през 90те с идеите за бързо забогатяване,и някой от тях успяха.Втори към 95г. напуснаха МАЙКИТЕ,долара стигна 3000 лева,а те бяха вече безработни,никому ненужни деловодителки,секретарки, домакинки на вече разграбени предприятия.Ненужни на държават,но нужни на нас.За минаха и платиха университетите ни,абитюренски балове,сватби и дори кръщенетата на внуците.Гърция се напълни с бавачки и всякакъв помощен персонал.Сумата от 400$,които печелеше и моята майка тогава ,в Абсурдистан бяха огромна помощ.Трети кораба напуснаха маслиноберачите и портокаладжиите,които бяха работната сила на България,мъже на по 30-40 години в края на 90те обърнаха реката и тя потече към Испания.Малко след тях,тръгнаха и младите им съпруги,малките им деца и бабите приключили вече с "гурбетите по Гърция".Сега младите имаха нужда от помощ да работят, да са заедно и доколкото могат щастливи навън.Затова групата на МАЙКИТЕ подкрепи ДЕЦАТА СИ,както винаги.
Към средата на на първото десетилетие на новото хилядолетие започна и прилива на МОЗЪЦИ в реката.Тръгнаха децата родени по време на демократичните промени,заминаха със студентски бригади,стипендии или просто с парите на мама и тати.Реката малко по пресъхна 2007/2009,когато банките отпускаха кредити на куцо и сакато,но не си мислете че коритото остана сухо.Северозападна България потъна тотално в мизерия,безработица и безизходица.
Та стигнахме до днес,за мен в България са останали 4ри вида хора:
-УСПЕЛИТЕ,които дали с бизнес или учене се чувстват добре там,но са около 10%,
-ПАТРИОТИТЕ,които през всичките години вярваха в демокрацията,образованието и собствените си сили и дух,те за мен са около 50 %,
-МЛАДЕЖИТЕ,които стягат куфарите абсолютно убедени,че НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА /около 25%/,
-ОЦЕЛЯВАЩИТЕ,които са 15%, и са родители на болни деца,или самите те болни и при тях е въпрос на живот и смърт да опазят децата си и себе си въпреки здравната политика на Република България.
Сега според мен в реката ще скочат ПАТРИОТИТЕ/лекари,учители,инжинери/и това не е само предположение,защото три познати приятелски семейства в момента подготвят емиграцията си.
Ало политиците,къде спите бе?Изтече ви електоратчето е реката!
За вас поздрави и целувки от моята лодка,Мирослава Димитрова.

related

На ринга 5191090726167442977

Публикуване на коментар

  1. Хъм))). Не съм оцеляваш, не съм от патриот(ар)ите, не съм и младеж. Очевидно съм от другите 10 %))), но...
    НО тук следва едно голямо НО.
    Моят текст се опитваше да каже други неща, ама както и да е. Не виждам нищо лошо в това да смениш за известно време града или държавата, в която работиш (правил съм го), все пак сме 2011 година, в ЕС сме, свободно движение на хора, стоки и услиги (е, малко Шенген пречи, но и той ще падне). Да мотивираш, обаче, тази смяна с това, че държава е скапана - ей с това няма да се съглася. Държавата е такава, каквато я направим. Ние. А не някой друг.
    И "там" (където и да е) никой няма да търпи личната простотия, мързела, безхаберието.
    Ей затова говорех.
    Че повечето (според мен над 70 %) от тези, дето сега плачат за емигриране се надяват, че там ще са същите като тук, ама ще им плащат по 10 000 евро))). Няма такъв филм. И никога не е имало.

    ОтговорИзтриване
  2. Знаеш ли явно си наистина в 10 %,което е чудесно за теб ,но останалите проценти сме просто обикновенни хора,които оцеляват,замислял ли си се че на хората вече им стана все едно за държавата,защото те толкова години не прати хабер на народа си и сега получава безхаберие.Нали знаеш кой води масите,тези които са успели в живота ,просветенети,обиколите свят и не на последно място ситите..Защото гладния може да участва в революцията,но друг я води.И точно тази река за която писах,докара народа до това дередже,децата израстнаха без родители,родителите ни умряха без нас,а мързела.. е кучето скача според тоягата/тук съм съгласна с теб/.

    ОтговорИзтриване
  3. Да ти кажа, съвсем нормален човек съм - само дето работя като луд, влагам в работата не само това, което се иска, а и отгоре и така...
    Както споменах - бях и навън, не е лошо, но тук ми е по-добре, тук е всичко, което обичам и което ме кефи. Обичам да обикалям и да зяпам, но си ме влече у нас. Иначе и аз съм с кредити, и аз се тормозя как да пратя повече пари на детето (студент е в чужбина), така че не живея като цар. Не ме е хванала реституция, нямам вуйчо-владика и баща ми, Бог да го прости, не ми е оставил наследство.
    Ама няма да се съглася, че държавата е виновна - ние сме си виновни, това е. Държавата сме ние и докато продължаваме да мрънкаме - няма да се оправи.
    Повече работа, по-малко мрънкане и късмета идва))).

    п.с. Относно кадърните гладни - от 6 месеца имам 3 незаети бройки за мениджъри и свсе не мога да намеря хора - или изобщо не стават или, ако стават, искат майка си и баща си))). Веселба!

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item