stoineff

Емиграция за статистиката

Наскоро излязоха данни, че хората, които искат да емигрират са нарастнали двойно, спрямо последното изследване.
За жалост няма разрези от коя група са желаещите, така че ще се налага да импровизирам малко.
Става дума за поредната митология, че "там" се живее добре, а тук зле, че "там" те чакат с мед и масло, а тук най-много да ти подхвърлят коричка хляб.
Като човек, който е пообиколил Европа ( в САЩ не съм стигнал още) и който е поживявал в няколко държави повече от 5-6 дни мисля, че желаещите или не знаят за какво става дума или се правят на ощипани госпожици.
Ще започна с лесните неща - свободата там и усещането за свободия тук.
София е мръсна. Варна, Бургас, Пловдив и т.н. също не са много чисти.
Кой цапа? Защото , ако сме честни, напоследък фирмите за чистота си вършат работата далеч по-добре от преди 4-5 години.
Минете зад блока си или зад кооперацията, където живеете и се огледайте. Или още по-добре - почакайте 1 час. От прозорци и балкони хвърчи боклук като на конвейр. От фасове до цели пликове с боклук. После се качете и попитайте същите тези хора дали града ви е чист и дали искат да емигрират. Отговорите са ясни.
Следващ експеримент - попитайте хората за цената на горивото. И дали искат да емигрират. И застанете на Орлов мост. Не само в час пик, по всяко време. И започнете да броите колите, които се движат с един човек вътре. Въпреки метрото. Може да застанете и на тунела на Люлин - същата история.
Продължете експеримента вечер пред някоя кръчма - все едно коя. И преброите хората, които са пили по 1-2-3-4-5 ракии (бири, водки) и се качват на колата. Нищо, че отдавна има такси или "дринк енд драйв".
Огледайте се и в работата - колко хора работят по 8 часа? Не да пият кафе, не с обедни почивки от по 2 часа, без ходене по магазините, да се плати тока или да се видят с приятел. Въпреки трудовия договор, в който ясно е написано - 8 часа. Тези, които липсват без причина са първите кандидат-емигранти.


Такива примери мога да давам до безкрайност. И вие също. Всички, които живеете навън моля да дадете примерчета - какво би станало, ако си хвърлям боклука през прозореца в Лондон, Париж, Берлин, Амстердам, Милано? Или ако карам пиян? Или ако бягам от работа без причина (че даже и с такава)?


Какво кара всъщност кандидат-емигрантите да искат да се махнат - според мен де : най-често това, че не са живели навън и се надяват, че там ще имат само права, а задължения - хич. А то правата си ходят със задълженията. При това "там" доста повече, отколкото тук.
Идеята за спасяване поединично е заложена дълбоко в народопсихологията ни. Не съм историк, но от това, което съм прочел това поединчно ни е изяло главата, когато Османската империя влиза в България.
Много ми е интересно дали тези лекари, които емигрират сега, ще си позволят грубо държание с пациентите "там" или ще посмеят да си поискат пари под масата? Или, като онези от Горна Оряховица, ще посмеят да говорят така по телефон (или даже да си го помислят).


Изобщо не твърдя, че тук е рая на земята. Или че се живее лесно и добре. В 95 % от случаите сами сме си виновни. Заради това поединично спасяване. Политиците ни са гола вода. А кой гласува? Кметовете са мошенници - кой ги избра? Работодателят не плаща достатъчно - а достатъчно ли се работи?


Ей такива мисли - за емиграцията. Която даже вече не е икономическа, а културна. 
Внимателно като тръгвате - да не останете твърде разочаровани)))).


за всички, които искат да видят и нещата, които не пускам тук:
http://alex1234567890-alexalex.blogspot.com/

related

Политика 4211643651289416159

Публикуване на коментар

  1. Ееееее ,тоя път с доста неща не съм съгласна.И в отговор ще ти напиша статия.Така че на ринга.Само с едно съм съгласна с правата и задълженията,а и с народопсихологията.Но искам да се подготвя по темата и до дни ще кача отговор.

    ОтговорИзтриване
  2. Авторът първо трябва да си оправи правописа и едва след това би могъл да разбере, че не хората от кръчмите, а образованите хора напускат България.

    ОтговорИзтриване
  3. Всички,които посещаваме този сайт сме доста натоварени/кой с деца,кой с бизнес/но сме доста начетени и грамотни хора,за съжаление понякога пишем материалите си между бизнес срещи,бебешки пюрета,командировки и пране.Правописа не че не ни е преоритет,но какво са няколко грешки на фона на това че успяваме въпреки всичко да обменим идеите си и споделим мислите си.Така че забележки от тоя род не са много коректни Lq.

    ОтговорИзтриване
  4. Lq - авторът си оправи правописа (така е, като пише на 1 кафе и без да се е събудил - виновен е, да се разстреля!)
    Да кажа и за образованите и за несъвсем образованите - поне това, което се вижда като сънародници в Европа (над 90 %) няма как да са образовани. Или са с твърде ниско образовние. Или са твърде глупави, за да работят ниско платен физически труд.
    За добре образован, работен и талантлив - тук шансовете са 1000 пъти по-големи пред прехвалената чужбина. Работил съм и там (при това не съм мил чинии, на мениджърска позиция бях) и твърдя, че животът там е функция на задълженията, а не на правата.
    А на Lq ще му подскажа, ако не е ходил - никой не те чака там , повярвай))).

    ОтговорИзтриване
  5. Рядко правя забележки за правопис, тъй като и аз допускам грешки, но нали е навечерието на 24 май, а статията патриотична...
    Коментирах, защото не съм съгласен със статията като цяло - за жалост описаните по-горе индивиди няма да емигрират, защото те създадоха и поддържат хаоса в тази държава и тук им е добре. Емигрираме ние, които не търсим работа или по-висока заплата, а по-добро място да отгледаме децата си, далеч от вандалщината, простотията, рушащата се инфраструктура, корупцията, бездействието на всякакво ниво от полиция и институции.

    ОтговорИзтриване
  6. Добро утро и честит празник!
    Може ли само да допълня - текстът хич няма претенции за патриотичност. Или поне не съм го мислил така.
    Размишлявах на тема кандидат-емигранти. Защото ми омръзна от мрънкачи и недоволни. И дори въпросът не е в образованието - познавам образовани и полуобразовани лъзъри с диплома (някои имат и по 2).
    Останах тук, за да се опитам да помогна да се оправи държавата - моята държава, не нечия. Тук си отгледах детето (спокойно можеше да завърши колеж в Англия) и едва сега е навън, защото това, което иска да работи и учи тук просто го няма.
    И силно се надявам да направи така, че като се върне - до 3-4 години - да може да пренесе "онзи" опит тук и да остане.

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item