stoineff

Що е то образователна система,и има ли то почва у нас?


До днес пишех най-вече на здравни теми,защото съдбата ми така се стече .Гледахме си досега,като цветенце в саксия едно малко,болно момиченце. Но, то порасна красиво вече не толкова болно и стана проклето пуберитетче.Та същото това цвете на есен е в гимназия,и днес бях на родителска среща.
Думата която ми се иска да кажа е ПОТРЕСЕНА,но това се използва за неприятни случки,значи да кажем че съм РАЗТЪРСЕНА.
Тук училищата приличат на затвори отвън,високи огради,ключалки,камери и каквото се сетите.В училище се влиза в 8 и се излиза в 14,предупредиха ни че всичко друго би било интерпретация на децата ни.Един път влезли,излизане няма.Който не си носи храна,има лавка в която има:-плодове,мляко,солени закуски,но масово децата си носят сандвичи от вкъщи.Ако детето ви се налага да излезе по време на учебния процес,това става само и единствено с родителско обаждане по телефона и идването на някой от семейството да го вземе срещу лична карта.Момента в който влезе в училище,всеки час учител отбелязва във нещо като електронен бележник присъствията,информацията отива в централния компютър на гимназията и е достъпна он-лайн,тоест вие може и да го пратите на училище, но можете и да проверите дали питомеца е достатъчно съвестен.Няма смисъл да уточнявам че оценките за успех и забележките са качват веднага в нета и те.Тоест,дет се вика преди да са се прибрали може да сме им измислили наказанието.Но,има и втора система за следене на положението,всяка 2ра седмица на месеца ви пращат писмо,на посочен от вас адрес /може и работно място/в което има разпечатка на всички негови присъствия,оценки,забележки.
Класовете са разделени на 3 под групи А,Б ,С в зависимост от бързината с която напредват в материала,тези от група С вървят най-зле и всички незъдължителни предмети им отпадат и започва яко решаване на задачи или учене на езици/което не им върви/.
Извода е един,дали е жесток или превъзходен всеки от вас ще реши сам:
-демокрация НЯМА,
-правилата са ЖЕЛЕЗНИ,
-много деца незавършват,защото:
-родителите им не са достатъчно упорити,амбициозни и строги
-просто самите деца нямат волята,желанието и енергията за това
Но на държавата и трябват работници....така че ...СКЪПО МОЕ ЦВЕТЕНЦЕ ИЗБОРА Е ТВОЙ.Каквото зависи от нас,ще го има,за мен това е ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА.А в България си имаме разхайтени деца на демократично настроени родители.Да не се обиди някой ей,факта че сте в този сайт ,говори че сте на страната на гражданското общество,стремежа към по-добри идеи и реализацията им- Дай Боже.

related

Задочни репортажи от Испания 2406651883957739417

Публикуване на коментар

  1. Усетих, още докато четях в имайла ми, че статията е от теб. :) Аз съм много "за"! И тук има неуредици/недомисленици/, но със сигурност има зорък поглед над децата в ранната детска възраст. Много е здрава връзката родител-учител. Забранени са мобилните - ако има нещо се обаждат веднага на родителя от служебен такъв.Иначе извън школото всички деца имат телефони. Дълга тема си подхванала. Не ми се пишат статии, но ще подавам реплики за коментари, когато погледна. Имам си на понятие, макар да ми са не в училищна възраст децата. На приятелката ми и двете са, а и на повечето испанки, които познавам - също.

    ОтговорИзтриване
  2. Много е важна връзката учител-родител,както казваш.Уважението,което би трябвало да демонстрираме помежду си,ще научи децата ни на много неща.

    ОтговорИзтриване
  3. Хммм... докато четях, ме заляха едни такива смесени чувства... Да, в България е "разхайтено", но дали и другата крайност е най-добрата, не знам... Докато живеехме в чужбина, видях същия този строг контрол, който описваш и ти, но ефекта беше следния - от големия стрес, децата по някое време просто се отказваха, ставаха безразлични и бездейни... На такива обикновено им дават "безобидни" хапченца, за да влязат в строя (разбирай олекотена форма на антидепресанти), и след това, понеже се влачеха по C класовете, родителите им избират обикновено варианта да ги пратят в някое военно училище (говоря за деца след 7 клас), където уж ще са под по-строг контрол... Другите пък, които са по-упорити и амбициозни дори от родителите си, и които са в крак с темпото вървят добре, постигат резултати, участват в спортните съзтезания и отбори на училището, което е голям престиж, се сблъскват с друг проблем - идва деня, в който трябва да отиде отрочето в колеж - то е умно, упорито, нахъсано, дисциплинирано, възпитано, обаче.... за по-голямата част от именно тези деца няма място в хубавите колежи, просто защото са по 100 000 $ и нагоре на година, а мама и тати не могат да си го позволят. След време се сливат и "срещат" отново с онези, които са се влачили по C класовете и военните училища и се затваря кръга... а тези от C класовете пък, които са отишли там, просто защото са мързеливи и разглезени, отиват по хубавите колежи и университети, защото мама и тати могат да си го позволят... Е... ще заключа с това: роди ме мамо с късмет, па ме хвърли на смет!

    ОтговорИзтриване
  4. Ива за мама и тати с парите си права,това важи навсякъде,но аз имах впредвид масите,и точно ние родителите да сме по спокйни за хлапетата,а че няма да бъде като в нашето детство вече никога това е ясно.Въпреки че сега като се замисля намирам родителите си супер безотговорни/возехме се прави на задната седалка,и от 8 до 5 само ние си знаехме къде сме/..

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item