stoineff

ДКЕВР ще обясни как се формира цената на тока

ДКЕВР предлага увеличение на тока от 1.7% от Юли
Днес ще стане ясно как се формира цената на тока в България. Разбира се това е отново по повод предложение за ново увеличение на цените му.


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще обясни по-късно днес - как се формира цената на електрическата енергия, съобщиха от ведомството. Регулаторът организира кръгла маса на тема: "Какво плащаме по пътя на тока?". В нея ще участват представители на икономическото министерство, енергийните компании, националния омбудсман и потребителски организации. Предстои цената на тока да бъде променена от 1 юли.

Енергийният регулатор предлага електрическата енергия за бита и малките предприятия да поскъпне средно с 1.7% от юли. Цената на тока в София и Западна България (обслужвана от ЧЕЗ) може да се увеличи средно с 1.37% до 0.13516 лв./кВтч, в Североизточна България (обслужвана от Е.ОН) увеличението ще бъде  1.22% до средна цена, или 0.14017 лв/квч. За територията на ЕВН (част от Южна и Югоизточна България) токът ще струва 0.13655 лв./кВтч с предвижданото увеличение от 1.7 на сто. Предложението на регулатора не е окончателно, предстои цените  да бъдат обсъдени открито и да бъдат приети в края на юни на закрито заседание на ДКЕВР.

Енергийният регулатор за втори път не се е съобразил с исканията за по-скъп ток както на електроразпределителните компании, така и на държавните дружества. През миналата седмица се състоя открито заседание на комисията, на което всички компании представиха своите искания. АЕЦ "Козлодуй" ще продължи да продава електроенергия на цена от 15.79 лв. за мгВтч, а НЕК - срещу 72.24 лв. за мегаватчас. С нови по-високи цени на тока от юли ще бъдат единствено ТЕЦ "Бобов дол", където един мегаватчас ще струва 63.10 лв. вместо досегашните 62.25 лв. Електроенергията на ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград ще поскъпне до 69.54 лв. за мегаватчас вместо 64.95 лв. Увеличава се и цената на ТЕЦ - Варна, който работи като студен резерв до 83.59 лв. за мегаватчас, при 70.69 лв. сега.

Причина за увеличената цена на електроенергията е поскъпването на надбавката за зелена енергия, която вече става 3.45 лв. за мегаватчас вместо 3.03 лв. Токът, произведен от комбинирани производства, ще струва вече 2.99 лв. за мегаватчас при 2.19 лв. сега. Сред най-драстичните намаления на ДКЕВР от юли е снижаването на цената за достъп до мрежата на Електроенергийния системен оператор до 6.99 лв. на мегаватчас при 8.89 лв. в момента. Спадът е 21.37%. От ЕСО сами са пожелали да бъде намалена цената на услугата, но са поискали корекция от едва 3 на сто. ДКЕВР е намалил цената на оператора драстично заради надвзетите 60 млн. лева през изминалия реуглаторен период от неработещата AES Гълъбово (ТЕЦ Ей И Ес - 3С "Марица-изток 1").
 в. "Дневник"

related

Репортери из България 7597341050580094070

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item