stoineff

Мързеливите гърци пак ще бъдат финансирани

Когато чух направо настръхнах. Пак щяха да бъркат в джобовете ни. За щастие има и друго.

„Представете си, че от 110 милиарда евро,30 милиарда са осигурени от частния сектор. Така остават 80 милиарда евро, които ще трябва да финансираме с обществени средства – от тях една трета ще дойдат от МВФ, а останалите от ЕС”, обясни белгийският министър.
Рейндерс призна, че въпросът, който разединява еврозоната, е именно формата на участие на частния сектор в помощта. В тази връзка той призова за по-тясно икономическо сътрудничество: „При следващата криза ще спечелим много време, ако дръзнем най-накрая да отворим дебата за
по-добрата интеграция на еврозоната
която минава именно през създаването на еврооблигации”, допълни Рейндерс.
Междувременно премиерът Георгиос Папандреу в интервю за в. "Катимерини" призова Европа да се събуди, за да стигне до трайно решение на гръцката дългова криза, която заплашва да подкопае еврозоната.
В откъси от интервюто, публикувани предварително от всекидневника, Папандреу заявява, че Гърция няма да бяга от задълженията по изплащането на огромния си дълг и че сегашните дискусии търсят дългосрочно решение на кризата. На този етап няма място за гласове, които внушават страх и залагат на неуспеха на дискусиите между европейските ръководители, допълва той.



Това съобщение ми внушава само едно - вие ни давайте и не се притеснявайте - смятаме да ги върнем (Наистина ли?)

Европейските лидери ще се съберат на 21 юли в Брюксел на извънредна среща на върха, чиято задача ще е да намери трайно решение за облекчаване на гръцкия държавен дълг от над 350 милиарда евро (познайте кой ще ги плаща)

Срещата е подложена на засилващия се натиск на пазарите в момент, когато гръцката дългова криза заплашва да се разпространи в друга страни като Италия, застрашавайки единството на еврозоната.
Преди седмица новият шеф на МВФ Кристин Лагард обяви, че засега фондът не е готов да обсъжда условията за отпускането на втори спасителен финансов пакет на Гърция с партньорите от Европейския съюз.
91 банки държат 98% от дълга на съседите
91 големи банки от ЕС, които бяха подложени на стрес тестове през миналата седмица, държат 98,2 на сто от държавния дълг на Гърция, съобщава РИА Новости. Агенцията се позовава на статистика на Европейската банкова асоциация (ЕВА).
Към края на миналата година около 67% от дълга се е държал от гръцки банки. 9 на сто от активите на германските трезори са били гръцки дългови книжа. Френските банки държат 8 на сто от гръцкия дълг, кипърските – 6%, а британските и холандските – по 2 процента.
61% от ирландския дълг от 52,7 млрд. евро е към местни банки. Португалските трезори държат 62% от държавния дълг на страната, сочат данните на ЕВА.

related

Свят 4572146098636033338

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item