stoineff

Субару - Завръщането

Завръщането на Субару
Японският автомобилен производител "Субару" подготвя своето завръщане в Световния рали шампионат с напълно нов модел, съобщи списание "Мотор тренд".

За последно компанията се състезава във WRC с "Импреза", станал символ на рали спорта за феновете в края на миналия и началото на новия век. Японците се оттеглиха от WRC в края на 2008 г. заради финансовата криза и липсата на успехи по световните трасета с последните версии на автомобила.

Сега "Субару" подготвя изцяло нов модел, който ще носи само популярното означение WRX и ще се раздели от фамилията "Импреза", но не и от флагмана на марката STI. Неговото основно предназначение ще е да послужи за база на спортиста, който трябва да поведе завръщането на "Субару" на най-високото ниво в рали спорта.

Целта пред японците е да създаде автомобил, с който да прекрати доминацията на "Ситроен" във WRC, а серийната му версия да предлага традиционните за марката отлично управление и удоволствие от шофирането. Източниците на "Мотор тренд" добавят, че WRX ще бъде "по-хардкор" от акцуалния флагман "Импреза WRX STI".

"Ще започнем производството на нов спортен автомобил не по-рано от 2014 г.", заявил президентът на производителя Икуо Мори пред Борда на директорите, твърди източник на изданието.

WRX ще използва напълно различни компоненти спрямо "Импреза". Моделът ще бъде купе с по-късо междуосие, за да бъде конкурентен в световния шампионат.

"С изключение на няколко болта, всяка част от WRX ще е уникална. Дори двигателят и каросерията. Платформата на WRX ще бъде взаимствана от новата "Импреза", но ще претърпи драстични модификации и ще бъде значително скъсена", казват източниците на списанието.

Разбира се, моделът ще използва доказаната и в спорта система на "Субару" за задвижване на четирите колела AWD. Автомобилът ще разполага и с характерния за марката боксерен двигател с турбо, но с четири цилиндъра и работен обем от 1.6 л. заради правилата във WRC. За "цивилната" версия дори се предвижда вариант за агрегат с туинтурбо.

"Първото и най-важно нещо за нашия нов WRX е, че той ще бъде развит от нулата, за да стане победител в автомобилните състезания. Именно затова сме се концентрирали над намаляването на теглото и скъсяването на междуосието, което да ни осигури по-бързо и прецизно минаване през завоите. Добавете нашата система AWD и вече имаме победител", добавя източникът на "Мотор тренд".

Възможно е с WRX "Субару" да атакува и Световния шампионат за туристически автомобили (WTCC). Остава неясно доколко плановете за новия модел са свързани със съвместната работа с "Тойота" около модела FT-86. Не е ясно и дали японците отново ще работят с английския препаратор "Продрайв" по завръщането си във WRC.

related

Спорт 5591960862698742724

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item