stoineff

Кризата в САЩ


Щатските индекси колабираха в понеделник, увеличавайки загубите от изминалата седмица, след като Уолстрийт получи първа възможност да реагира на решението на Standard & Poor’s да понижи кредитния рейтинг на САЩ, пише MarketWatch.

„Понижаването на рейтинга на щатския дълг определено е катализатор за днешните разпродажби, но не и причината. Понижаването на рейтинга просто акцентира проблемите, пред които е изправена страната, а за решаването на тези проблеми ще е необходимо време“, казва Майкъл Шелдън, главен стратег на RDM Financial.

„Петъчната сесия по-скоро изглеждаше сякаш инвеститорите се преориентират към защитни сектори, докато днес наблюдавахме разпродажба и преосмисляне на пазара“, казва Шелдън.

Обявено в петък вечерта, решението на S&P да понижи кредитния рейтинг на САЩ отбеляза финала на една особено неприятна за инвеститорите в акции седмица и подсили опасенията за „много лоша първоначална пазарна реакция“, посочват анализатори на Barclays Capital в писмо до клиенти от понеделник.

В понеделник Dow Jones Industrial Average се понижи с 5,55% до 10810 пункта.

Всичките 30 компонента на Dow затвориха на червено. New York Times съобщи, че American International Group Inc. планира да съди Bank of America в опит да покрие повече от 10 млрд. долара загуби от ипотечни деривати.

Standard & Poor’s 500 се понижи с 6,66% до 1119 пункта, като сред 10-те индустриални групи на индекса най-силно пострада финансовият сектор.

Nasdaq Composite Index изгуби 6,90% до 2358 пункта.

„Без значение какво казва някаква агенция, ние винаги сме били и винаги ще бъдем страна с ААА рейтинг“, заяви днес американският президент Барак Обама в опит да успокои пазарите.

Доларът се повиши спрямо повечето останали валути, докато доходността по 10-годишните щатски ДЦК падна до 2,369%.

Цената на златото нарасна с 3,98% до 1717,5 долара за тройунция, докато американският лек суров петрол в Ню Йорк се понижи с 7,03% до 80,77 долара за барел.

http://www.investor.bg

related

Бизнес 8563977281935032035

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item