stoineff

Здравни осигуровки





Законът за здравно осигуряване не винаги предвижда глоби при неплащане на осигуровки 2012 , но при всички случай се дължи лихва, въз основа на ОЛП.
Основният лихвен процент е променлив. Определя от БНБ и зависи от икономиката на страната. Може да бъде както 1%, така и 10%
Лихвата за три и повече неплатени здравни осигуровки е равна на ОЛП плюс 20 пункта. Изчислената лихва е проста / не се капитализира/, начислява се веднъж годишно само върху пропуснатите осигурителни вноски.
Неплатенитет здравни осигуровки нямат давност-ще ги дължите до живот, така че най-добре е при първа възможност да бъдат платени.
Работодателите, които не плащат здравни осигуровки на своите работници, съгласно Закона се санкционират и дължат глоба в размер от 2000 до 4000 лева.
Самоосигуряващите се лица декларират здравните си осигуровки и те са дължими. При неплащане се начислява лихва, но не глобяват.

related

Важни 6656256657261473760

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item