stoineff

Брандинг


Образът на една фирма – как тя изглежда погледната отвън и отвътре (от потребителите), е толкова важен, че от него зависи успеха, или провала и.
"Име, знак или символ използван от продавач(ите),за да се разграничат от стокитe на конкуренцията и идентифицират собственият на продукт, или услуга ."

Знаците и символите са част от бранда , но за нас това е много мъглява и неясно определение. Уолтър Ландор, един от великите на рекламната индустрия, казва:

"просто казано, бранда е обещание, чрез идентифициране и удостоверяване на даден продукт или услуга, които са знак на качество."

В книгата си "Създаване на силни марки" (Building Strong Brands) Дейвид Аакер казва, че марката е нещо като "умствена кутия" и дава определение за бранд:

"Набор от активи (или пасиви), свързани с името, или символа на бранда, които се добавят(или изважда от) стойността на предлагана продукт или услуга ..."

Това е важен момент - брандовете не винаги са положителни! Изграждайки дефиницията от "умствена кутия", по-поетичното определение може да бъде:

"Бранда е най-ценното недвижимо имущество в света - ъгъл от съзнанието на потребителя."

Това са основните дефиниции, но ние вярваме, че най-добро е това:

"Марката е набор от възприятия в съзнанието на потребителя."

Защо това определение е най-добро? Ами, на първо място е лесно за запомняне, което винаги е полезено! Второ напомня за някои ключови точки:

От определението става абсолютно ясно, че бранда е нещо различно от продукта или услугата. Бранда е нематериален и съществува в съзнанието на потребителя.
Това определение ни помага да разберем идеята за лоялност към бранда. Различните хора имат различни възприятия за даден продукт или услуга, което ги прави до различна степен лоялни към бранда.

За добър брандинг в България разбира се през моята гледна точка ще дам примери: "Първомай" - лютеницата с хорото; Майонеза (старата), която опаковка първо се произвеждаше с в Бойчиновци, а сега в Пловдив и се казва "Краси". Това са примери как мозъка ви свързва определени цветове и форми с вкусове и други качества макар и вече не точно същите.

related

Бизнес 7606265911593805152

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item