stoineff

Средствата за онкоболни ще се преразпределят


В края на миналата седмица един от големите онкологични центрове, този в столичната болница Царица Йоанна - ИСУЛ обяви, че спира приема на нови пациенти за химиотерапия. Това повиши напрежението както за онкоболните, така и за другите клиники, в които върнатите от ИСУЛ пациенти трябваше да се насочат.
Криза с лекарствата за онкоболни няма, няма и да има, обеща тогава здравният министър Стефан Константинов. ИСУЛ има увеличение с 30 процента на приетите болни, което им стига извън капацитета, който могат да обслужат. Няма никаква драма. По останалите места има лекарства. Хората, които са започнали там лечението ще си го получат. Ще видим на какво се дължи увеличението, ще видим къде има неусвоени средства и може да мислим за преразпределение, коментира министър Константинов.
От болница Царица Йоанна съобщиха за Хоризонт, че след среща между директора доц. Бойко Коруков и министър Константинов е решено да се направи анализ на потока от пациенти и да се потърсят възможности болницата да получи допълнително финансиране, за да продължи приема на пациенти. Засега не могат да кажат кога онкологичният център отново ще отвори врати за нуждаещите се от химиотерапия.
Повишен прием отчитат и в Националната онкологична болница. Засега лекарствата им са осигурени, тъй като от 1-ви юли най-после имат договор за доставки. Напливът обаче расте, каза директорът на здравното заведение доц. Здравка Валерианова. По думите й, пациентите са с 15 процента повече в сравнение със същия период на миналата година. Ние не можем да задоволим нуждите на всички онкологично болни от страната с лекарствени продукти. Задоволяваме само тези пациенти, които са приети на лечение и постъпват в нашата болница, подчерта доц. Валерианова.
И понеже лекарствата са договорени на база броят пациенти от миналата година, след няколко месеца онкологичната болница също ще има нужда от допълнителни средства.
Теодора Захариева от Центъра за защита на правата в здравеопазването подчерта, че за тяхната организация основен проблем е да няма върнати пациенти, а за останалото да си понесат отговорността тези, които са недогледали. Но мисля, че е редно министърът да не толерира такова нарушаване на основни пациентски права, коментира Теодора Захариева.
Още за регулирането на приема на болни в онкологичните центрове и средствата за тяхното лечение можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Надежда Цекулова.

Репортаж: Надежда Цекулова свързочник БНР

related

новини 4644680643015006539

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item