stoineff

Междуетнически конфликти в България - в. Коммерсант


София. Междуетническият конфликт в България, който избухна след трагичната смърт на 19-годишно момче, на практика прерасна в общонационален бунт. Антиромските протести се разпространиха по цялата страна. Опасявайки се от загуба на контрол върху ситуацията, президентът Георги Първанов обяви, че свиква Съвета за национална сигурност. В същото време ръководителят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев посочи, че бездействието на полицията я е превърнало в съучастник в погромите, а дивидентите от случилото в започналата в България президентска предизборна надпревара ще извлекат националистите, коментира вестник „Коммерсант” цитиран от агенция Фокус.
Действително безредиците, които съвпаднаха с президентската надпревара, увеличиха популярността сред населението на националистическите партии, които активно експлоатират антиромските и антитурските лозунги. Според оценките на социолозите ситуацията се развива явно не в полза на управляващата партия ГЕРБ и опозиционната Българска социалистическа партия, чиито кандидати доскоро бяха смятани за основни претенденти за победата на изборите, които ще се проведат на 23 октомври, коментира руското издание.

related

новини 2413494919093945710

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item