stoineff

Как да изберем подходяща тенис ракета – част II


Както вече стана въпрос в предишната статия понятие “най-добра” ракета няма, има най – подходяща ракета според вашите възможности и стил на игра.
Най-общо, тенис ракетите се разделят на 3 основни групи: Power или Game improvement ракети – за начинаещи и играчи с по-къс и бавен замах, които искат по-мощен удар, Tweener или All-Round ракети – за играчи на средно ниво или напреднали и Ракети за контрол (Player’s racquet) – за професионалисти.
Сега ще обърнем внимание на различните характеристики, които са от значение при избор на тенис ракета – площ на главата, дължина и твърдост на рамката, тегло и баланс, плетка на кордата, размер на грип и тн.т.
Големина (площ) на главата
Може да се каже, че най-важната характеристика на една тенис ракета е размера на главата. Силата на удара е пряко свързана с големината на главата – колкото по-голямата площ на главата, толкова по-мощен удар, при изравнени други характеристики. По-голямата глава предоставя и по-голям полезен център (sweet spot) – зоната на кордата, където топката отскача най-силно, като по този начин се намаля негативния ефект от контакт с топката, който е извън центъра. За да разберем защо размера на главата има такова голямо вилияние върху цялостното представяне на ракетата ще направим едно просто сравнение. Ако скочите върху батут с малък диаметър е ясно, че няма да отскочите много нависоко, но ако направите същото върху голям батут, ще се изстреляте доста по-високо. Същото се отнася и до взаимодействието между тенис топката и кордата. Колкото по-голяма е площта на главата, толкова по-далеч отскача топката при удар.
За да избегнат проблеми с лакътя, причинени от вибрациите генерирани при удар, съвременните производители внедряват в ракетите различни антивибрационни технологии. Такава е патентованата Triad® системата на Wilson – рамката на ракетата е разделена посредством материала Iso-Zorb, който играе ролята на буфер и абсорбира ненужните вибрации, генерирани при контакт на топката с кордата.
Избор на размер на грип (обиколка на дръжката)
Едно от важните неща при закупуването на тенис ракета е размера на захвата. Ако грипа на ракетата ви не е съобразен с размера на дланта ви, има опасност от прекомерно натоварване на мускулите и сухужилията на китката, предмишницата и лакътя, което би довело до нежелани травми.
Размера на грипа варира от 1 до 5 и е отбелязан на дръжката на ракетата:
➤ GRIP 1 – 4 1/8 инча
➤ GRIP 2 – 4 1/4 инча
➤ GRIP 3 – 4 3/8 инча
➤ GRIP 4 – 4 1/2 инча
➤ GRIP 5 – 4 5/8 инча
Най-лесния начин да изберете подходящ по размер на захвата е да принтирайте тази картинка и да поставете ръката си върху нея. Ако попадате между два размера, препоръчително е да изберете по-малкия. Лесно можете да увеличите размера на хвата, като поставите допълнителен грип (overgrip), но не и да го намалите.Детски ракети за тенис
Детски ракети
При избора на детска ракета най-важният фактор е височината. Общ принцип при избора на ракета за дете е тя да е с възможно най-голямата дължина подходяща за ръста му. Твърде късата ракета натоварва неправомерно китката и лакътя, което би довело до евентуални травми в бъдеще. Децата с отработена техника се справят по-добре с ракети по-дълги от нормалното за техния ръст, съответно за начинаещите е по-добре ракетата да е с оптималната дължина или. Размери детски ракети според височината на детето:
➤ 17 инча – Подходяща за деца с ръст до 90 см.
➤ 19 инча – Подходяща за деца с ръст от 89 до 100 см.
➤ 21 инча – Подходяща за деца с ръст от 101 до 112 см.
➤ 23 инча – Подходяща за деца с ръст от 119 до 137 см.
➤ 25 инча – Подходяща за деца с ръст от 137 до 152 см.
➤ 26 инча – Подходяща за деца с ръст от 152 до 165 см.
Голям избор на ракети за тенис ще намерите на sportenmagazin.net.

related

wilson 6299446576792999581

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item