stoineff

ВЕЛИЗАР: „ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА ГОДИНА И ДВА МЕСЕЦА ЖИВЕЕМ С ЕДНА НЕПОНОСИМА И НЕПОСИЛНА МЪКА!”

                                 Интервю  публикувано във вестник "Доктор"
ВЕЛИЗАР: „ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА ГОДИНА И ДВА МЕСЕЦА ЖИВЕЕМ С ЕДНА НЕПОНОСИМА И НЕПОСИЛНА МЪКА!”
- Здравейте Велизар, ще споделите ли с нашите читатели какво се случи с вас до сега, след като дъщеря ви Румяна загина от лекарска грешка?
- Госпожо Василева, от мое и от името на съпругата ми искаме да ви благодарим за вашата подкрепа и желанието да отразите развоя на събитията, свързани със случая на преждевременната смърт на дъщеря ни Румяна Алексиева! Повече от година и два месеца ние живеем с една непосилна и непоносима болка – болка от загубата на дете. След нейната смърт, животът ни не е вече както преди. И въпреки че имаме още две дъщери, ние не изпитваме радостта от живота. Съзнаваме, че сме необходими с грижи към тях и обичта ни стана още по-силна, но когато ги прегръщаме, винаги ни обзема мисълта, че никога няма да можем да прегърнем така тяхната кака.
-Какво за вас е най-голямото щастие и кога човек е истински щастлив?
- За мен това състояние е свързано с децата ми, да чувам смехът им, да ги виждам заедно, но едното липсва и щастието вече е помрачено.
Живеем в мирно време, не сме засегнати и от природни бедствия, а децата ни умират. Кой е виновен за това
?
- Кой трябва да понесе отговорността и вината за смъртта на Румяна?
- Няма да има отговорни, защото виновни за нейната смърт са българските лекари от САРИЛ към УМБАЛ-Плевен и както е известно, до сега няма осъден лекар и най-вече доказване на тяхната вина. Липсата на закони в държавата ни прави това невъзможно. Свидетели сме на много случаи на пациенти (деца и млади хора), завършили със смърт заради лекарска грешка, безхаберие и проявена небрежност и все още няма виновни. Кое им дава правото да погубват децата ни? Професията на лекаря е да се грижи за здравето и живота на пациента и не изключва възможността от летален край, че в практиката си те са спасявали много човешки живата, това не би трябвало да ги оправдава, когато по тяхна вина си отиде безвъзвратно нечий човешки живот, а най-вече, когато е животът на дете.
- В днешно време има и много пациенти, болни от неизлечими за съвременната медицина заболявания...
  - Да, има безнадеждни случаи. Това са хронично болни хора и при тях заболяването и лечението понякога протича с години. Но когато става въпрос за случаи като Гери, Дани от Варна, Румяна Алексиева, последният случай с родилката – 19-годишната Деяна Георгиева и още и още, трябва да има наказани лекари и да им бъдат отнети правата завинаги. Защо те трябва да продължават да упражняват професията си? Нима човешкият живот не е най-ценното и отнемането му дори и по невнимание не се преследва от закона?
Всеки би понесъл вината и отговорността си, но не и лекарят. Не искам да бъда разбран неправилно, не обвинявам всички лекари в България, а само тези, които са допуснали грешки. Те трябва да понесат отговорността си и в знак на солидарност да не бъдат защитавани от свои колеги!
- Какво е отношението на обществото към трагедията ви?
- Голяма част от обществото не е запозната със случая на Румяна Алексиева от Плевен. Но всеки лекар, погледнал безпристрастно на събитията и фактите, свързани с тази трагедия, би преценил, че на лице е престъпление, извършено от техни колеги, които все още продължават да практикуват тази отговорна професия. Не стига, че с действие и бездействие (тяхното небрежно отношение, некомпетентност и липсата на адекватност) я увредиха до степен да причинят смъртта и! Но и безотговорно я изоставят без надзор в интензивно отделение с изключени системи и контролен монитор повече от 24 часа.
Изписват я в критично състояние в момент, когато се е нуждаела най много от лекарска намеса и наблюдение.
- А разговаряли ли сте и с други лекари? Какво е тяхното мнение за това, което се е случило с дъщеря ви?
- Ето две мнения на лекари, поставени като коментар за нашия случай в интернет:
„Изказвам дълбоко съчувствие за загубата на този млад живот. Аз съм лекар в интензивно отделение на голяма Берлинска клиника и не мога да проумея, че е възможно подобно поведение на тотална безотговорност спрямо пациент. Това е пациентка с изключително тежко дихателно състояние – ускорено и затруднено дишане, изразена цианоза на лицето и устните, да не говорим за секрета в белия дроб, който се чува от 2 метра разстояние без слушалка и освен това субективното чувство на задушаване. Само от видеото става ясно, че това е човек, който се намира малко преди повторна интубация и апаратно обдишване.
Не мога да разбера как така няма монитор в това интензивно отделение за следене на жизнените показатели - кръвно налягане, пулс, насищане на кръвта с кислород, честота на дишането...
Самото оставяне на човек в такова мъчително състояние с чувството на задушаване е за съд, при условие че има толкова възможности за облекчаване на състоянието - ниско дозирана морфинова терапия, неивазивно обдишване с маска. Това нещо правено ли е?
Въпроси, които трябва да бъдат зададени на колегите, ако въобще могат да бъдат наречени така. По какви критерии е установено стабилното състояние в деня на изписването на момичето?
Лекарите не сме безгрешни, но в случаите на явно нехайство и некомпетентност трябва винаги да бъде търсена съдебна отговорност.
Искрени съболезнования за загубата на вашата дъщеря”.
„Аз също съм лекар. Работила съм 15 години в интензивно отделение. Не съм в България в момента.
Ужасена съм от случилото се – престъпно е пациент да се изписва в такова състояние в къщи.
Съболезнования за тежката ви загуба! Бог да прости това хубаво и лъчезарно дете!
В правото сте си да потърсите съдебна отговорност от хората, отнесли се безотговорно със случая.”
- Предприехте ли някакви действия след смъртта на дъщеря ви?
- След смъртта на дъщеря ни подадохме жалба до РЗОК-Плевен с вх.№04-00-2707/14.09.2010 г., на която ни бе отговорено, че: „За констатираните нарушения на условията и реда за оказване на болнична медицинска помощ и за работа с медицински документи по клинична пътека, лечебното заведение подлежи на санкция, съгласно Закона за Здравното Осигуряване (ЗЗО).
За разглеждане по компетентност във връзка с обстоятелствата, описани в жалбата е сезирана етичната комисия към Районната колегия на Българския лекарски съюз гр. Плевен с писмо с т.вх. №82/24.09.2010 г., Районен център по здравеопазване – гр. Плевен с т.вх. №2544/24.09.2010 г. и агенция „Медицински одит” – гр. София с наш изх. №04-04-77/21.10.2010 г.
Единствен отговор имаме само от РЗОК - Плевен, а от останалите горепосочени институции и до ден днешен нямаме обосновано мнение като отговор.
- Обърнахте ли се и към други организации?
- Бяхме принудени да се обърнем към други организации и институции и в отговор от Народното събрание на комисията по здравеопазване с председател Десислава Атанасова, получихме следния отговор:
„Уважаеми господин Иванов, във връзка с ваш сигнал, в който се излагат твърдения за допуснати нарушения от лекари в „УМБАЛ – д-р Георги Странски” ЕАД гр. Плевен, довели до смъртта на Румяна Стефанова Алексиева, в Комисията по здравеопазване постъпи отговор от Министерството на здравеопазването.
В писмото Министерството на здравеопазването ни информира, че при извършената проверка от Изпълнителна агенция „Медицински одит” са констатирани нарушения и по случая е образувано досъдебно производство.
Съгласно чл. 33 от Закона за административните нарушения и наказания, когато за дадено деяние е възбудено наказателно преследване от органите на прокуратурата, административно-наказателно производство не се образува, а в случай че е образувано такова, то се прекратява.”
С писмо от омбудсмана на Република България ни съобщиха, че е информиран главния прокурор на републиката с предложение да бъде извършена проверка на изнесените факти и обстоятелства, а той от своя страна е изпратил по компетентност на Апелативна прокуратура В. Търново с оглед данни за престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс. Срокът на разследването е удължен с 4 месеца считано от 26.02.2011г.
По този повод следствието се възобнови, след като бе приключило със заключение, че причина за смъртта е проблем със сърцето и няма виновни.
Приключи и второто следствие със заключение на тройна експертиза, че причината за смъртта е поли органа недостатъчност.
Искам да поясня следното. От заключението на аутопсията констатират, че причина за смъртта е хроничен обострен хепатит. Втората експертиза заключава: сърце, а третата – полиорганна недостатъчност.
В епикризата при изписването на Румяна пише: в стабилизирано общо състояние. Ориентирана, контактна, адекватна, афебрилна. Приема течности и храна.
В епикризата няма поставена диагноза, не се посочва и заболяване, за което е прилагано лечение.
А как се - отнесе към всички тези факти прокуратурата?
- Случаят като цяло се прикрива и не му се дава гласност.
Следователят не приема никакви наши доказателства. Не е разпитван и доктор Димитров, който пробива белият дроб на Румяна. Заявиха ни, че такъв лекар не фигурира в списъка на лекуващите.
Не ни запознаха и със заключенията по следствието. Съобщиха ни устно само, че тройната експертиза е с окончателно становище и за тях случаят е приключил.
Трябвало да чакаме отговор от окръжна прокуратура Плевен.
- А вие наехте ли си адвокат?
- Нямаме възможност да си наемем адвокат, затова и те се възползват от нашата некомпетентност, надявайки се да се откажем.
Все още нямаме отговор от прокуратурата.
- Вие казахте в предварителния ни разговор, че нито една от големите медии не се е отзовала на призива ви да даде гласност на случая с дъщеря ви Румяна. Как си обяснявате това?
- Госпожо Василева, моля ви задайте въпрос на БТВ, защо до сега не отразиха случая с Румяна Алексиева след като им изпращам толкова пъти сигнал. Нали тяхното мото е :„Всички гледни точки”?
Явно има забрана от по-високо място да не се разгласява нашия случай?
Нищо чудно! Самият изпълнителен директор на УМБАЛ Плевен, доцент доктор Д. Стойков бе избран за кмет на община Плевен, след като ГЕРБ издигна кандидатурата му.

Отворено писмо

ДО
ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА ИА "МЕДИЦИНСКИ ОДИТ" ДОЦ. Д-Р ЗЛАТИЦА ПЕТРОВА
И НА ВНИМАНИЕТО НА РЪКОВОДСТВОТО НА  ТЕЛЕВИЗИЯ "БТВ"



Уважаема г-жо Петрова!Като равноправни граждани на Република България с права гарантирани ни от конституцията.Ние гражданите на тази страна: Силвия Алексиева и Велизар Илиев, родители на Румяна Алексиева от гр.Плевен,станала жертва на лекарска грешка в "УМБАЛ - д-р Георги Странски"ЕАД-гр.Плевен,Ви задаваме няколко въпроса на които Вие ни дължите отговор.Година и два месеца изминаха,а ние все още нямаме отговор от Ваша страна.Това обстоятелство буди съмнение,че прикривате случая и не се отнасяте с вещина,не спазвате заложените принципи,които Ви задължават да бъдете субективна и безпристрастна.Тъй като бяхме принудени да сигнализираме и други институции,те от своя страна са поискали Вашето становище по случая и като заинтересована страна ние също да бъдем информирани с резултатите! Вие сте отговорили,че сте извършили проверка и сте констатирали нарушения и по случая е образувано досъдебно производство.Но с фактите и обстоятелствата от извършената проверка ние не сме запознати.Единствен отговор имаме от РЗОК-Плевен,в който също пише,че е препратен сигнал до Вас за разглеждане по компетентност.От техният отговор става ясно,че обясненията на Плевенските лекари са противоречиви с действителността и обстоятелствата във връзка с лечението на Румяна Алексиева.Като пояснение ще отбележим следното:Поставената диагноза от личният лекар е ангина и е потвърдена от трима лекари.Пациентката ни е страдала от никакво хронично заболяване.Състоянието и се влошава след потърсена медицинска помощ в Спешно отделение към УМБАЛ-Плевен с оплакване от болки в стомаха, в областта на слънчевия сплит.От направените обстойни изследвания (ПКК,Кр.Зах.КАС,Рентг.графия) е констатирано(МКБ-К29) гастрит и дуоденит.Няма данни за остро хирургическо заболяване видно от Амбулаторният лист издаден от Спешно отделение.В същото отделение и се приливат две системи поради обезводняване на организъма, инжектират и Diazepam  в следствие на което я извеждаме на ръце в заспало състояние.Обяснението на лекаря бе,че в това състояние(омаяна) ще бъде около два дни.Но вкъщи тя не се пробуждаше,а заспиваше по дълбоко и вече ставаше напълно неадекватна.Разтревожени повикахме личният лекар,а той от своя страна се обади на Спешна помощ.Отново в Спешното отделение,където бе държана почти целият ден.Ако е била в кома,нима не би трябвало веднага да постъпи в интензивно отделение?Но те са били на ясно,че страничните ефекти на Diazepam  ".....забавяне на сърдечния ритъм, мускулна слабост, намаляване на броя на кръвните клетки, повишаване на стойностите на чернодробните ензими, потискане на дишането.... може да предизвика дори АПНЕЯ- липса на дишане, спиране на дишането. Изисква спешно прилагане на методи на изкуствено дишане – дишане уста в уста, обдишване с АМБУ-балон или апаратна вентилация на белите дробове." са я довели до това състояние,не е само това,но след обяд и правят лумбална пункция и цялото тяло пожълтя (възможно е в следствие и на това да е получила парализа на долните крайници). Откарват я в инфекциозно отделение, а не в интензивно.По късно,понеже е получила гърч я местят в САРИЛ. В епикризата пише,че е приета в кома с неизяснен произход.Изписана е без окончателна диагноза,нито пък е посочено от какво е лекувана.Консултации с лекари от 12 специалности също не уточняват диагноза,но всеки назначава терапия във своята област,а листа(формат А4) с лекарствата бе пълен.В разговор с индийски лекар практикуваш в същата болница,ни посъветва да преместим детето си в друга болница,защото колегите му не са на ясно за какво да я лекуват,каза ни,че ще си ходи в отпуск в Индия и ще се консултира с тамошни професори като им обясни симптоматиката,но за съжаление детето ни почина.В разговор с Доц.Маринова,ни каза,че Румяна не е била в кома,а е държана в медикаментозна и че е дала диагноза по данни от колегите и в САРИЛ,които и съобщили,че детето ни била алкохоличка.Също така сме категорични,че никога не е свикван разширен консилиум.След като бе преместена в токсикология,завеждащият лекар на отделението не желаеше да поеме отговорност и ни заяви,че колегите и от САРИЛ са я увредили с мощни антибиотици и нямало орган който да не се обажда,а те не разполагали с необходимото оборудване.Бяхме свидетели на един спор на лекари завеждащи от три отделения в кое да бъде настанено и не сме съгласни,че това е разширен консилиум.Никой не е разпитвал и д-р Димитров,който и пробива белият дроб.Той въобще не фигурира в списъка на лекуващите я лекари!Никой не ни съобщаваше ,че са парализирани долните и крайници,за което Румяна сама ни съобщи.Но най голямото престъпление е че бива изоставена без надзор в интензивно отделение повече от 24 часа,без монитор и с изключени системи.Със сълзи ни разправяше как се е молила да дойде някой,поне вода да и дадат да пие и за вас това ако не е нечовешко отношение,то и Вие нямате човещина.Видеото: http://www.youtube.com/watch?v=iCtFnqeXbWI , красноречиво говори и нищо не може да оспори този факт.Престъпление е ,че я изписват в момент когато е имала най-голяма нужда от лекарско внимание и наблюдение.Уважаема г-жо Петрова,Вие имате ли деца?Как бихте реагирали,ако бяхте в нашето положение?Стига вече с тези клишета,че сте извършили проверки и,че болниците ще бъдат санкционирани!Къде е персоналната отговорност?Много са вече случаите,а все още няма виновен и осъден лекар.До кога  ще продължава оневиняването на лекарите? Ето снимка която показва къде точно е пробит билият дроб,а лекаря виновен за това е укрит и не е разпитван.Що за проверка е извършена тогава,след като се пропуска този факт?Защо след като сме предоставили видеото не сте преценили,че състоянието на пациентката е критично и е престъпление да бъде изписана?При съвременната медицина,където може да се установи,че човек е болен само от изследвания на кръв и урина,една университетска болница не можа да установи окончателна диагноза и да приложи правилно лечение,а превърнаха детето ни в експеримент.Не установиха диагноза,защото не бе болна,ако бе болна от нещо,то най простите изследвания на кръв и урина биха дали резултат....Моля отговорете ни по нагледния ред с резултатите от извършената от Вас проверка!
                                         На тази снимка се вижда от къде е пробит белият дроб от д-р Димитров
Въпрос и към ръководството на телевизия БТВ.
Уважаеми Госпожи и Господа Телевизионери,
Истина е,че сте независима медия и сами преценявате кой материал да излъчвате и кой не.Но защо тогава  апелирате да Ви се изпращат сигнали когато сметнем,че са накърнени нашите права и наблягате на мотото "ВСИЧКИ ГЛЕДНИ ТОЧКИ"? Аз Велизар Илиев се срамувам вече от себе си,че станах банален да Ви пиша толкова често изпращайки сигнал за Румяна Алексиева,но Вашето бездушие е доказателство, че не сте искрени,а лицемерни,готови да манипулирате общественото мнение с предимството,че разполагате с ефир.Излъчихте толкова теми свързани със здравеопазването и  зачестилите случаи на лекарски грешки,а пренебрегвате нашата трагедия и неоспоримо доказателство за нечовешко отношение на БГ лекари към пациент?Бях посъветван от близки и приятели да Ви изпратя видео материала и Вие като "телевизията на народа"веднага ще се отзовете и ще отразите случая.На 31.08.2010 г. се регистрирах в рубриката  "Аз,репортерът" и с кратко описание посочвайки и два телефона за връзка Ви изпратих видеото.Какво се случи в действителност?,Вие не одобрихте видеото,не зная поради каква причина (може би,защото кадрите са покъртителни),но Вашата кореспондентска в гр.Плевен Поля Томова се възползва от информацията след като Вие не го отразихте и със статия в местен вестник в който също е кореспондент,излезе в защита на  лекарите с неверни твърдения,че аз съм искал пари за видеото.Но Вие много добре знаете,че това не отговаря на истината и че аз наистина Ви изпратих видеото без никакви искания,надявайки се само да го отразите в новините.
Ето и регистрацията ми към Вас:

Подател: support@btv.bg   добави в адреси  
До: velizar62@abv.bg  
Относно: Вашата регистрация в bTV.bg  
Дата: Вторник, 2010, Август 31 13:50:03 EEST  
Здравейте, velizar,
Благодарим ви, че се регистрирахте в bTV.bg!
За да активирате профила си, моля натиснете върху посочения по-долу линк или го копирайте в адресното поле на вашия браузър.
http://www.btv.bg/activation/?email=velizar62%40abv.bg&code=fcfec58bd281fc3b01867cf4b19d3dad
С регистрацията в bTV.bg можете:
- да коментирате материалите
- да участвате в анкети
- да участвате в игри.
Екипът на bTV.bg

related

Медии 4273950495568010886

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item