stoineff

България я чака рецесия





Дори и при развитие на положителен сценарий за дълговата криза в Европа - спасяване на Гърция и намаляване на публичната задлъжнялост, България я очаква макар и кратка рецесия. Това заяви по време на семинар Георги Стоев, управляващ съдружник в Индъстри Уоч.

Очакваме свиване на износа, на кредитирането, макар и за кратко, а след това ще започне ръст, основно базиран на експорта и преките чуждестранни инвестиции, прогнозира Стоев.

Докато за Европа сега можем да говорим за второ дъно на кризата от 2008 г., то за България не може да кажем, че изобщо е имало отлепяне от дъното и затова говорим просто за продължаваща криза, коментира Стоев.

Най-обезпокояваща според анализатора е статистиката при преките чуждестранни инвестиции, които са замръзнали, както и при безработицата, която продължава да расте.

Ако се развие сценарий, при който ЕЦБ се опита да спаси всички публични финанси с дефицити чрез печатане на пари, това ще повиши инфлацията, но няма да доведе до нови инвестиции в Европа.

Така може да се стигне до стагфлация, при която инфлацията расте, а доходите на хората и икономическия растеж са замръзнали, коментира Стоев.

Ако пък се развие шоков сценарий - Гърция обяви фалит и излезе от еврозоната, то това ще проправи път и за излизането на други страни и доверието в евровалутата ще се срине.

Според Стоев българското правителство трябва да се опита да направи икономика не толкова зависима от растежа в еврозоната, така че страната ни да се развива по-бързо от страните в еврозоната, но засега тази връзка е много силна.


(БТА)

related

новини 1968118204223067260

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item