stoineff

ЕОН напуска България




Името на германската компания E.ON произтича от старогръцката дума за вечност aeon. Е, поне за България, престоят на чуждата корпорация далеч не съвпада с името. Само седем години след като приватизира електроразпределителната мрежа на Североизточна България, компанията си тръгва. Дипломатично казано, германският енергиен гигант напуска страната заради сменена стратегия. Реално обаче е притисната от държавата и регулатора.

Естествено всяка продажба на частна собственост си е свободно решение на компанията. То обаче изглежда симптоматично. Особено ако се спомене, че напоследък зачестиха новини на тръгващи си чужди компании. E.ON е просто поредният пример.

Другата тъжна подробност е, че интересът сред купувачите е слаб и нито един голям стратегически инвеститор не участва в процедурата. Непубличната информация е, че интерес са проявили само фирми от Централна и Източна Европа, включително вече традиционните местни играчи.

Слабо захранване

Тихо, макар и не напълно изненадващо, компанията приближава към финала на процеса по смяна на собствеността. Тази седмица кандидатите подаваха обвързващи оферти в Германия. Срокът изтече в четвъртък, когато редакционно беше приключен броят. Около продажбата липсва каквото и да било публично обяснение от E.ON. Въпреки това потокът от неформални детайли около сделката не спира.

По неофициална информация първоначално необвързващи оферти са подали трима кандидати, като сигурните имена са на руския холдинг МРСК и чешката Energo-Pro (информация за тях вижте в карето), като и за двете имаше съмнения дали са подали оферти в четвъртък. От българския офис на чешката фирма не отговориха на въпроса на "Капитал" ще участват ли. Информацията около руската държавна компания пък беше противоречива - ту че се отказва, ту че ще подаде оферта.

В слуховете за заинтересувани се завъртя и името на американския фонд Contour Global (който тази година купи "Енел ТЕЦ Марица-изток 3"), но близки до чуждата компания източници отрекоха да е подавана дори необвързваща оферта.

Оттук започват спекулациите с имена на местни бизнес кръгове. Най-често спряганото име е на "Химимпорт". Според близки до сделката източници холдингът не участва в официалния рунд на търсене на купувачи, организиран от E.ON, а би купил при сценарий, че никой не подаде оферта тази седмица. В най-начален стадий интерес проявил и Кирил Домусчиев (акционер в БМФ, "Хювефарма" и др.), но той също не се включил в процедурата. Собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев пък индиректно били свързани с "Енерго про България". Традиционно, когато се говори за енергетиката, изниква и името на Богомил Манчев във връзка с руския интерес. Официално обаче той не е консултант на МРСК.

Бърза сделка

Тъй като става въпрос за частна сделка, E.ON може да реши да удължи срока, ако няма достатъчно оферти или някой от кандидатите е поискал допълнително време. Отлагането обаче едва ли ще е дълго, защото концернът търси бърз изход от България. Според разпространена сред кандидатите информация целта на германската компания е договорът за продажба да се сключи до края на тази година. А за 2012 г. да остане единствено одобрението от Комисията за защита на конкуренцията.

Сега се продава мажоритарният дял в "Е.ОН България продажби" и "Е.ОН България мрежи", където германския концерн държи 59%, а Европейската банка за възстановяване и развитие - 8%. Със сделката се бърза и заради предстоящата приватизация на миноритарния държавен дял през фондовата борса, в която би могъл да се включи новият мажоритарен собственик.

Защо продава E.ON

Точно преди година E.ON обяви, че сменя глобалната си стратегия - излиза от неконкурентните пазари в Европа и влиза на растящите като Русия и Южна Америка. Планът беше от продажба на активи да бъдат събрани 15 млрд. евро до края на 2013 г. И явно стратегията се следва плътно - през март E.ON продаде британската Central Networks за 3.5 млрд. паунда на американската РРL.

Действията в България може и да имат връзка със стратегията, но е факт, че местните им дъщерни фирми явно попадат сред слабо представящите се поделения. В снижаващите се печалби в отчетите (вижте таблицата) прозира регулаторната политика от последните години - цените да се държат максимално ниски. През периода електроразпределителните предприятия (ЕРП) бяха и под непрестанните удари на премиера Бойко Борисов. Той регулярно се кара на собствениците на мрежите, за последен път тази седмица. Преди месеци пък се похвали пред в. "Стандарт", че благодарение на правителството "маржът им стана нула". При такива сигнали няма как да е странно защо си тръгва инвеститорът или защо няма много кандидати.

Вероятно точно покрай неприятната среда E.ON също е решил да не се престарава с развитието на местните си компании. Представители на консултанти разказват, че потенциалните купувачи с учудване са открили, че германската компания сериозно изостава от инвестиционния план, представен пред регулатора. Най-многобройни въпроси сред кандидатите (ако се съдело по запитванията в електронната информационна зала) пък предизвикал прекалено оптимистичният бизнес план на E.ON за идващите години.

Другото голямо неизвестно е за близкото бъдеще на ЕРП-тата - те влизат в нов регулаторен период през 2013 г. и тогава ще стане ясно при какви условия ще работят. За нещастие точно тази година е изборна и ако се следва популисткият модел токът за гражданите да не се вдига, собствениците на тези активи едва ли ще имат повод за радост.

Колко струва

Заради бързането на E.ON да продава и заради регулаторната несигурност цената по тази сделка едва ли ще е висока. Преди седем години германската компания плати за 67% от двете ЕРП-та във Варна и Горна Оряховица общо 140.7 млн. евро. Трудно може да се изчисли колко е спечелено от местните поделения, защото дружествата бяха преобразувани, а и към платения дивидент през годините трябва да се добави и печалбата от други фирми от групата, към които бяха аутсорсвани част от дейностите. Със сигурност обаче към днешна дата никой не вярва, че мажоритарният дял може да струва колкото преди, като по неофициална информация максималната оценка е от порядъка на 70 млн. евро.

Актуални прогнози колко струва държавният пакет от 33% също липсват. Миналата година министърът на икономиката Трайчо Трайков прогнозира около 100 млн. евро за дела на държавата в дружествата на E.ON, но преди няколко месеца министърът на финансите Симеон Дянков обясни, че това е твърде много.

Всъщност приватизацията на държавния дял също леко ще смъкне оценката, защото инвеститорът (ако иска да придобие 100%) трябва да си набави и допълнителен капитал за покупки през борсата или за последващо търгово предложение.

Ясно е, че двете процедури се синхронизират, но водеща за E.ON е тази за мажоритарния пакет. От избрания инвестиционен посредник за държавния дял ПФБК обясниха, че до седмици ще внесат проспекта в Комисията за финансов надзор. За реален дебют на борсата обаче може да се говори за първите месеци на следващата година.

Тъжен епилог

"За съжаление тази процедура доказва, че няма сериозен интерес към българската енергетика и че професионалните инвеститори нямат доверие в управляващите", каза представител на сектора. Освен това тя ще представлява и тест за над 1 млн. български потребителя, които, макар да не харесваха много досегашния собственик в лицето на E.ON, оттук нататък ще трябва да проверят дали новият такъв (в лицето на нов играч с неизвестни умения) ще е по-добър. При сделка услугата за тях вече ще се предоставя от руска, чешка или местна компания. Нищо лошо към първата само по себе си, но не и ако огромната част от българската енергетика вече не е под руски контрол. А и интересът на МРСК бил "за да почерпи опит от европейските практики за модернизация в сектора", обясни източник, близък до процедурата. Чешката компания също е с опит, трупан само на изток. За българските кандидати пък е ясно - те нямат опит. Така че в буквалния смисъл клиентите ще видят дали няма да им се наложи понякога да стоят на тъмно.

източник: Капитал

related

Бизнес 6893248102610476010

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item